Söderåsens Nationalpark

Söderåsens Nationalpark

Udsigt fra Kopparhattan. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 10. maj 2024
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Hovedindgang ved Skäralid:
Skäralid 754
264 53 Ljungbyhed
Sverige

Nordeuropas største naturskov

Få timer fra København venter Söderåsens Nationalpark, der er Nordeuropas største naturskov. Her kan man vandre rundt om den sagnomspundne ’Odins sø’, udforske en af de mange vandreruter gennem klippelandskaber og grønne bøgeskove eller bare pakke madkurven ud og nyde naturen i fred og ro.

Söderåsens Nationalpark ligger ca. 35 km øst for Helsingborg og er et 1625 hektar stort skov- og klippelandskab med et rigt dyre- og planteliv. Nationalparken udgør kun en lille del af den over 20 km lange og 5-10 km brede Söderåsen, som er en høj klippeformation dannet for 200 mio. år siden. Nationalparken er især kendt for sin lange sprækkedal med Skär-ån i bunden. Selve sprækkedalen er dannet for 80 mio. år siden.

Vandrestier i nationalparken

Fra nationalparkens hovedindgang ved Skäralid kan du vælge mellem flere markerede vandrestier fra 900 meter (handicapvenlig) til den 7,2 km lange Liakroksrundan som går op på åsen. Der er også andre stier og ruter som kan kombineres til længere ture.

Söderåsens Nationalpark
Sti på spang ved Skär-ån. Foto: © sydsverige.dk


En af stierne går langs Skär-ån nede i den dybe sprækkedal med høje skrænter på begge sider. Efter turen gennem sprækkedalen kan man gå op til Kopparhattan og fortsætte tilbage til Skäralid, eller man kan fx følge vandreruten SL3, som er en del af Skåneleden, helt ud til Klåveröd, en dejlig tur på 7 km (afstand fra Skäralid ud til vandrehjemmet i Klåveröd). Fra Kopparhatten og flere andre steder oppe på åsen er der smuk udsigt over det skånske landskab. Du kan også nå Kopparhatten ad en snoet bilvej, som udgår fra P-pladsen ved hovedindgangen.

vandreruter i nationalparken

Kortet er opdateret af sydsverige.dk (maj 2024).
Grønne ruteforløb viser de mest populære vandrestier inde i og lidt uden for nationalparken: Liakroksrundan, Kopparhattsrundan, Hjortsprångsrundan, Nackarpsrundan, Skåneleden Ås til Ås etape 4 og 5. Mod vest - lidt uden for nationalparken - ses Klåveröd med gode vandrestier. De røde markeringer viser bl.a. hovedindgangen i Skäralid, udsigtspunkter, P-pladser, et vandrehjem og et pensionat lige uden for nationalparken, mv. De sort/hvide markeringer viser de syv shelters. Du kan købe kortet som GPX-fil, se herunder.

Du kan ikke klikke eller zoome på kortet ovenfor.vandreruter i nationalparken

Kortet er oprettet af sydsverige.dk. Kortet viser et udsnit af øverste kort, bl.a. vandrestien i bunden af sprækkedalen og stierne oppe på toppen af skrænterne med udsigt over landskabet. Desuden ses hovedindgangen til nationalparken i Skäralid.

Du kan ikke klikke eller zoome på kortet ovenfor.Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist kortet med vandrestier, overnatning, udsigtspunkter mv. i Söderåsens Nationalpark på din mobil

I vores webshop kan du købe det digitale kort med vandrestier mv. i nationalparken. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobil. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen.


Pakke med tre kort over Söderåsen og selve nationalparken

Køb lille kortpakke med kort over Söderåsen og Söderåsens Nationalpark

Kortpakken indeholder:
- et kort i målestok 1:65.000 over hele den over 20 km lange og 5-10 km brede Söderåsen. Kortet viser bl.a. vandreruten Skåneleden SL3 gennem Söderåsen,
- en folder med detaljeret kort over nationalparken i den sydøstlige del af Söderåsen,
Køb kortpakken i vores webshop.

Vandreruten fra ås til ås

Söderåsens Nationalpark byder også på en længere vandrerute. Ca. 13 km af Vandreruten fra ås til ås, som er en del af Skåneleden, går gennem nationalparken. Strækningen gennem nationalparken går fra Klåveröd i nordvest og videre til Röstånga i sydøst.

