Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Ottenby Naturum og fyret Långe Jan på Øland

Fyret Långe Jan på Øland

Lyset fra fyret Långe Jan kan ses 47 km væk. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 26. oktober 2022
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.1958
Longitude : 16.3972
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Kendt for sit fugleliv

Sydspidsen af Øland er kendt for sit meget rige fugleliv. Hvert efterår flyver millioner af trækfugle hen over området på deres vej sydover. Ude på spidsen finder man fyret Långe Jan, Ottenby Naturum og Sveriges mest kendte fuglestation Ottenby fågelstation.

Fra Sverige til New Zealand

Fuglestationen Ottenby fågelstation bedriver forskning og mærkning af fugle. Af de 470 fuglearter, der lever i Sverige, er de 399 arter observeret her, flest i maj og september-oktober. På Ottenby fuglestation blev de første fugle ringmærket i 1937, og siden 1972 er mærkningen sket helt regelmæssigt hver dag i perioden fra 15. marts til 15. september. Fuglene fanges i net, og alene i 2010 blev der ringmærket 171 arter ved fuglestationen.

Mærkningen af fuglene kan fortælle om deres træk. I 2003 fandt man fx på en ø syd for New Zealand en havterne, som samme år var blevet ringmærket i Sverige.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Ølands sydlige odde er naturreservat. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Ottenby Naturum

I Ottenby Naturum ved siden af fuglestationen får man et spændende indblik i trækfuglenes færden hen over Kloden og viden om det sydlige Ølands geologi, dyre- og planteliv og kulturhistorie.

Fuglekiggeri i kraftige fuglekikkerter ved Ottenby Naturum
Indimellem er den lokale ornitologiske forening til stede ved fyret, og kan man prøve de kraftige fuglekikkerter. Foto: © sydsverige.dk

Gæs, Øland
Foto: © sydsverige.dk


Fyret

Fyret Långe Jan har åbent for besøgende. 197 trin leder op til toppen, hvorfra der er flot udsigt over sydspidsen af Øland og havet.

Det ca. 42 meter høje Långe Jan er Sveriges højeste og ældste fyr. Långe Jan er bygget af russiske krigsfanger i 1785, hvor man fik lys i fyret ved at brænde stenkul i en stor jernbeholder. Først i 1948 overgik fyret til elektrisk lys, og i dag er det helautomatisk. Lyset kan ses på en afstand af 26 sømil (47 km).

Långe Jan
Foto: Alexander Hall


SE OGSÅ

Flere naturreservater på Øland

Kort over Øland. Målestok 1:100.000
Turistkort.
Målestok 1:100.000

Køb kort over Øland i webshoppen

Køb Bil- og cykelkort over Øland med seværdigheder og turistinformation. Ud over veje og cykelruter viser kortet med symboler campingpladser, rastepladser, badesteder, mv.


Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.

Fugletårne i Sydsverige som GPX-fil

Få vist 195 fugletårne i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med 195 Fugletårne i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle Fugletårne.