Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Tranedans ved Hornborgasjön

Tranedans ved Hornborgasjön

Foto: Jonas Ingman - M2B AB

Siden er publiceret / opdateret: 26. februar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 58.27606
Longitude : 13.48755
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Flest traner i begyndelsen af april

Hornborgasjön mellem Vänern og Vättern i Västergötland (ca. 30 km nord for Falköping) er en af Nordeuropas vigtigste fuglesøer og et af de få steder, man kan opleve i tusindvis af traner på én gang. De første traner ankommer til søen i midten eller slutningen af marts måned, og i begyndelsen af april topper antallet, hvor man kan opleve op til ca. 27.000 traner på en dag.

Tranerne har tilbragt vinteren i Sydeuropa (bl.a. Spanien) og Nordafrika (Marokko og Tunesien), og i det tidlige forår flyver de til ynglepladserne i bl.a. Midt- og Nordsverige. Undervejs stopper de op for hvile ud. Et af de steder er ved Hornborgasjön.

I et halvt århundrede har Hornborgasjön været berømt for sine traner, og hvert år besøger mere end 100.000 mennesker søen for at se de mange traner og få et glimt af den særlige tranedans.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Hornborgasjön med nogle af de P-pladser, fugletårne og udsigtssteder, der findes rundt om søen. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Fugletårne i Sydsverige som GPX-fil

Få vist fugletårne i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med fugletårne i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle Fugletårne.




Tranedansen

Tranedansen er ikke en parringsdans, men en måde hvorved en hun og en han styrker båndene mellem sig. Dansen varer som regel blot 10-20 sekunder ad gangen og består i, at parrene hopper og flakker med vingerne, mens de står over for hinanden. "Tranedansen" er også navnet på det sted i den sydlige del af søen, hvor der er særlig gode muligheder for at opleve tranerne, se kortet herover.

Efter nogle dages ophold ved Hornborgasjön trækker langt de fleste af de tusindvis af traner videre til ynglepladserne højt mod nord. Selve parringen sker hovedsagelig først, når fuglene ankommer til ynglepladsen.

Video: Traner ved Hornborgasjön. Varighed 1:53 min. Fra YouTube


Oplev traner tættere på København

Hvis du bor på Sjælland, er der langt til Hornborgasjön: 317 km fra Helsingborg ad motorvejen mod Jönköping. Hvis du ikke orker den lange tur, kan du i stedet besøge "Vattenriket" i Skåne, se Traner i Vattenriket ved Kristianstad

SE OGSÅ

- Oplev fugletrækket over Falsterbo
- Oplev fugletrækket ved Flommen Naturreservat i Skåne
- Oplev fugletrækket over det sydlige Øland

Besøg Hornborgasjön

Hornborgasjön er ca. 10 km lang og 2-3 km bred, i alt omkring 35 kvadratkilometer. Den største vanddybde er 1,5 meter. Søen er naturreservat og en af Sveriges rigeste fuglesøer.

Ved Hornborgasjöns sydvestlige ende ud til vej 184 ligger Tranedansen – et område som er navngivet efter det, de besøgende kommer for at se, nemlig dansende traner. Ved Tranedansen findes et informationscenter med en udstilling om traner. Centret har åbent i tranesæsonen.

Fra Tranedansen kan du køre øst om søen i retning af byen Hornborga for at komme op til fugletårnene og informationscentret ”Naturum Hornborgasjön”, der har en udstilling om søens historie og natur, foruden turistinformation mv.

I tranesæsonen er alle besøgssteder og fugletårne åbne for besøgende. Flere stier løber langs området og forbinder fugletårnene på søens østside. Som besøgende skal man holde sig til stierne for at undgå at forstyrre fuglene. Det er forbudt at gå længere ind i naturreservatet.

Naturum Hornborgasjön
Naturum Hornborgasjön har en udstilling om traner, foruden turistinformation mv. Foto: Jonas Ingman - M2B AB


SE OGSÅ

Fuglemuseet i Jönköping

Bedste tidspunkt er begyndelsen af april

De første traner ankommer til Hornborgasjön i midten af marts, og i begyndelsen af april kulminerer antallet af traner ved søen. Især i dagene 29. marts – 9. april er der særlig mange fugle ved søen. Rekorden er 27.300 traner på en dag.

I september vender tranerne tilbage til Sydeuropa og Nordafrika, og i hele september er der flokke af traner ved søen, se tranestatistikken for Hornborgasjön under Links.

Mange besøgende overnatter i deres campingvogn ved søen. Der findes ikke en egentlig campingplads, men det er tilladt at campere på markerne ved Tranedansen. I dagtimerne betaler man en mindre afgift for parkeringen, men der er hverken vand eller toiletter, så man må klare dig med det, man har i sin campingvogn.

Hornborgasjön
Udsigt fra Fågeludden lige nord for Naturum Hornborgasjön. Foto: Länsstyrelsen i Västra Götalands Län


Hvorfor tranerne raster netop ved Hornborgasjön

Traner er næsten altædende. Insekter, snegle, frø, bær, æg, frøer og mus er nogle af de fødeemner, fuglene kan finde i og omkring den lavvandede Hornborjasjön. I første halvdel af 1900-tallet lå der en del spritbrænderier ved søen. Alkoholen blev lavet af kartofler, som blev dyrket på markerne omkring søen, og her kunne fuglene om foråret forsyne sig med de kartofler, som lå tilbage på jorden efter høsten.

I dag er spritbrænderierne fortid, og i stedet spreder myndighederne korn ud til de sultne traner, omkring 150 tons korn om året. Det sker ikke for at holde på fuglene til glæde for turisterne, men for at undgå at de tusindvis af sultne traner går i lag med de lokale bønders afgrøder.

Fakta om tranerne

Navn: Trane (dansk), Grus grus (latin).
Vægt: 4-7 kg.
Højde: 114-130 cm og dermed Europas højeste fugl.
Vingefang: 1,80 – 2,25 meter.
Alder: Kan blive 25-30 år gamle. Traner lever i livslange forhold med deres mage.
Føde: Traner er ikke kræsne, de spiser bl.a. fisk, frøer, æg, fugleunger, insekter og korn.

Trandansen med dansende traner
"Trandansen" ved Hornborgasjöns sydvestlige ende ud til vej 184 er navngivet efter det, de besøgende kommer for at se, nemlig dansende traner. Foto: Länsstyrelsen i Västra Götalands Län