Skäftekärr jernalderby

(Svensk: Skäftekärr Järnåldersby)

Skäftekärr jernalderby på Øland

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 8. januar 2020
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2020:
Vejledende tider:
1/7-18/8: Søn-fre 12-16.
AdresseAdresse Adresse
Skäftekärr
Kullenvägen 86
387 73 Löttorp
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.2476
Longitude : 17.0028
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Et kulturelt oplevelsescenter

Skäftekärr er et kulturelt oplevelsescenter med en rekonstrueret jernaldergård fra år 375-550, smukke vandrestier, et lille arboret og et tidligere jagtmesterbolig, som den svenske konge Karl Gustav V (1858-1950) benyttede på sine jagtture i området. I dag rummer jagtmesterboligen en dejlig café med udeservering om sommeren.

Rige fund fra jernalderen

Øland er rig på fortidsminder, og det kan bl.a. ses ved Skäftekärr, hvor der er tydelige spor i landskabet fra jernalderen. Ved udgravninger har arkæologerne fundet resterne af en stor gård, tre langhuse hvoraf det ene har været 40 meter langt, stalde og andre omkring 1500 år gamle bygninger.

Skäftekärr jernalderby
Jernalderbyen. Foto: © sydsverige.dk


Et af de udgravede langhuse fra jernalderen er blevet rekonstrueret for at få indblik i, hvordan folk levede på Øland for 1500 år siden. Om sommeren er huset beboet af folk, som har valgt at skifte deres almindelige tilværelse ud med livet som jernalderbonde for en kortere periode. Rundt om langhuset ligger marker, enge og naturligvis en offermose, som var en del af datidens kulturlandskab.

Man kan selv spadsere rundt i området, eller man kan tage med på en guidet tur og - på svensk - høre om området og livet i jernalderen.

SE OGSÅ

Flere oplevelser på Øland

Arrangementer

Om sommeren er der ind imellem særlige arrangementer, læs mere på Skäftekärrs egen webside, se under Links.

Jagtmesterboligen og arboretet

I jagtmesterboligens entré sidder en livagtig figur af Gustaf V i et sofahjørne, og på væggen hænger hans gamle gevær. Herfra udgik kongens jagter i det skovrige område. I dag rummer den tidligere jagtmesterbolig en dejlig café med udeservering. Ved siden af jagtmesterboligen ses et lille arboret med en del eksotiske træer.

Skäftekärr jagtmesterbolig
I dag rummer den tidligere jagtmesterbolig en dejlig café med udeservering om sommeren. Foto: © sydsverige.dk


Ekopark Böda

Jernalderbyen i Skäftekärr ligger i udkanten af Ekopark Böda, der er en af de i alt 34 ekoparker i Sverige, som ejes af den svenske stat gennem Sveaskog AB.

Ekoparken er ca. 7.000 hektar stor med mange afmærkede vandrestier (se også Böda vandringsled) og en næsten 40 km lang cykelrute. Her er der masser af mulighed for at tage på opdagelse i naturen.