Forsiden > Byer i Halland > Her

Varberg

Varbergs fæstning

Varbergs fæstning. Foto: Hanna Eliasson, CC BY-NC-ND 2.0

Siden er publiceret / opdateret: 5. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.10939
Longitude : 12.24866
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Ferie- og badeby

Med sin beliggenhed ved havet er Varberg først og fremmest en populær ferie- og badeby.

Strande og havnebad

Her er lange sandstrande og mulighed for at bade fra klipper og benytte nogle af de mange nudiststrande. Syd for centrum finder du flere gode sandstrande. Nord for centrum er kysten domineret af klipper. Nær Varbergs fæstning ligger det nye Fästningsbadet med badebro, soldæk og udspringstårn.

Strandpromenaden

Følg også den 2,5 km lange strandpromenade, som starter ved fæstningen op snor sig sydpå langs havet forbi badestrande, klipper, og nudiststrande ned til Apelviken.

Torvemarked og kulturhus

Varberg har gallerier, små hyggelige butikker og bl.a. et marked på Varbergs Torg, som er blandt de største i Sverige og kendt for sit store udbud af fødevarer, blomster, kunsthåndværk mv. (lørdag hele året). Allerede i 1600-tallet var der livlig handel på torvet.

I det kommunale kulturhus Galleri Hamnmagasinet ved havnen (adr. Sjöallén 6) vises udstillinger med regional kunst og kunsthåndværk og her sælges glas, keramik mv. fra magasinets værksteder.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Varberg. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Overnatning i eller nær Varberg. Afstande fra togstationenI centrum af byen kan du finde mange pubber og caféer med udeservering (åbner i maj), og hver uge sommeren igennem afholdes koncerter eller andre arrangementer i byen.

Varbergs fæstning

Fæstningen er byens vartegn og bygget på en klippeknude. Den stammer tilbage fra 1200-tallet, da Halland var dansk. Den danske konge Christian 4. fik ombygget fæstningen til et moderne forsvarsanlæg, et af de mest moderne på den tid i begyndelsen af 1600-tallet. En sti fører hele vejen rundt om fæstningen, og om sommeren kan du deltage i en guidet tur på fæstningen.

Fästningsbadet
Fästningsbadet.


Hallands kulturhistoriske museum

På fæstningsområdet ligger Hallands Kulturhistoriske Museum, der er regionalt museum for Halland. Museet har bl.a. en permanent udstilling om Hallands historie fra istid til nutid og om mosefundet ”Bockstensmannen" fra 1300-tallet med meget velbevaret klædedragt.

Kallbadhuset

Badeanstalten Kallbadhuset lige ved siden af fæstningen er bygget på pæle og blev grundlagt i 1820’erne - den nuværende bygning stammer dog fra 1903 (totalrenoveret i 1997). Har kan man hoppe i bølgerne året rundt og bagefter slappe af i saunaen med udsigt over Kattegat.

Kallbadhuset
Et kallbadhus er en træbygning på pæle, hvorfra man kan bade både sommer og vinter. Kallbadhuset i Varberg har åbent hele året. Foto: Kallbadhuset


Kallbadhuset har en afdeling for herrer og en for damer med to saunaer i hver. Badeanstalten har åbent både sommer og vinter. Om vinteren kan man køle sig af i bølgerne efter en tur i sauna.

Badeanstaltens stil er orientalsk, og fra huset er der dejlig udsigt over Kattegat.

Cykelruten Kattegattleden gennem Varberg

Den 390 km lange markerede cykelrute Kattegattleden mellem Helsingborg og Gøteborg passerer gennem byen. Indled fx din cykeltur i Varberg og fortsæt nordpå langs kysten forbi flere gode strande, bl.a. Tylösand og Skrea strand.

Kattegattleden
Kattegattleden går gennem Varberg. Foto: Adde / Region Halland


Åkulla vandringsleder

Åkulla ca. 15 km øst for Varberg er en samling huse rundt om Yasjön og navnet på et smukt skovområde "Åkulla bokskogar" i nærheden med flere afmærkede vandrestier. Fra Varbergs centrum kan du følge Vandreruten Hallandsleden ud til Åkulla bokskogar.

Halvøen Getterön to km nord for centrum

Getterön er en naturoplevelse. Her er strandenge og sandstrande, hvorfra man kan bade samt et naturreservat og fuglereservat med et Naturum. Naturumet har udstilling om fuglene, naturen og miljøet på Getterön og en café med udsigt over reservatet. 170 fuglearter yngler i eller opholder sig regelmæssigt i fuglereservatet. I alt er der observeret 327 fuglearter på Getterön. Om vinteren kan du opleve havørne, som søger efter føde i området.

Køb kort over omegnen af Varberg

I vores webshop kan du vælge mellem to typer kort over Varbergs omegn: Varberg Sverigeserien - Topo50 - blad 20 i målestok 1:50.000 er velegnet til fx vandreture omkring Varberg. Cykelkort blad 6 i målestok 1:90.000 viser cykelruter omkring Varberg, Falkenberg, Halmstad og i det centrale Halland.

Varberg Sverigeserien - Topo50 - blad 20. Målestok 1:50.000
Varberg
Sverigeserien
Topo50 - blad 20
Cykelkort 6 - Halland. Målestok 1:90.000
Cykelkort 6


Varbergs historie

Borgen Varberg (i dag Varbergs fæstning) blev bygget engang i 1290’erne på klipperne ud mod havet, lidt nordvest for det nuværende centrum. Frem til midten af 1600-tallet lå byen op ad borgen. Det var her, befolkningen kunne finde beskyttelse og søge tilflugt i tilfælde af fjendtlige angreb.

Halland og dermed Varberg hørte til Danmark fra vikingetiden og frem til omkring år 1300. I en kort periode fra 1305 til 1365 var området svensk, indtil det blev erobret tilbage af den danske konge Valdemar Atterdag. Efter Torstenssonkrigen (1643-1645) overgik Varberg og det øvrige Halland til Sverige.