Hven

Bäckviken havn på Hven

Bäckviken havn på Hven ("Ven" på svensk). Foto: Maria Eklind, CC BY-SA 2.0

Siden er publiceret / opdateret: 4. maj 2022
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.91386
Longitude : 12.68844
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

En flot ø midt i Øresund

Hven er en flot ø midt i Øresund kun fem km fra det svenske fastland og 7,5 km fra Sjælland. Landbruget dominerer, men de høje græsbevoksede skrænter mod havet, de dejlige cykel- og vandrestier og den spændende historie gør Hven til et oplagt udflugtsmål for en dags- eller weekendtur.

Hven er kun 4,4 km lang og 2,4 km bred, og den ca. 13 km lange cykelrute øen rundt kan tilbagelægges på en time. Hven har tre små havnebyer med gæstepladser til sejlere. Den lille Bäckviken på østkysten af øen, havnebyen Norreborg på nordkysten og Kyrkbacken på vestkysten af Hven. Der er offentlige toiletter i de tre havnebyer.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Havnebyer, overnatning og oplevelser på Hven. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Overnatning på Hven

Hvens kyster er naturreservat, derfor gælder allemandsretten ikke. Du må derfor ikke slå teltet op på stranden eller i en lund ved kysten for at overnatte. Benyt i stedet en af Hvens mange overnatningsmuligheder. Lige nord for Bäckviken med udsigt til havet ligger Hven Vandrehjem (svensk: Vens Vandrarhem). Hven har også en campingplads "Vens camping & stugby" i Norreborg på nordkysten. Se flere overnatningsmuligheder hos Visit Hven under Links.

Hvens backafall

De stejle skråninger - eller bakkefald - ned mod havet er nogle steder op til 40 meter høje og omslutter hele øen. Fra kanten af skråningerne har man en flot udsigt over havet. Det meste af Hven er opdyrket landbrugsland, og bakkefaldene, der veksler mellem nøgne skrænter og grønklædte skråninger med blomster og træer, er blandt de få naturlige miljøer, der stadig er på øen. Derfor er hele kysten med de karakteristiske bakkefald naturreservat, i alt 140 hektar der løber som et grønt bånd øen rundt.

Færge og båd til Hven fra København, Helsingør og Landskrona

Fra maj til medio september sejler båden M/S Jeppe på ruterne København-Hven og Helsingør-Hven og tilbage. Du kan bestille billet til København-Hven eller Helsingør-Hven her.

Desuden kan du komme til Hven fra Landskrona havn i Sverige med færgen fra Ventrafiken. Turen tager 30 minutter.

Der er båd til Hven fra København, Landskrona og Råå ved Helsingborg
Foto: Anders Ebefeldt/studio-e.se

Hven
Foto: Erik Starck, CC BY 2.0


Hven cykeludlejning - øen rundt på cykel

Et par hundrede meter fra færgelejet i Bäckviken ligger Vens Cykeluthyrning, hvor du kan leje børne- og voksencykler, tandem, handicapcykler, cykelanhænger m.v. og alle former for cykeludstyr. Desuden kan du leje elcykel. Husk at medbringe egen cykelhjelm. Du kan også tage din egen cykel med båden fra København eller Helsingør mod ekstrabetaling, men der er begrænsede pladser til cykler på båden, se siden hvor du booker billet under Links.

Hven cykeludlejning
Cykeludlejningen ved Bäckviken, hvor man kan leje børne- og voksencykler, tandem m.v. Foto: malouette, CC BY 2.0


Med bus, hestevogn mv. rundt på Hven

Den gule lokalbus Venbussen kører rundt på Hven. Stoppesteder er der ingen af, så hvis du vil med bussen, skal du stå i vejkanten og vinke til chaufføren. Endelig kan du hyre en taxa, køre med hestevogn eller med vogn trukket af en traktor.

Vandring på Hven

Tag på vandretur øen rundt, se Vandring på Hven.

Tycho Brahes Hven

Hven har været beboet i årtusinder, og øen er rig på oldtidsminder.
Følg landevejen "Landsvägen" til Tuna By midt på Hven, for her ses resterne af den danske astronom Tycho Brahes observatorium fra 1500-tallet. Den i dag verdensberømte dansker boede på Hven i slutningen af 1500-tallet da øen var dansk, og han opførte slottet Uraniborg og observatoriet Stjerneborg. Tycho Brahe Museet, der er udpeget til at være blandt de 30 bedste museer i Verden, fortæller om den verdensberømte danske astronom. Ved museet kan du se Tycho Brahe Haven, der er en rekonstrueret 1500-tals renæssancehave.

Stjerneborg på Hven
Stjerneborg. Foto: Landskrona Kommun.


Hven Whisky og kultur

- I Whiskybaren "Spirit" i feriebyen Backafallsbyn i udkanten af Norreborg kan du vælge mellem mere end 500 slags whisky. I Backafallsbyn kan du også besøge whiskydestilleriet "Spirit of Hven", der producerer den lokale Hven whisky og tage på guidet rundvisning i destilleriet.

- Nämndemansgården 800 meter sydvest for Bäckviken: En smuk firelænget, fredet gård fra slutningen af 1700-tallet. Gården er hjemstavnsmuseum med skiftende udstillinger.

- Vens Kulturhus, Tuna byväg 10: Her er kunstudstillinger, holdes foredrag, spilles koncerter mv.

Spirit of Hven i Backafallsbyn
Whiskydestilleriet Spirit of Hven i Backafallsbyn. Foto: Maria Eklind, CC BY-SA 2.0

Hven Whisky
Backafallsbyns whiskybar kan byde på 500 slags whisky. Foto: Thorsten Karlén, Landskrona stad Turistbyrån


Medbring svenske kontanter

Hven har hverken bank eller hæveautomat, og det kan være en udfordring at hæve eller veksle til svenske kontanter. De fleste spisesteder, overnatningssteder, forretninger m.v. tager mod kreditkort, men det er en god idé at medbringe svenske kontanter.

Benyt vores debatforum om Hven

Har du spørgsmål om Hven, kan du benytte vores debatforum om Hven, se Debat om Hven. Dit spørgsmål og svar vises i den gule boks "Debat" i højre kolonne. Boksen vises dog ikke på mobil.

Hvens historie

Efter Roskildefreden (1658), hvor Danmark mistede Skåne, Blekinge og Halland til Sverige, var Hven stadig dansk et par år, men i 1660 overgik øen til den svenske stat. I århundrederne efter stod tiden stille på Hven, og først i starten af 1900-tallet skete der noget. Landbruget blomstrede op, og der blev anlagt teglværker på øen. Befolkningstallet voksede til 2.000. Men i midten af 1900-tallet var det forbi. Teglværkerne lukkede, og landbruget blev mekaniseret, så befolkningstallet faldt igen.

I 1959 besluttede den svenske stat at ændre øens navn fra Hven til Ven.

I dag bor der kun ca. 360 mennesker fast på Hven, og mange lever af det store antal turister, der besøger øen i sommerhalvåret.


Kort over Ven. Kobberstik fra 1663
Kort over Ven. Kobberstik fra 1663

Hven fra luften
Landbruget dominerer på Hven, men de høje græsbevoksede skrænter mod havet, de dejlige cykel- og vandrestier og den spændende historie gør Hven til et oplagt udflugtsmål for en dags- eller weekendtur. Foto: skane.com © Perry Nordeng