Capellagården i Vickleby på Øland

Capellagården på Øland

Capellagården i Vickleby. Foto: Alexander Hall

Siden er publiceret / opdateret: 31. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Parken og haverne er åbne hele året. Butik, planteskole og udstillinger åbner som regel for sæsonen i påsken. Se Capellagårdens eget website under Links.
AdresseAdresse Adresse
Capellagården
Vickleby bygata 25
386 93 Färjestaden
Öland
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.5823
Longitude : 16.4577
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Smuk økologisk nyttehave og oase

I tilknytning til Capellagårdens skole for kunsthåndværk i Vickleby i udkanten af "Stora Alvar" på Øland findes en af de smukkeste og skønneste nyttehaver, man kan tænke sig. Et frodigt farveorgie, hvor det meste endda kan spises. Alt dyrkes økologisk og passes nænsomt af Capellagårdens studerende.

Her vokser ’Frøkenhat’ og ’stolte kavalerer’ side om side med gulerødder og grøn salat. Selv i juli, når det er varmest, er der grønt og ganske overdådigt frodigt overalt. Den store have er inddelt i mindre haver, der afgrænses naturligt enten af undergrundens kalkstensklipper, stengærder eller af levende blomsterhegn.

Capellagården i Vickleby på Øland
Foto: © sydsverige.dk

Capellagården i Vickleby på Øland
Foto: © sydsverige.dk

Capellagårdens stier er dækket med halm for at holde ukrudtet væk
Havens stier er dækket med enten halm, kludetæpper eller fåreuld for at holde ukrudtet væk og man nemt kan komme rundt mellem bedene. Foto: © sydsverige.dk


Hvert område i haven har sit eget tema. I nyttehaven er det fx agurker, bønner, salater, krydderurter, rodfrugter m.v. Her vokser salater og grønsager omkranset af urter og sommerblomster i de skønneste kombinationer.

Nytte og skønhed går kreativt hånd-i-hånd på den smukkeste vis.

SE OGSÅ

Flere skønne haver og parker i Sydsverige

Café, urtehave med lægeplanter, frugthave mv.

Når man har vandret rundt i haven, besøgt galleriet, hvor skolens elever hver sommer udstiller deres kunsthåndværk og eventuelt besøgt planteskolens butik, kan man slutte af med ’fika’ (kaffe og kage) eller en sandwich i Capellagårdens Café.

Capellagården i Vickleby på Øland
I denne dejlige have går nytte og skønhed hånd-i-hånd. Foto: © sydsverige.dk


Udover nyttehaven er der også urtegård med gamle lægeplanter og krydderurter, en frugtplantage med gamle æblesorter, ferskner og figner, en rosenhave med ældgamle sorter også af klematis, væksthuse samt områder med forskellige smukke staudebede. Man kan kaste et blik ind i væksthusene, men der er ikke adgang for offentligheden.

Haven er anlagt i midten af 1960’erne af danskeren Thøger Reenberg. Haven forsyner skole og café med råvarer og butikken med planter.

Capellagården i Vickleby på Øland
En stor del af havens planter kan købes. Foto: © sydsverige.dk


Capellagården - uddannelsessted for kunsthåndværk

Capellagården er et højskoleagtigt uddannelsessted for kunsthåndværk og blev i 1960 grundlagt af Sveriges mest kendte møbeldesigner Carl Malmsten og hans hustru Siv. I dag er Capellagården en stiftelse med undervisning i kunsthåndværk inden for tekstil, keramik, møbelsnedkeri og boligindretning samt i økologisk havebrug. Om sommeren tilbydes kortere kurser.

Som besøgende kan man foruden den dejlige have opleve den årlige sommerudstilling, besøge butikken med kunsthåndværk eller caféen.

Capellagården i Vickleby på Øland
Foto: © sydsverige.dk


Carl Malmsten (1888-1972)

Carl Malmsten er en af Sveriges markante personligheder og mest kendte møbeldesigner fra det 20. århundrede. ”En Carl Malmsten-möbel är en uppfylld längtan,” lyder det i Sverige. Carl Malmsten er også kendt for sit særlige pædagogiske virke og filosofi om kreativitet og kunsthåndværkets betydning for det menneskelige sind. Hans drøm var at udvikle den intelligens, som sidder i menneskers hænder og forene den med sine tanker om helhed og kredsløb. Hans vision var at skabe en skole for ånd og hånd. Capellagården i Vickleby står den dag i dag som et lysende og levende eksempel på hans succes med den eksperimenterende pædagogiske tilgang til de kunsthåndværksmæssige traditioner.

Køb kort over Øland i webshoppen

Køb Bil- og cykelkort over Øland med seværdigheder og turistinformation. Ud over veje og cykelruter viser kortet med symboler campingpladser, rastepladser, badesteder, mv. Eller vælg Cykelkartan blad 10 Øland, der viser cykelruter på Øen.

Kort over Øland. Målestok 1:100.000
Turistkort.
Målestok 1:100.000
Cykelkartan 10 Øland. Målestok 1:90.000
Cykelkort 10.
Målestok 1:90.000