Mörbylångaleden

Vandreruten Mörbylångaleden på Øland

Mörbylångaleden. Foto: Axelander Hall

Siden er publiceret / opdateret: 15. maj 2023
Kort over sydsverige

84 km vandrerute i det sydlige Øland

Mörbylångaleden er en 84 km lang vandrerute mellem turistbureauet ”Träffpunkt Öland” ved Ølandsbroen og Ottenby vandrehjem på sydspidsen af Øland.

Inddelt i fem etaper - seks shelters undervejs

Mörbylångaleden er inddelt i fem etaper og går forbi nogle af de større seværdigheder i det sydlige Øland. Vandreruten er markeret med træstolper. Informationstavler langs ruten fortæller om Ølands natur, kultur og historie. På ruten findes seks shelters, toiletter, bålplads og et par vandrehjem.

Etape 1:”Träffpunkt Öland” ved Ølandsbroen - Station Linné, Skogsby: 18 km

Man kan passende begynde sin vandring ved det store turistbureau ”Träffpunkt Öland” ved Ølandsbroen, hvor der er god mulighed for at forsyne sig med alskens brochurer om seværdigheder på Øland. Fra turistbureauet går Mörbylångaleden lidt nordpå og slår en stor bue uden om Färjestaden, videre til Arontorp og gennem Mittlandsskogen for at ende ved Station Linné i Skogsby ved hovedvej 136. ”Station Linné”er et forskningscenter, der bl.a. arrangerer guidede ture i Alvaret for interesserede. I Skogsby kan man overnatte på vandrehjemmet i Ölands Skogsby.

Vandreruten Mörbylångaleden

Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Grønne ruteforløb viser hvor Mörbylångaleden følger naturstier mv. Orange ruteforløb viser hvor vandreruten følger skovveje, grusveje eller andre veje. Tal viser starten på de enkelte etaper. Sort-hvide cirkler viser nogle af de seks shelters på vandreruten (alle shelters vises på GPX-filen).

Oplysningerne om rutens forløb er leveret af den svenske myndighed Lantmäteriet, maj 2023. Du kan ikke klikke på eller zoome ind på kortet ovenfor.Etape 2: Station Linné, Skogsby - Mörbylånga: 18 km

Fra Skogsby fortsætter Mörbylångaleden ud mod vestkysten, gennem Vicklebyskogen, Haga Park friluftsområde og videre ned til Mörbylånga, hvor der er mulighed for at overnatte og købe dagligvarer. Ved Vickelbyskogen kan man lave en afstikker til Capellagården i Vickleby med skønne nyttehaver.

Etape 3: Mörbylånga - Kastlösa: 13,5 km

Denne etape går fra Mörbylånga på vestkysten ned til Kastlösa.

Etape 4: Kastlösa - Gammalsby: 22 km

På etape 4 vandrer man hen over Store Alvaret fra vestkysten til østkysten af Øland.

Mörbylångaleden
Foto: Alexander Hall

Mörbylångaleden
Overnat i shelter / Læskur på ruten. Foto: Alexander Hall


Etape 5: Gammalsby - Ottenby: 12 km

Fra Gammalsby på østkysten fortsætter Mörbylångaleden sydpå i udkanten af Store Alvaret til etapemålet i Otttenby, hvor der er overnatningsmulighed på Ottenby camping og vandrehjem. Undervejs til Ottenby passerer man bl.a. Eketorps Borg og Karl X’s mur, der går tværs over Øland. Kongen lod muren bygge for at holde vildtet inde på sydspidsen, hvor han kunne jage det. Fra Ottenby bør man dog fortsætte yderligere ca. otte km og ikke gå glip af Ottenby Naturum og fyret Långe Jan på sydspidsen af Øland.

Mörbylångaleden GPX-fil

Køb vandreruten som GPX-fil til din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe kortet over den 84 km lange Mörbylångaleden med bl.a. shelters som en GPX-fil, du kan hente ned på din mobil. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med vandreruten og din egen position.Kalmar Sverigeserien - Topo50 - blad 9. Målestok 1:50.000
Kalmar
Sverigeserien
Topo50 - blad 9

Køb kort over Mörbylångaleden

I vores webshop kan du købe Kalmar Sverigeserien - Topo50 - blad 9 i målestok 1:50.000, som bl.a. viser hele den 84 km lange vandrerute. Kortet er meget detaljeret og viser ruten, symboler for badestrande, campingpladser mv.

SE OGSÅ

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen