Blå Jungfrun

Blå Jungfrun

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 3. oktober 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.2516
Longitude : 16.7943
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Blå Jungfrun - Blåkulla

Ca. en times sejlads fra Smålands kyst ligger den sagnomspundne ø Blå Jungfrun, som har været nationalpark siden 1926. Øen aftegner sig som en gråblå silhuet ude i Kalmarsund. Det er derfor ikke mærkeligt, at Blå Jungfrun er blevet til den sagnomspundne Blåkulla, som omtales helt tilbage i begyndelsen af 1400-tallet, hvor den blev forbundet med magi, hekse og trolddom.

En dramatisk natur

På afstand er øen gråblå, men tæt på ser man, at øen består af smukke rosa granitklipper, slebet glatte af havet og de gletsjere, der under istiden gled hen over øen. Trods øens begrænsede størrelse rummer den store kontraster og en dramatisk natur.

Blå Jungfrun er 1150 meter lang og op til 840 meter bred, og man kommer nemt øen rundt på en eftermiddag. Øens sydlige del, hvor båden fra Byxelkrok og Oskarshamn lægger til ved klipperne, er bevokset med tæt egeskov med indslag af bl.a. lind, løn og asp.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Blå Jungfrun. Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Blå Jungfrun aftegner sig som en gråblå silhuet ude i Kalmarsund
Blå Jungfrun set fra Øland. Øen aftegner sig som en gråblå silhuet ude i Kalmarsund. Foto: © sydsverige.dk


På en klippe med udsigt over havet ses en stor stenlabyrint (Trojeborg), som Carl von Linné beskrev efter sit besøg på øen. Linné besøgte øen under sin ølandske og gotlandske rejse i 1745 og var den første, som beskrev øen. På Linnés tid krævedes det økse for at komme gennem skoven, der var vokset til med vedbend. Den nordlige del af øen er mere åben og domineret af kløfter og sænkninger. Følg vandreruten, der bl.a. går op på øens højeste punkt, 86 meter over havet.

Labyrint på sydøen
Stenlabyrinten "Trojeborg" på sydøen. Foto: © sydsverige.dk

Blå Jungfrun
Blå Jungfrun består af smukke rosa granitklipper, slebet glatte af havet og de gletsjere, som i istiden gled hen over øen. Foto: © sydsverige.dk


Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle nationalparker, naturreservater og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle nationalparker, naturreservater og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.


SE OGSÅ

Flere spændende øer langs Sveriges kyster

Dyreliv på øen

De eneste dyr på Blå Jungfrun er harer og flagermus. I begyndelsen af 1950'erne vandrede harer over isen og bosatte sig på øen. Der har tidligere været kaniner på øen, men de uddøde under de hårde vintre i 1940'erne.

Øen har et rigt fugleliv (bl.a. skærpiber og fløjlsand) og en spændende flora.

Flere billeder

Blå Jungfrun - Fotogalleri

Vandrestier

En sti fører rundt om øen. Den begynder ved Nedre Västra Stenbroten i syd, hvor båden lægger til og er i alt tre km lang. Regn med at bruge mindst to timer på turen øen rundt, da stien er fyldt med sten og rødder, og indimellem stiger eller falder den brat.

Husk drikkevand

Blå Jungfrun har aldrig været beboet, da der ikke findes ferskvand på øen. Husk at medbringe rigeligt med drikkevand, mindst en liter pr. person, hvis I vil vandre øen rundt en varm sommerdag.

Regler for færdsel og ophold

Det er forbudt at campere eller tænde bål på øen.

Blå Jungfrun
Foto: Anna Lindberg, CC BY 3.0


Overnatning i shelter

Øen har to nye shelters. I perioden ca. 1. juli - 20. august er det muligt at overnatte en enkelt nat på øen. Hvert shelter har plads til 6 personer, og man skal booke i forvejen. Det er ikke muligt at slå telt op ved shelteret. Se "Båd til Blå Jungfrun.." under Links. Inde på siden: Vælg "Blå Jungfrun" i menuen inde på siden for at læse mere om shelteret og hvordan du booker plads.

Transport til Blå Jungfrun

Man når Blå Jungfrun på dagsture fra Oskarshamn på fastlandet (ca. 20 km) eller Byxelkrok på Øland. Turen fra Oskarshamn tager ca. 1,5 time i hver retning. Fra Byxelkrok tager den ca. en time hver vej.

Når båden ankommer til øen, bliver de besøgende modtaget af et par naturguider, som fortæller om øen og vandreruten. Herefter kan man begive sig af sted på egen hånd. Normalt har man 3 - 3,5 timer på øen, inden båden sejler retur til fastlandet.