Söderåsens Nationalpark
Efterår i Söderåsens Nationalpark. Foto: © sydsverige.dk


Indgange til nationalparken

Der er flere indgange til nationalparken. Hovedindgangen ligger ved Skäralid (ved hovedvej 13 / 108) med stor P-plads. Her findes en café og et Naturum, hvor man kan få en god indføring i nationalparkens dyr, planter, geologi og kulturhistorie og hvor du kan få kort og forslag til ture. GPS-koordinater til hovedindgangen ved Skäralid: 56.0394, 13.2526 (WGS84: Decimal).
Der er også en sydligere indgang til nationalparken ved byen Röstånga.

Overnatning nær nationalparken - afstande fra SkäralidLige uden for nationalparkens sydlige del (se kortet herover) ligger Söderåsens älgpark, som især er henvendt til børnefamilier. Her kan I fra traktor med vogn opleve skovens store planteædere - elge. Kombiner fx en tur i nationalparken med et besøg i elgparken.

Overnatning i nationalparken

Overnatningshytten Dahlsberg med plads til ca. 30 personer er desværre lukket for overnatning, men man kan slå telt op i haven. Der er toiletter ved huset. Se billedet af Dahlsberg i fotogalleriet Söderåsens Nationalpark - Fotogalleri.

Tidligere fandtes også en anden hytte kaldet Liagården, men den er revet ned, da den var i dårlig stand. På pladsen, hvor hytten lå, ligger nu tre shelters, hvert med plads til 4-6 personer. Der er toiletbygning ved lejrpladsen. I kan også slå telt op på græsplænen ved Liagården. Der er ingen andre teltpladser i nationalparken. Husk at allemandsretten ikke gælder i nationalparkerne.

Vil du bo indendørs, kan du booke hele Killahuset, som er en spartansk indrettet hytte med seks senge og et soveloft med plads til ca. 20 personer. Hytten koster 650 SEK pr. nat (2024) uanset om man er alene eller en gruppe på 20 personer. Hytten har ingen el, og man skal selv medbringe vand. Der er (primitive) toiletter udenfor. Der er brænde (stammer), men man skal selv save og kløve det. Book huset hos Naturum Söderåsen, se under Links.

Söderåsens Nationalpark
Efterår i Söderåsens Nationalpark. Foto: © sydsverige.dk


Overnatning i vandreområdet Klåveröd

Lige vest for Nationalparken - på vandreruten Ås til Ås-leden - kan du overnatte på vandrehjemmet Klåveröds Logi & Café, hvis du ønsker mere komfort end på lejrpladserne langs vandreruten. Vandrehjemmet ligger ca. 7 km fra hovedindgangen i Skäralid, og turen dertil følger en kuperet vandresti. Ved Klåveröd kan man følge en 6,5 km lang rundvandring med start og slut ved vandrehjemmet: Rundvandringen - kaldet det hvide spor - går bl.a. ud til en smuk højmose, Skånes største. Ruten ad SL3 gennem nationalparken og ud til Klåveröd samt rundvandringen er med på den GPX-fil, du kan købe i vores webshop.

Nordeuropas største naturskov

Skovarealet udgør godt halvdelen af Söderåsens Nationalpark. Målet er at skoven skal have lov at udvikle sig frit og blive til naturskov. Døde og væltede træer får lov at ligge og rådne til gavn for svampe og insekter.

Geologi

Söderåsen er ikke en egentlig ås, men høje klipper af gnejs og granit med dybe sprækkedale. For 200 millioner år siden blev Söderåsen trykket op, mens det omkringliggende urfjeld sank. Og for 80 mio. år siden blev sprækkedalen gennem Söderåsen dannet. Derved fremstod Söderåsen som det klippelandskab, det er i dag. Söderåsens imponerende klippeskråninger kan bl.a. ses fra toppen af Kopparhatten.

Klippeblok i åen
Foto: © sydsverige.dk


Den cirkelrunde Odensjön

I Nackarpsdalen, i den sydlige del af Söderåsens Nationalpark, ligger den sagnomspundne Odensjön (Odins sø). Det er en næsten cirkelrund sø omgivet af 30 meter høje skrænter. Vandet er helt klart, og ifølge en gammel legende stod søen i forbindelse med krypten i Lunds Domkirke ca. 35 km væk via en underjordisk kanal. Tidligere troede man også, at søen var bundløs. Man kan købe fiskekort til søen.

SE OGSÅ

Flere nationalparker i Sydsverige