Söderåsens Nationalpark

Söderåsens Nationalpark

Skäraåen. Foto: skane.com © sydpol.com

Siden er publiceret / opdateret: 11. marts 2022
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Hovedindgang ved Skäralid:
Skäralid 754
264 53 Ljungbyhed
Sverige

Nordeuropas største naturskov

Få timer fra København venter Söderåsens Nationalpark, der er Nordeuropas største naturskov. Her kan man gå på geologisk skattejagt med børnene, vandre rundt om den sagnomspundne ’Odins sø’, udforske en af de mange vandreruter, der går gennem klippelandskaber og grønne bøgeskove eller bare pakke madkurven ud og nyde naturen i fred og ro.

Söderåsens Nationalpark ligger ca. 30 km øst for Helsingborg og består af 1625 hektar stort skov- og klippelandskab med et rigt dyre- og planteliv. Nationalparken udgør kun en lille del af den over 20 km lange og 5-10 km brede Söderåsen, som er en høj klippeformation dannet for over 70 mio. år siden.

Vandrestier i nationalparken

Fra nationalparkens hovedindgang ved Skäralid kan du vælge mellem flere markerede vandrestier fra 900 meter (handicapvenlig) til den 7,2 km lange Liakroksrundan som går op på åsen. Der er også andre stier og ruter som kan kombineres til længere ture.

En af stierne går langs Skär-ån ind i en dyb sprækkedal med høje skrænter på begge sider. Efter ca. to km og en stigning på 90 meter når du Kopparhatten, hvorfra der er smuk udsigt over det skånske landskab. Du kan også nå Kopparhatten ad en snoet bilvej, som udgår fra P-pladsen ved hovedindgangen.

vandreruter i Söderåsens Nationalpark

Kortet er oprettet af sydsverige.dk (september 2022).
Grønne ruteforløb viser de mest populære vandrestier inde i og lidt uden for nationalparken: Liakroksrundan, Kopparhattsrundan, Hjortsprångsrundan, Nackarpsrundan, Skåneleden Ås til Ås etape 4 og 5. Mod vest - lidt uden for nationalparken - ses Klåveröd med gode vandrestier. De røde markeringer viser bl.a. hovedindgangen i Skäralid, udsigtspunkter, P-pladser, et vandrehjem og et pensionat lige uden for nationalparken, mv. De sort/hvide markeringer viser de syv shelters. Du kan købe kortet som GPX-fil til iPhone, se herunder.

Du kan ikke klikke eller zoome på kortet ovenfor.vandreruter i Söderåsens Nationalpark

Kortet er oprettet af sydsverige.dk. Kortet viser et udsnit af øverste kort, nemlig vandrestierne langs sprækkedalen ved hovedindgangen til nationalparken i Skäralid.

Du kan ikke klikke eller zoome på kortet ovenfor.Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist kortet med vandrestier, overnatning, udsigtspunkter mv. i Söderåsens Nationalpark på din mobil (kun til iPhone)

I vores webshop kan du købe det digitale kort med vandrestier mv. i Söderåsens Nationalpark. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din iPhone. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din iPhone, der kan vise GPX-filen.


Pakke med tre kort over Söderåsen og Söderåsens Nationalpark

Køb lille kortpakke med kort over Söderåsen og Söderåsens Nationalpark

Kortpakken indeholder:
- et kort i målestok 1:85.000 over hele den over 20 km lange og 5-10 km brede Söderåsen. Kortet viser bl.a. vandreruten Skåneleden 3 - SL3 - gennem Söderåsen,
- en folder med detaljeret kort over Söderåsens Nationalpark i den sydøstlige del af Söderåsen,
- folderen "Klåveröd" med detaljeret kort over vandreområdet Klåveröd lige vest for nationalparken.
Køb kortpakken i vores webshop.

Vandreruten fra ås til ås

Söderåsens Nationalpark byder også på en længere vandrerute. Ca. 13 km af Vandreruten fra ås til ås, som er en del af Skåneleden, går gennem nationalparken. Strækningen gennem nationalparken går fra Klåveröd i nordvest og videre til Röstånga i sydøst.

