Forsiden > Her

Bilferie i Sverige

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 19. februar 2019

Sverige har et veludbygget vejnet

Sverige har et stort vejnet af motorveje, hovedveje, landeveje og småveje. Vejnettet er veludbygget og i god stand, også i tyndt befolkede områder. I Sydsverige kan der være en del biltrafik på især motorvej E6 gennem Halland og E22 gennem Skåne og Blekinge. På hovedveje og landeveje er der som regel få biler, og trafikkøer er sjældne.

I forhold til os danskere kører svenskerne i højere grad efter forholdene og deres medtrafikanter. Tempoet er knap så hektisk som i Danmark, og der er mindre kamp om at komme frem.

Vejafgifter i Gøteborg, Stockholm og på Øresundsbron

Siden 2015 har både svenske og udenlandske bilister skulle betale trængselsafgift for at køre ind i eller gennem Gøteborg og Stockholm i dagtimerne. Det gælder også biler på Europavej E6 gennem Gøteborg. Bilens nummerplade fotograferes, og opkrævningen foregår automatisk. Man skal desuden betale vejafgift for at krydse Øresundsbron.

Fartgrænser i Sverige

  • 110 km/t på motorveje
  • 80-100 km/t på hovedveje. Nye regler i 2016 har sat fartgrænsen ned til 80 km/t på de fleste hovedveje uden midterrabat, og op til 100 km/t på hovedveje med midterrabat.
  • 80 km/t gælder for personbil med campingvogn
  • 70 km/t på mindre veje uden for tæt bebyggede områder
  • 50 km/t i byer og tæt bebyggede områder

SE OGSÅ

Færger og bro til Sverige

Høje fartbøder i Sverige

Generelt slipper man lidt billigere i Sverige end i Danmark, hvis man holder ulovligt parkeret med sin bil, men for de fleste andre trafikforseelser ligner bødeniveauet i Sverige og Danmark hinanden. Dette gælder dog ikke fartbøder: Hvis man kører 20 km/t for hurtigt i Danmark ligger bøden på ca. 1000 kr., men i Sverige er bøden ifølge FDM det dobbelte, nemlig ca. 2000 kr.

Køb vejkort i webshoppen


“Vejatlas
Vejatlas og vejkort
hele Sverige
 
Vejkort over delområder
Vejkort delområder
Kort over Midtsverige og Nordsverige
Vejkort Midtsverige
og Nordsverige
Bilkort over Sydsverige
Vejkort Sydsverige,
Skåne, Øland,
Gotland mv.


Hvis du påkører et stort dyr, skal du kontakte politiet

Hver dag er der trafikulykker i Sverige, hvor elge er indblandet. Bilulykkerne sker som regel i daggryet eller skumringen med store skade til følge. Elge kan bevæge sig med 50 km i timen, så pludselig kan de stå på vejen foran bilen - så sæt farten ned!

Hvis du påkører en elg eller et andet stort dyr (rådyr, hjort, vildsvin, odder, ørn, los mv.) har du pligt til at anmelde påkørslen til svensk politi, også selvom dyret forsvinder ind i skoven efter påkørslen. Hvis du undlader at anmelde påkørslen, får du dagbøder, læs mere under Links.

Ladestander til elbil
Opladning af el-bil. Foto: Simon Paulin / imagebank.sweden.se


Bilferie i el-bil

Antallet af elbiler er støt stigende i Sverige. i 2017 var Sverige det europæiske land efter Norge, der solgte fleste elbiler og hybridbiler. På websiden uppladdning.nu (se under Links) kan du se et kort med alle de steder, du kan finde en ladestander til din elbil eller hybridbil.

Alkohol og bilkørsel - promillegrænse på kun 0,2

I Danmark er promillegrænsen 0,5. Hvis man har mere end 0,5 promille alkohol i blodet, bliver man i Danmark straffet med bøde. Og har man mere end 1,2 promille, så ryger kørekortet. I Sveriges er promillegrænsen (svensk: rattfylleri) nede på 0,2. Det er den grænse, hvor man ved, at alkohol kan påvirke en persons reaktionstid og motorik og dermed evne til at køre bil. Grænsen for spritkørsel (svensk: grovt rattfylleri) er på 1,0 promille. Spritkørsel kan give fængsel i op til to år og inddragelse af kørekortet i mindst et år.

Børn i bilen

Alle børn under 135 cm skal sidde i barnestol eller barnesæde til bil.

Børn i bilen skal være fastspændt
Foto: Melker Dahlstrand / imagebank.sweden.se


SE OGSÅ

Køb bil i Sverige

Vinterdæk eller pigdæk - lovpligtigt i vintervejr

I perioden 1. dec. - 31. marts er det et krav, at bilen er udstyret med vinterdæk (eller sommerdæk med snekæder), hvis der er is, sne, slud eller frost på vejbanen. Kravet gælder både for svenske og udenlandske bilister.
Læs mere om Vinterdæk og pigdæk ved bilkørsel i Sverige

Ikke længere tilladt at tale i mobil mens man kører

Tidligere var det tilladt at tale i håndholdt mobiltelefon, mens man kører bil. Det er nu ændret, så du ikke længere må bruge håndholdt mobil under kørslen eller benytte (indstille) din GPS under kørslen, så du bliver uopmærksom eller farlig i trafikken. Hvis du bryder reglerne, kan du straffes med bøde eller miste kørekortet.

Rastepladser

Langs hovedvejene er der indrettet Rastepladser for hver 20-30 minutters kørsel. Her er borde og bænke, toiletforhold og mulighed for at strække benene.

Indstil din GPS til WGS84-Decimal

Hvis du vil køre efter de GPS-koordinater, du finder på sydsverige.dk, skal du indstille din GPS til formatet Decimal. Se Indstil din GPS til formatet Decimal.