Øland - oplevelser og overnatning

Bilferie i autocamper på Öland

Bilferie i autocamper på Öland giver den ultimative frihed. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 24. november 2020
Kort over sydsverige

Øland har masser at byde på

Øland har flere solskinstimer og mindre nedbør end resten af Sverige, en unik natur præget af en kalkholdig undergrund og omkring 14.000 fortidslevn. Her er masser af muligheder for oplevelser: tag på vandretur eller cykeltur, eller tag på bilferie hvor du kører ad de små veje og opdager Øland. Selv om den 137 km lange og op til 16 km brede ø om sommeren bliver besøgt af tre millioner turister, er her god plads.

Naturen på Øland er enestående – nogle steder gold og barsk, andre steder frodig og artsrig. Den sydlige tredjedel af Øland består overvejende af alvar - en flad kalkstensslette med en stor artsrigdom af planter og en af øens største seværdigheder. Den midterste og nordlige del af Øland er især skov og landbrug, mens den nordvestlige klintekyst er domineret af kalksten. Stort set hele østkysten er lavtliggende strandeng med græssende kreaturer og ynglende og rastende vadefugle.

Øens tørre klima og kalkrige undergrund har skabt betingelser for et meget rigt planteliv og spændende landskaber.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Kortet viser nogle af de seværdigheder, der omtales i artiklen. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Overnatning på Øland / i Østsmåland. Afstande fra FärjestadenBook sommerhus eller feriehus på Øland

Hos Novasol kan du vælge mellem en lang række sommerhuse, ferieboliger mv. på hele Øland. Book sommerhus eller feriehus på Øland hos Novasol

Naturreservater

Øen har 73 naturreservater. Her kan du læse om de syv:

Byrums raukar – skulpturer af kalksten skabt af havets bølger.
Bödakusten Västra Naturreservat – en smuk kyststrækning.
Knisa Mosse – et eldorado for ornitologer og botanikere.
Neptuni Åkrar – en stenslette, om sommeren farvet blå af Slangehoved.
Ottenby Naturum og fyret Långe Jan – fuglereservat og fyrtårn.
Store Alvaret – en enorm kalkslette med blomster og planter.
Trollskogen – vind, havgus og krogede fyrretræer.

Trolleskoven på Øland
Trollskogen på nordspidsen af Øland. Foto: © sydsverige.dk

Alvaret på Øland
Alvaret langs vestkysten på den nordlige del af Øland. Start fx turen i Djupvik og følg kysten nordpå ad grusvejen, en skøn tur gennem et spændende landskab med gamle stenbrud og små fiskerlejer. Foto: © sydsverige.dk

Jordhamn på Øland
Cykelruten fører forbi Jordhamn med den karakteristiske vindmølle fra 1800-tallet til at slibe kalksten. Foto: UpZoneStudios

Ved Neptuni Åkrar
Neptuni Åkrar i det nordvestlige Øland. Foto: UpZoneStudios


Nationalparker ved Øland

I Byxelkrok er der om sommeren båd til den sagnomspundne ø Blå Jungfrun ude i Kalmarsund.
Læs mere om Blå Jungfrun

Ølands geologi - kalksten og fossiler

Den kalkrige undergrund er den vigtigste årsag til, at Øland skiller sig markant ud fra resten af Sverige.
Læs mere om Ølands geologi

Vandring

Pak rygsækken og hop i vandrestøvlerne: Den 50 km lange vandrerute Böda vandringsled i det nordlige Øland slynger sig forbi hvide sandstrande, naturskov og mange spændende naturområder. Langs ruten findes vindskjul / shelters, hvor man kan overnatte.
Læs mere om Böda vandringsled

I syd kan man vandre ad den 83 km lange Mörbylångaleden, der starter ved turistbureauet ”Träffpunkt Öland” ved Ølandsbroen. Ruten er inddelt i fire etaper, hvoraf den ene går tværs over Store Avaret.
Læs mere om Mörbylångaleden

Køb kort over Øland i webshoppen


Kort over Øland. Målestok 1:100.000
Turistkort.
Målestok 1:100.000
Cykelkartan blad 10 Øland. Målestok 1:90.000
Cykelkort blad 10.
Målestok 1:90.000

Borgholm Sverigeserien - Topo50 - blad 10. Målestok 1:50.000
Terrænkort
Øland nord.
Målestok 1:50.000
Kalmar Sverigeserien - Topo50 - blad 9. Målestok 1:50.000
Terrænkort
Øland syd.
Målestok 1:50.000

