Mörbylångaleden

Vandreruten Mörbylångaleden på Øland

Etape 4 mellem Kastlösa og Gammalsby går hen over Store Alvaret. Foto: Gunnar Alvgrim - Ölands Turistbyrå

Siden er publiceret / opdateret: 26. april 2019
Kort over sydsverige

83 km vandrerute

Mörbylångaleden er en ca. 83 km lang vandrerute mellem turistbureauet ”Träffpunkt Öland” ved Ølandsbroen og Ottenby vandrehjem på sydspidsen af Øland.

Inddelt i fem etaper

Mörbylångaleden er inddelt i fem etaper og går forbi nogle af de større seværdigheder i det sydlige Øland. Ruten er markeret med træstolper. Informationstavler langs ruten fortæller om Ølands natur, kultur og historie. På ruten findes fire shelters, toiletter, bålplads og et par vandrehjem.

Etape 1:”Träffpunkt Öland” ved Ølandsbroen - Station Linné, Skogsby: 18 km

Man kan passende begynde sin vandring ved det store turistbureau ”Träffpunkt Öland” ved Ølandsbroen, hvor der er god mulighed for at forsyne sig med alskens brochurer om seværdigheder på Øland. Fra turistbureauet går Mörbylångaleden lidt nordpå og slår en stor bue uden om Färjestaden, videre til Arontorp og gennem Mittlandsskogen for at ende ved Station Linné i Skogsby ved hovedvej 136. ”Station Linné”er et forskningscenter, der bl.a. arrangerer guidede ture i Alvaret for interesserede. I Skogsby kan man overnatte på fx ”STF vandrarhem i Ölands Skogsby”.


Rød linje viser vandrerutens forløb og er hentet fra den svenske myndighed Lantmäteriet 26. april 2019. Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Etape 2: Station Linné, Skogsby - Mörbylånga: 18 km

Fra Skogsby fortsætter Mörbylångaleden ud mod vestkysten, gennem Vicklebyskogen, Haga Park friluftsområde og videre ned til Mörbylånga, hvor der er mulighed for at overnatte og købe dagligvarer. Ved Vickelbyskogen kan man lave en afstikker til Capellagården i Vickleby med skønne nyttehaver.

Etape 3: Mörbylånga - Kastlösa: 13,5 km

Denne etape går fra Mörbylånga på vestkysten ned til Kastlösa.

Etape 4: Kastlösa - Gammalsby: 22 km

På etape 4 vandrer man hen over Store Alvaret fra vestkysten til østkysten af Øland.

Etape 5: Gammalsby - Ottenby: 12 km

Fra Gammalsby på østkysten fortsætter Mörbylångaleden sydpå i udkanten af Store Alvaret til etapemålet i Otttenby, hvor der er overnatningsmulighed på Ottenby camping og vandrehjem. Undervejs til Ottenby passerer man bl.a. Eketorps Borg og Karl X’s mur, der går tværs over Øland. Kongen lod muren bygge for at holde vildtet inde på sydspidsen, hvor han kunne jage det. Fra Ottenby bør man dog fortsætte yderligere ca. fire km og ikke gå glip af Ottenby Naturum og fyret Långe Jan på sydspidsen af Øland.

Kalmar Sverigeserien - Topo50 - blad 9. Målestok 1:50.000
Kalmar
Sverigeserien
Topo50 - blad 9

Køb kort over Mörbylångaleden

I vores webshop kan du købe Kalmar Sverigeserien - Topo50 - blad 9 i målestok 1:50.000, som viser hele den 83 km lange vandrerute. Kortet er meget detaljeret og viser ruten, symboler for badestrande, campingpladser mv.

SE OGSÅ

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen