Norrvikens Trädgårdar ved Båstad

Siden er publiceret / opdateret: 5. februar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:

1/4-30/4:
Ons-søn 10-17.

1/5-31/8:
Dagligt 10-17.

1/9-3/11:
Ons-søn 10-17.

1/11-30/11:
Lør-søn 10-17.
AdresseAdresse Adresse
Norrvikens Trädgårdar
269 91 Båstad
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.4484
Longitude : 12.791
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Barokhave, Norrvikens Trädgårdar
Barokhaven set fra Abelins villa. Bemærk kontrasten mellem det "kultiverede" og stramt klippede og de storslåede, fritvoksende cypresser, der omkranser Barokhaven. Foto: © Hans Kjellman, Båstads Kommun


Seks forskellige stilhaver

Norrvikens Trädgårdar vest for Båstad er et af Sveriges mest interessante haveanlæg og et eldorado for haveentusiaster og botanisk interesserede. Her kan du bl.a. opleve seks forskellige stilhaver beliggende på hele 14 hektar afgrænset af havet og den skovklædte Hallandsås.

De seks stilhaver spænder vidt og består af:
- barokhaven, som er toneangivende for hele haveanlægget,
- vandhaven: små fald leder vand højt oppe fra åsen ned i haven,
- den japanske have med eksotiske træer fra Asien,
- renæssancehaven består af tusindvis af buksbomplanter bag en hæk af avnbøg,
- østerlandsk terrasse med et lille orientalsk tempel,
- en romantisk have inspireret af engelske naturparker.

Manden, der skabte Norrvikens tilbage i 1906, hed Rudolf Abelin og var en erfaren hortonom og pololog (pomologi er læren om at dyrke frugttræer). Stedet var valgt med omhu: Her hvor Hallandsåsen kunne give læ for vinden og havet sørge for milde temperaturer sensommer og efterår ville han anlægge en æbleplantage, som med tiden skulle blive en af Nordens største. På den kuperede grund ville han samtidig skabe forskellige typer haver. De åbnede for offentligheden i 1920. Midt på grunden opførte han den smukke "Villa Abelin" i italiensk som bolig for sin familie.

SE OGSÅ

Flere haver og parker i Skåne

Norrvikens Trädgårdar
Villa Abelin. Foto: © Hans Kjellman, Båstads Kommun


I 1942 var Rudolf Abelin tvundet til at sælge ejendommen. Et par hårde isvintre ødelagte æblehøsten, og Abelin måtte sælge sit livsværk. Det seneste salg skete i 2013, hvor nye ejere gik i gang med at føre haverne tilbage til de idéer, der lå i de oprindelige haver: Gamle sigtelinjer er genskabt, og nu kan man atter skue ud over Kattegat som på Rudolf Abelins tid. Senest er der opført to store nye drivhuse i victoriansk stil med tilhørende glaspavilloner til udstillinger og arrangementer. Desuden er der tilføjet en køkkenhave med kål, salater mv. i højbede. Ud over stil- og nyttehaver byder Norrvikens Trädgårdar på særudstillinger om blomster, kunst og kunsthåndværk samt en café og restaurant.

Overnatning nær Norrvikens TrädgårdarHer finder du Norrvikens Trädgårdar

Norrvikens Trädgårdar ligger ca. fire km vest for Båstad. Følg vej 115 fra Båstad mod Torekov. I udkanten af Båstad er der skilt mod Norrvikens Trädgårdar.

Omegnen

Lige ved Norrvikens Trädgårdar begynder en udløber af Hallandsåsen, og terrænet stiger brat. Foran hovedindgangen går der en "bjergvej" til venstre, hvorfra der er flot udsigt over landskabet.

Vandreruten fra kyst til kyst, som er en del af Skåneleden, passerer tæt forbi Norrvikens Trädgårdar.