Camping i Sverige

Camping midt i den svenske natur

Foto: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

Siden er publiceret / opdateret: 22. januar 2020

Find campingplads i Sverige

Se Campingpladser i Sverige.

Om camping i Sverige

I det sydlige Sverige kan du vælge mellem omkring 500 campingpladser. Halvdelen af campingpladserne er medlem af SCR - Svensk Camping. Resten er såkaldte fristående campingpladser (F-camping), som ikke er medlem af SCR.

Campingkort til SCR-camping

Hvis du vil overnatte på en SCR-campingplads, skal du have det europæiske campingkort "Camping Key Europe". Foruden Sverige kan kortet bruges til en lang række campingpladser i resten af Europa.

Kortet gælder for en familie (en eller to voksne med børn). Selve kortet er gratis, men for at det er gyldigt, skal det have et gyldighedsmærke, som for sæsonen 2020 koster 160 svenske kr. Du kan købe mærket på campingpladsen. Kortet giver også rabat til en lang række svenske seværdigheder, Stenalines færger mellem Danmark og Sverige, m.m.

Hvis du i stedet overnatter på en F-camping, behøver du ikke noget medlemskort. Læs mere om F-camping nede på siden.

Naturcamping - den svenske allemandsret giver mulighed for camping i det fri
Foto: Ulf Lundin/imagebank.sweden.se


Campingstandard - fra en til fem stjerner

SCR-campingpladserne er inddelt i klasser fra en til fem stjerner, alt efter deres faciliteter. Antallet af stjerner - fra én til fem - er en samlet bedømmelse af campingpladsens hygiejneforhold, miljøforhold, service, Aktiviteter og Events. "Events" indgår ikke i bedømmelsen. Antallet af stjerner er altså ikke udtryk for, hvor naturskøn pladsen er, men snarere omfanget af faciliteter og aktivitetsmuligheder:

Hygiejne (H)Hygiejne (H): toilet-, vaske-, badeforhold mv.
Miljø (M)Miljø (M): Vejbelysning, eludtag, internet, vandposter, planter, mv.
Service (S)Service (S): Reception, butikker, restaurant, café, mv.
Aktiviteter (A)Aktiviteter (A): Legepladser, pool, boldbaner, minigolf, udlejning af cykler og kanoer.
Events (E)Events (E): Udbud af arrangerede aktiviteter på pladsen, fx musik, dansk og opvisninger.

Enkel camping (EC)

Kategorien EC stod tidligere for "Enkel Camping", som er en camping med et minimum af faciliteter. I dag er EC-betegnelsen udgået. Kig i stedet efter campingpladser med en eller to stjerner, hvis du er til det enkle campingliv. Eksempel på en "Enkel camping" Strandbadets Camping i Älghult

Naturcamping - den svenske allemandsret giver mulighed for camping i det fri
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se


F-camping

Mange campingpladser har fravalgt SCR og er i stedet organiseret i F-camping, som står for "fristående campingplats". Her finder man den samme type campingpladser som hos SCR, men udbuddet er nok lidt bredere. Her er alt fra små lejrpladser og naturcamping til store etablerede campingpladser med alle faciliteter, foruden fiskecamping-pladser, nudistcampinger, campingpladser med musik, dans og MC-træf (som Tydingesjön Camping i Nordskåne), mv. Man skal ikke anvende campingkort for at bo på en F-camping.

Rastepladser til campingvogne og autocampere

I F-campings katalog og på deres webside (se linket til F-camping under Links på siden Campingpladser i Sverige) finder man en oversigt over ca. 190 ställplatser i Sverige - en slags rastepladser med få faciliteter som wc og drikkevand, hvor man kan parkere sin campingvogn eller autocamper om natten mod en mindre afgift end på campingpladserne. Idéen er, at det er nemt at "tjekke ind" og ud, og hvis man alligevel blot skal overnatte og videre næste dag, er der ingen grund til at betale fuld pris på en almindelig campingplads.

Køb vejkort i webshoppen


Kort over Sydsverige
Vejkort Sydsverige,
Skåne, Øland,
Gotland mv.
Kort over Midtsverige og Nordsverige
Vejkort Midtsverige
og Nordsverige

“Vejatlas
Vejatlas og vejkort
hele Sverige
 
Vejkort over delområder
Vejkort delområder


Hytter på campingpladser

På mange af de svenske campingpladser, hvad enten de er organiseret i SCR eller er F-camping, kan du leje en campinghytte (svensk: stuga eller campingstuga / campingstugor). Det kan være små campinghytter til 1-2 personer, eller hytter til storfamilien på 16 personer. Campinghytterne har typisk køkken med køleskab og komfur. Som hyttegæst benytter du campingpladsens bade- og toiletfaciliteter. Normalt er det muligt at leje en campinghytte for en enkelt nat af gangen eller en hel uge.

Det er forholdsvis billigt at overnatte i campinghytte, og så har du både tag over hovedet og er tæt på naturen.

Slå teltet op i skoven eller på stranden

Hvis du foretrækker en campingferie under primitive forhold, giver Allemandsretten mulighed for, at du kan slå dit telt op i skov, på mark eller strand en enkelt nat.

Allemandsretten og campingvogne

Langt de fleste svenske campingpladser er også for campingvogne. Den svenske allemandsret gør det imidlertid muligt, at du kan overnatte i din campingvogn eller husvogn / autocamper uden for campingpladserne.

Campingferie i Sverige
Foto: Sonia Jansson/imagebank.sweden.se


Mulighederne for fri camping med campingvogn eller husvogn / autocamper er dog begrænset af den svenske lov om terrænkørsel (svensk: Terrängkörningslagen). Ifølge loven er det forbudt at køre med bil i det åbne terræn ved siden af vejen eller køre ud på strand, eng, mark eller lignende. Men derfor kan du godt holde ind ved vejsiden og overnatte i din campingvogn eller husvogn, fx ud til en sø, hvis det ikke generer trafikken eller de lokale beboere.

Lej en autocamper i Sverige

Har du ikke din egen autocamper, kan du fx leje en autocamper hos Daylight Husbilscenter i Jönköping eller ved Gøteborg. Her kan du leje en autocamper for en eller flere uger. Vælg mellem forskellige typer og størrelser,
se Autocampere til leje i Sverige.