Store Mosse Nationalpark

Siden er publiceret / opdateret: 19. april 2024
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Store Mosse Nationalpark
330 33 Hillerstorp
Sverige
Det ekstrem næringsfattige miljø giver svære betingelser for nåletræerne
Det ekstrem næringsfattige miljø giver svære betingelser for nåletræerne. Foto: © sydsverige.dk


Åbne vidder med smuk, barsk natur

Store Mosse er med sine 7.850 hektar (78,50 kvadratkilometer) Sydsveriges største sammenhængende moseområde. Nationalparkens imponerende, åbne vidder med smuk, barsk natur leder tankerne hen på Lapland i Nordsverige.

Nationalpark med 8000 år gamle højmoser

Nationalparken består af fem højmoser, der omslutter en række søer. En højmose får ikke tilført vand fra åer eller vandløb, men kun som nedbør. Derved opstår der et iltfattigt og ekstrem næringsfattigt miljø, hvor døde plantedele ikke kan nedbrydes. I nationalpark er tørvelaget visse steder syv meter tykt og dannet gennem 8000 år.

Flere steder i det åbne moseområde dukker der "øer" op med fyrreskov. Samlet set udgør skoven 650 hektar af nationalparkens areal.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Store Mosse Nationalpark. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.50 km vandrestier

Store Mosse Nationalpark har omkring 50 km vandrestier, hvoraf halvdelen er på spang (brædder lagt ud på den sumpede mosegrund). En rute på 12 km går rundt om Kävsjön ved parkens flotte informationscenter - Naturum - ved hovedindgangen. En anden rute går til Björnakullen i syd, hvorfra der er god udsigt over området.

Der kan godt være mange besøgende i området omkring Kävsjön. Vandreruten fra Kittlakull syd for Kävsjön til Lövö i den sydlige del af Store Mosse er mere fredelig. Desuden giver ruten et godt billede af de forskellige naturtyper, du kan opleve i nationalparken.

Hvis du foretrækker følelsen af at være alene i naturen, bør du starte ved Andersberg i syd og vandre op mod Lövö, men vælg ruten over mosen, ikke gennem skoven.

Nationalparken set fra Fugletårnet
Fra P-pladsen ved hovedindgangen går en handicapvenlig, bræddebelagt sti et par hundrede meter ud til et fugletårn med flot udsigt i retning af Kävsjön. Foto: © sydsverige.dk


Blandt de mange vandrestier i nationalparken kan nævnes

- Kävsjön rundt er 12 km og begynder og ender ved Naturum ved hovedindgangen (vej 151).
- Naturum - Lövö - Andersberg: 14 km gennem mosen. Turen begynder ved Naturum og ender ved P-pladsen i Andersberg i nationalparkens sydlige del.
- Lilla Lövö Runt: 5,3 km. Der er P-plads i Lövö. Ca. dobbelt længde hvis du parkerer på P-pladsen i Lövö og skal tilbage dertil.
- Desuden er der en række mindre ruter på 1,5 km - 4 km, bl.a. en 800 meter lang sti ved hovedindgangen for barnevogne, gangbesværede og personer i rullestol.

Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle nationalparker, naturreservater og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle nationalparker, naturreservater og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.

Fugletårne i Sydsverige som GPX-fil

Få vist fugletårne i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med fugletårne i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle Fugletårne.


Stier i Store Mosse Nationalpark
Store Mosse
Nationalpark

Folder med kort over nationalparken

Få en gratis folder med et detaljeret kort over nationalparken. Kortet viser overnatningshytter, drikkevand, toiletter, udsigtstårne mv. Folderen har desuden tekst på svensk om nationalparkens natur og kulturminder. Kortets målestok er 1:40.000, dvs. 1 cm svarer til 400 meter. Bestil folderen Store Mosse Nationalpark her. Bemærk: Vi leverer dog kun denne folder, hvis du samtidig køber et ikke-gratis kort i webshoppen, fx Kort over Sydsverige.

SE OGSÅ

Söderåsens Nationalpark, Nordeuropas største naturskov

Her finder du Store Mosse Nationalpark

Man finder nationalparken 13 km nordvest for Värnamo. Der er otte P-områder i udkanten af nationalparken, den største ved Naturum ved vej 151 omtrent midt i Nationalparken. Se GPS-koordinaterne til hovedindgangen i GPS-boksen.

Du kan også parkere ved den lille P-plads i parkens sydlige del kaldet Andersberg (GPS: 57.2215, 13.9352 (WGS84 Decimal)). Herfra er der vandresti forbi Herrestadsjön og videre ca. syv km gennem et savanne-lignende landskab til Lövö med overnatningsmulighed.

Nationalpark med imponerende vidder
Nationalparkens imponerende vidder leder tankerne hen på Lapland i Nordsverige. Her fra vandreruten mellem Andersberg og Lövö. Foto: © sydsverige.dk

Store Mosse Nationalpark
Foto: © sydsverige.dk


Flere billeder

Store Mosse Nationalpark - Fotogalleri

Overnatning i nationalparken

Nationalpark har syv teltpladser, hvor du må overnatte maks. tre nætter pr. sted. Se kort med teltpladser på nationalparkens eget website under Links.

Desuden har parken to små gårde eller hytter, hvor du kan overnatte: "Lövö" og "Svänö" (Svänö ligger på nordsiden af Kävsjön). Både "Lövö" og "Svänö" er STF vandrehjem, hvor der ikke er elektricitet og vand skal hentes fra brønden. Hytterne har brændekomfur og masser af brænde. Hos STF Svenska turistföreningen kan du booke en enkelt seng, et værelse eller en hel hytte, se mere under Links.

Overnatning nær Store Mosse NationalparkMasser af fugle

Store Mosse Nationalpark er den vigtigste yngleplads for traner i Sydsverige. Der er syv fugletårne og udkigspladser i parken. Fra indgangen ved vej 151 fører en handicapvenlig sti op til et fugletårn med udsigt i retning af den fuglerige sø Kävsjön. I nationalparken kan man bl.a. se
- fiskeørn
- tårnfalk
- lappedykker
- sangsvane
- en stor hættemågekoloni
Nationalparkens Naturum giver yderligere information. De bedste årstider for fuglekiggeri er forår og efterår.

SE OGSÅ

Norra Kvills Nationalpark, en vildmark i lille format

Naturum Store Mosse

Nationalparkens Naturum fortæller om, hvordan planter og dyr har klaret sig i nationalparken siden isen begyndte at smelte for 15.000 år siden. Man kan følge naturens udvikling årtusind for årtusind og bl.a. blive klogere på den betydning, som det skiftende klima har haft på stedet. Naturum med udstilling har normalt åbent juni–august.

SE OGSÅ

Dumme Mosse - en 28 kvadratkilometer stor højmose nær Jönköping

Naturum Store Mosse
Naturum Store Mosse har en flot udstilling om områdets natur (bjørnen er dog fra Midt- eller Nordsverige). Her er plads til både afslapning og fordybelse. Foto: © sydsverige.dk