Oplev fugletrækket over det sydlige Sverige

Oplev fugletrækket over Falsterbo. Foto: P-G Bentz

En lille flok skægmejser på træk forbi Falsterbo fyr. Foto: P-G Bentz

Siden er publiceret / opdateret: 13. august 2020
Kort over sydsverige
Hvert efterår passerer omkring 500 millioner trækfugle hen over Sydsverige på deres vej ned gennem Europa.

Fuglene foretrækker at flyve over land og langs de svenske kyster så lang tid som muligt, inden de skal over Østersøen. Derved opstår der en stor koncentration af fugle ved Falsterbo. Her hviler mange fugle ud, inden de fortsætter deres farlige rejse ud over åbent hav.

Gratis fugleguidning 22. august - 25. oktober 2020

Deltag i en af efterårets fugleguidninger ledet af fugleeksperten P-G Bentz. Arrangementerne finder sted hver lørdag og søndag fra og med lørdag 22. august til og med søndag 25. oktober 2020.

På disse dage vil P-G Bentz befinde sig ved Falsterbo fyr i tidsrummet kl. 8-12 og fortælle om trækfuglene, der som regel befinder sig lige over hovedet på deltagerne. Man kan komme og gå som man har lyst til og selv gå rundt i området. På grund af covid-19 skal deltagerne holde afstand på to meter, og det vil ikke være muligt at låne kikkert.

Fugle som ringmærkes ved Falsterbo Fuglestation vises regelmæssigt til deltagerne. Der er altså gode muligheder for at nærstudere fuglene.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Gode steder at opleve fugletræk på Falsterbohalvøen. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


fugleguidning ved Falsterbo
Fugleture : Fugleeksperten P-G Bentz vil befinde sig ved Falsterbo fyr i tidsrummet kl. 8-12 og fortælle om trækfuglene, der som regel befinder sig lige over hovedet på deltagerne.


Det er gratis at deltage, og man behøver ikke at tilmelde sig på forhånd. Husk tøj efter vejret, og gerne en god kikkert. Fugleturene er arrangeret af Falsterbo Fuglestation (Falsterbo Fågelstation) sammen med Vellinge Kommune.

I fyret kan man købe lidt drikkevarer mv., og i fyrshoppen sælges bl.a. fuglebøger og kikkerter i god kvalitet. På grund af covid-19 er der begrænset åbningstid i fyrshoppen og et begrænset antal varer på hylderne.

To millioner fugle fra Falsterbohalvøen

Falsterbo er det sted i Sverige, hvor man kan se flest trækfugle.

De fleste fugle bryder op fra slutningen af august til slutningen af oktober for at flyve sydpå. Man skal være tidligt oppe for at opleve de store fugletræk, da mange fuglearter begynder at trække, så snart det lysner. Men som regel kan man opleve trækkende fugle hele dagen.

Hvert efterår flyver omkring to millioner fugle fra Falsterbohalvøen, heriblandt bogfinker, kvækerfinker, stære, edderfugle, musvåger, hvepsevåger og spurvehøge.

Lærkefalk ved fyret
Lærkefalk ved fyret. Foto: P-G Bentz.


Flest fugle ved Falsterbo midt i oktober

Hvis man vil se så mange forskellige fuglearter som muligt, bør man komme den 3. weekend i september. Hvis man derimod vil se så mange fugle som muligt, er den 2. weekend i oktober at foretrække. Det kan dog variere fra år til år afhængig af vejret.

Gode fuglelokaliteter på Falsterbohalvøen

Nogle af de bedste fuglelokaliteter i området ligger ved Falsterbo fyr og inde for en radius af to km fra fyret. Her finder man
  • Falsterbo Fyr.
  • Nabben, som ligger på sydspidsen af Falsterbohalvøen, 500 meter syd for fyret. Ved Nabben ligger en golfbane, der gør at området er åbent uden meget vegetation.
  • Falsterbo Park (1,5 km nordøst for fyret).
  • Flommen Naturreservats sydlige del, ca. 500-1000 meter nordøst for fyret. Naturreservatet er et vådområde med siv lige vest for Falsterbo by.
  • Kolabacken, ca. 300 meter øst for fyret.Vejbeskrivelse til Falsterbo Fyr

Når man er kommet over Øresundsbron og kørt ca. 10 km, fortsætter man ad E6/E22 sydpå mod Vellinge. Efter Vellinge følger man vej 100 mod Skanör / Falsterbo. Fortsæt over Falsterbokanalen og videre ca. 5 km til den første rundkørsel, hvor man drejer til venstre.

For enden af vejen inde i Falsterbo drejer man til venstre ad Storgatan og fortsætter til T-krydset for enden af Storgatan. Hvis man vil besøge Falsterbo Park, skal man i T-krydset dreje til venstre og fortsætte lige ud til Kirken, hvor der ligger en fuglestation. Hvis man vil til fyret, drejer man til højre i T-krydset og følger skiltene mod ”Falsterbo Fyr” eller ”Falsterbo GK” (golfklub). Man kommer til en stor P-plads, hvorfra man kan se fyret.

Malmö Sverigeserien - Topo50 - blad 1. Målestok 1:50.000
Malmö
Sverigeserien
Topo50 - blad 1

Køb kort over det sydvestlige Skåne fra Landskrona til Falsterbo

Terrænkortet Malmö Sverigeserien - Topo50 - blad 1 i målestok 1:50.000 dækker hele området fra Landskrona og Malmø i nord til Falsterbohalvøen og til Trelleborg på sydkysten. Kortet er meget detaljeret og kan være godt at have med på en biltur til Falsterbohalvøen, hvis du også vil udforske området undervejs til Falsterbo. Du kan købe kortet i vores webshop.


Vellinge kommunekort

Gratis kort

Du har også mulighed for at få et gratis kort over Falsterboområdet der indeholder vejkort over Falsterbo og Skanör, hvor fyret ligger. Bestil kort over Falsterboområdet her. BEMÆRK: Vi leverer kun dette kort, hvis du samtidig køber et ikke-gratis kort i shoppen.

Overnatning i eller ved Falsterbo

Der ligger et vandrehjem ved Falsterbokanalen, se Vandrehjem i Skåne

Andre gode fuglelokaliteter i Sydsverige

Sydsverige har flere lokaliteter med fremragende fugletræk, bl.a.


Hvepsevåger over Falsterbo
Hvepsevåger over Falsterbo: P-G Bentz.