Stora Alvaret - UNESCO verdensarv på Øland

(Svensk: Stora Alvaret)

Store Alvaret på Øland

Det 260 kvadratkilometer Stora Alvaret på Øland er et af Sveriges mest unikke kulturlandskaber, ugæstfrit og smukt på samme tid. Foto: Alexander Hall

Siden er publiceret / opdateret: 28. december 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.4546
Longitude : 16.5053
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

En kalkstenslette med mange plantearter

Om sommeren kan den enorme kalkstenslette Stora Alvaret i den sydlige del af Øland umiddelbart minde om en flad, gold ørken, hvis man passerer gennem området i bil. Begiver man sig i stedet til fods gennem alvaret, bliver man betaget af de åbner vidder, det ofte skiftende lys, og man opdager en mosaik af små planter, mos, lav og blomster, heraf orkidéer, som søger fæste i sprækker i kalken og det tynde jordlag.

Alvaret udgør et af de mest artsrige miljøer i Sverige. Midt på sommeren stiger temperaturen på kalkstensletten, og vejret kan skifte fra tørke til kraftig nedbør. Det giver gode vækstbetingelser for mange specielle planter, som normalt vokser andre steder i verden, fx Almindelig Kugleblomst, der er udbredt i Sydeuropa og Mellemøsten.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Stora Alvarets nogenlunde udstrækning. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Stora Alvarets farvepragt opleves bedst om foråret, inden den ofte tørre sommer sætter ind.

Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.

Kreaturer giver plads til planter

Ordet ”Alvar” betyder skovløst område med en overflade af kalksten og et meget tyndt jordlag. Det er kun i Sverige og i Estland, at man finder egentlige alvar. Alvaret skyldes ikke kun særlige jordbundsforhold kombineret med varme somre og kolde vintre. Græssende kreaturer og tidligere tiders indsamling af brænde har været med til at holde bevoksningen nede og give plads til mange forskellige plantearter.

Alvaret på Øland har aldrig været opdyrket, og skoven har ikke haft mulighed for at tage over på grund af det tynde jordlag og de mange græssende kreaturer.

Blomsterflor på Stora Alvar
Foto: © sydsverige.dk


I 1980'erne faldt antallet af græssende kreaturer og det medførte, at Stora Alvaret groede til. I dag har man øget indsatsen for at bevare de store åbne vidder ved at lade kreaturer græsse på stort set hele Stora Alvaret.

Køb kort over Øland i webshoppen

Køb Bil- og cykelkort over Øland med seværdigheder og turistinformation. Ud over veje og cykelruter viser kortet med symboler campingpladser, rastepladser, badesteder, mv. Eller vælg Cykelkartan blad 10 Øland, der viser cykelruter på Øen.

Kort over Øland. Målestok 1:100.000
Turistkort.
Målestok 1:100.000
Cykelkartan 10 Øland. Målestok 1:90.000
Cykelkort 10.
Målestok 1:90.000


SE OGSÅ

Vandreruten Mörbylångaleden, som passerer tværs over Stora Alvaret

På UNESCOs liste over verdensarv

Med et areal på 260 kvadratkilometer, svarende til omkring 25 procent af øens areal, er ”Stora Alvaret” det største alvar på Øland. Stora Alvaret, som er optaget på UNESCOs liste over verdensarv (kulturarv), omfatter størstedelen af det sydlige Øland mellem Färjestaden (ved broen til Kalmar) og sydspidsen af Øland. Alvaret optræder også sporadisk andre steder på Øland, bl.a. langs vestkysten på øens nordlige del.

SE OGSÅ

Flere oplevelser på Øland

Tag med på orkidevandring i Stora Alvaret

I Skogsby lidt sydøst for Färjestaden ligger forskningscenteret ”Station Linné”, der bl.a. arrangerer guidede ture i Alvaret for interesserede. Tag fx med på en orkidevandring, læs mere om program på Station Linnés website, se Links.

Möckelmossen, Stora Alvar
Möckelmossen i den nordlige del af Stora Alvaret er det største vådområde i Stora Alvar med et rigt fugleliv. Foto: Alexander Hall