Vägkartan 110. Målestok 1:100.000
Vejkort Øland nord.
Målestok 1:100.000


Cykelruter

Ölandsleden er en 375 km lang afmærket cykelrute gennem Øland. Cykelruten følger bl.a. gamle småveje og banestrækninger og er markeret med pile. Flere strækninger har rastepladser med grillplads, affaldsbeholder og shelter / vindskjul, hvor man kan overnatte.
Læs mere om Ölandsleden

Cykelferie på Øland
Cykelferie på Øland. Ölandsleden syd for Djupvik. Foto: © sydsverige.dk


Museer og Oplevelsescentre

I Skäftekärr jernalderby i den nordlige del af Øland kan man opleve, hvordan folk levede for 1500 år siden. Jernalderbyen ligger i Ekopark Böda med mange vandre- og cykelstier.
Læs mere om Skäftekärr jernalderby

Skäftekärr på Øland
I Skäftekärr jernalderby i den nordlige del af Øland kan man opleve, hvordan folk levede for 1500 år siden. © sydsverige.dk


Gå på opdagelse i Ølands Museum Himmelsberga. Her er flere store gårde fra 1700- og 1800-tallet, gallerier med visning af bl.a. malerier fra Øland, en kaffeservering og en museumsbutik.
Læs mere om Ølands Museum Himmelsberga

Slotte og herregårde

I 1806 nedbrændte Borgholms Slot, og i dag er kun de tykke kalkstensmure tilbage. Men engang var slottet hovedsæde for svenske konger, som udøvede deres magt herfra. Tag med på en guidet rundtur på slottet, se udstillinger, lyt til musik, m.m. I nærheden af Borgholms slot ligger den svenske kongefamilies sommerbolig, Solliden slot, hvis slotspark er åben for offentligheden.
Læs mere om Borgholms Slot

Især for børn

Ølands dyre- og forlystelsespark et par km nord for Färjestaden.

Capellagården - nyttehaver og kunsthåndværk

I tilknytning til Capellagårdens skole for kunsthåndværk i Vickleby findes en af de smukkeste og skønneste nyttehaver, man kan tænke sig.
Læs mere om Capellagården

Capellagården i Vickleby på Øland
Capellagården er et højskoleagtigt uddannelsessted med undervisning i kunsthåndværk og økologisk havebrug. Haven er en af de skønneste nyttehaver, man kan tænke sig. Foto: © sydsverige.dk


Kunst

VIDA museum og Kunsthal er en af Ølands bedre seværdigheder, og her har glaskunsten fået en fremtrædende plads. Desuden kan man se skiftende udstillinger inden for maleri, skulptur, design mv.
Læs mere om VIDA museum og Kunsthal

Strandenge og badestrande

Østkysten af Øland er domineret af strandenge, lavtliggende, fugtige græs- og engområder der jævnligt oversvømmes af havet. Om sommeren græsser kreaturer på strandegnen, der har et rigt fugleliv. Det eneste sted på østkysten med rigtig gode sandstrande er Böda Sand, bugten i den nordøstlige del af øen. Vestkysten her derimod flere gode badestrande bl.a. ved Borgholm, Djupvik og Byxelkrok.

Små fiskerlejer

Læg også vejen fordi det tidligere fiskerleje Bruddesta med 8-9 fiskerhytter syd for Djupvik på vestkysten.

Historiske steder

Øland er rig på levn fra både historisk og forhistorisk tid.
Læs mere om Kapelludden og Källa gamla kyrka.

Kapelludden på Øland
Foto: © sydsverige.dk


Radbyer

Øland er kendt for sine mange velbevarede radbyer, der blev anlagt i middelalderen. I radbyerne ligger gårdene tæt på rad og række ud mod bygaden. Bygningens bredde mod gaden modsvarede hvor stor en andel, hver gård ejede af byen. I modsætning til gårdene i Sverige, er gårdene på Øland aldrig flyttet væk fra landsbyerne. Mange af Ølands radbyer er velbevarende, en af dem er Söda Kvinneby.

Transport til Øland

Man kommer til Øland fra fastlandet via den seks km lange bro Ölandsbron fra Kalmar (knap 400 km fra København) eller med færge fra Oskarshamn til Byxelkrok.