Söderåsens Nationalpark
Efterår i Söderåsens Nationalpark. Foto: © sydsverige.dk

Söderåsens Nationalpark
Foto: © sydsverige.dk


Indgange til nationalparken

Der er flere indgange til Söderåsens Nationalpark. Hovedindgangen ligger ved Skäralid (ved hovedvej 13) med stor P-plads. Her findes en café og et Naturum, hvor man kan få en god indføring i nationalparkens dyr, planter, geologi og kulturhistorie og hvor du kan få kort og forslag til ture. GPS-koordinater til hovedindgangen ved Skäralid: 56.0394, 13.2526 (WGS84: Decimal).
Der er også en sydligere indgang til nationalparken ved byen Röstånga.

Lige uden for nationalparkens sydlige del (se kortet herover) ligger Söderåsens älgpark, som især er henvendt til børnefamilier. Her kan I fra traktor med vogn opleve skovens store planteædere - elge. Kombiner fx en tur i nationalparken med et besøg i elgparken.

Overnatning i Söderåsens Nationalpark

Overnatningshytten Dahlsberg med plads til ca. 30 personer er desværre lukket, men man kan slå telt op i haven. Der er toiletter ved huset.

Tidligere fandtes også en anden hytte kaldet Liagården, men den er revet ned, da den var i dårlig stand. På pladsen, hvor hytten lå, ligger et shelter med plads til 6-8 personer. Der er toiletter i nærheden. I kan også slå telt op på græsplænen ved Liagården. Der er ingen andre teltpladser i nationalparken. Husk at allemandsretten ikke gælder i nationalparkerne.

Vil du bo indendørs, kan du booke hele Killahuset, som er en spartansk indrettet hytte med seks senge og et soveloft med plads til ca. 20 personer. Hytten koster 500 SEK pr. nat (2022) uanset om man er alene eller en gruppe på 20-25 personer. Hytten har ingen el, og man skal selv medbringe vand. Der er (primitive) toiletter udenfor. Der er brænde (stammer), men man skal selv save og kløve det. Book huset hos Naturum Söderåsen, se under Links.

Se billeder af Dahlsberg i fotogalleriet Söderåsens Nationalpark - Fotogalleri.

Overnatning i vandreområdet Klåveröd

Lige vest for Nationalparken - på vandreruten Ås til Ås-leden - kan du overnatte på Klåveröds Logi & Café, hvis du ønsker mere komfort end på lejrpladserne langs vandreruten.

B&B, vandrehjem og camping nær nationalparken - afstande fra SkäralidNordeuropas største naturskov

Skovarealet udgør godt halvdelen af Söderåsens Nationalpark. Målet er at skoven skal have lov at udvikle sig frit og blive til naturskov. Døde og væltede træer får lov at ligge og rådne til gavn for svampe og insekter.

Geologi

Söderåsen er ikke en egentlig ås, men høje klipper af gnejs og granit med dybe sprækkedale. For mellem 70 og 200 millioner år siden blev Söderåsen trykket op mens det omkringliggende urfjeld sank. Derved fremstod Söderåsen som det klippelandskab, det er i dag. Söderåsens imponerende klippeskråninger kan bl.a. ses fra toppen af Kopparhatten.

Solnedgang over Kopparhatten
Solnedgang over Kopparhatten. Foto: © sydsverige.dk


Den cirkelrunde Odensjön

I Nackarpsdalen, i den sydlige del af Söderåsens Nationalpark, ligger den sagnomspundne Odensjön (Odins sø). Det er en næsten cirkelrund sø omgivet af 30 meter høje skrænter. Vandet er helt klart, og ifølge en gammel legende stod søen i forbindelse med krypten i Lunds Domkirke ca. 35 km væk via en underjordisk kanal. Tidligere troede man også, at søen var bundløs. Man kan købe fiskekort til søen.

SE OGSÅ

Flere nationalparker i Sydsverige