Skäftekärr Arkæologiske Friluftsmuseum

(Svensk: Skäftekärr Arkeologiska Friluftsmuseum)

Skäftekärr jernalderby på Øland

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 9. februar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Friluftsmuseet har normalt åbent fra begyndelsen af juli til midten af august. Se åbningstider på Skäftekärrs eget website under Links.
AdresseAdresse Adresse
Skäftekärr
Kullenvägen 86
387 73 Löttorp
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.2476
Longitude : 17.0028
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Et kulturelt oplevelsescenter

Skäftekärr er et kulturelt oplevelsescenter med en rekonstrueret jernaldergård fra år 375-550, smukke vandrestier og et lille arboret. Skäftekärr var tidligere ejet af Sveaskog under den svenske stat, men er nu solgt til den ideelle forening Fornverkstan, som hidtil har befolket jernalderlandsbyen om sommeren, og som nu er blevet ejere af stedet. De vil udvikle et arkæologisk Friluftsmuseum som i praksis skal vise, hvordan menneskers liv så ud på en gård i jernalderen på Øland.

Rige fund fra jernalderen

Øland er rig på fortidsminder, og det kan bl.a. ses ved Skäftekärr, hvor der er tydelige spor i landskabet fra jernalderen. Ved udgravninger har arkæologerne fundet resterne af en stor gård, tre langhuse hvoraf det ene har været 40 meter langt, stalde og andre omkring 1500 år gamle bygninger.

Skäftekärr jernalderlandsby
Jernalderlandsbyen. Foto: © sydsverige.dk

Skäftekärr jernalderlandsby
Foto: © sydsverige.dk


Et af de udgravede langhuse fra jernalderen er blevet rekonstrueret for at få indblik i, hvordan folk levede på Øland for 1500 år siden. Om sommeren er huset beboet af folk, som har valgt at skifte deres almindelige tilværelse ud med livet som jernalderbonde for en kortere periode. Rundt om langhuset ligger marker, enge og naturligvis en offermose, som var en del af datidens kulturlandskab.

Man kan selv spadsere rundt i området, eller man kan tage med på en guidet tur og - på svensk - høre om området og livet i jernalderen.

SE OGSÅ

Flere oplevelser på Øland

Arrangementer

Om sommeren er der indimellem særlige arrangementer, læs mere på Skäftekärrs eget website, se under Links.

Ekopark Böda

Jernalderlandsbyen i Skäftekärr ligger i udkanten af Ekopark Böda, der er en af de i alt 34 ekoparker i Sverige, som ejes af den svenske stat gennem Sveaskog AB.

Ekoparken er ca. 7.000 hektar stor med mange afmærkede vandrestier (se også Böda vandringsled) og en næsten 40 km lang cykelrute. Her er der masser af mulighed for at tage på opdagelse i naturen.

Køb kort over Øland i webshoppen

Køb Bil- og cykelkort over Øland med seværdigheder og turistinformation. Ud over veje og cykelruter viser kortet med symboler campingpladser, rastepladser, badesteder, mv. Eller vælg Cykelkartan blad 10 Øland, der viser cykelruter på Øen.

Kort over Øland. Målestok 1:100.000
Turistkort.
Målestok 1:100.000
Cykelkartan 10 Øland. Målestok 1:90.000
Cykelkort 10.
Målestok 1:90.000