Åsnens Nationalpark

Åsnens Nationalpark

Foto: Per Pixel

Siden er publiceret / opdateret: 29. september 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.64384
Longitude : 14.68203
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Nationalpark i den vestlige del af Åsnen

Åsnens Nationalpark er Sveriges 30. nationalpark. Åsnen er Smålands næststørste sø på omkring 150 kvadratkilometer, en smuk mosaik af næs og grønne øer på den store blå sø.

Den nye nationalpark ligger i den vestlige del af Åsnen og er 19 kvadratkilometer stor, heraf tre fjerdedele vand / sø.

Oplev Åsnen fra kano, kajak eller båd

Åsnen med de 900 øer er allerede kendt som en god kano- og kajaksø, hvor man kan overnatte på de mange primitive ubemandede lejrpladser eller på campingpladserne, der ligger ud til søen. Nationalpark eller ej, så oplever man bedst søen fra vandsiden, Åsnen er nemlig ikke særlig tilgængelig i bil, på cykel eller når man vandrer i området. Skoven spærrer for udsynet til søen, så kano, kajak eller båd er absolut den letteste og smukkeste måde at opleve søen på. Se Kanotur på Åsnen.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Nationalpark Åsnens afgrænsning. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle nationalparker, naturreservater og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle nationalparker, naturreservater og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.


Indgange til Nationalpark Åsnen

Den nye nationalpark vil med nye gangstier mv. ved de to indgange til nationalparken være med til at gøre det lettere at komme tæt på søen og rundt i området.

Sunnabron
Hovedindgangen til Nationalpark Åsnen ligger ved Sunnabron / Sirkönbron, som forbinder halvøen Sirkön med fastlandet, se kortet herover. Her er toiletter, grillplads og P-plads til ca. 40 biler. Ved Sunnabron findes tre gangstier:
- Östra Torpslingan: 0,9 km.
- Bokslingan: 1,7 km.
- Strandslingan: 2,6 km.
En eller to af stierne er tilpasset gangbesværede.
Hvis du kombinerer Torpslingan-stier med Strandslingan og gangstien i det nærliggende Hunshults Naturreservat, som ligger på den anden side af broen, får du en dejlig tur på 7,5 km.Trollberget
Den anden indgang til Nationalpark Åsnen er Trollberget syd for Hulevik med P-plads til ca. 20 biler, se kortet herover. Ved Trollberget ligger en teltplads til 3-4 telte samt en plads, hvor man kan lægge til med sin kano eller kajak og gå i land. Ved Trollberget er der flere stier, hvoraf den ene er 2,2 km.

Kajaktur i Nationalpark Åsnen
Foto: Karin Nilsson


Nationalpark Åsnen byder også på meget seværdig natur med stor artsrigdom. Nær hovedindgangen - og inde i nationalparken - ligger naturreservatet Bjurkärr, som er en af Sveriges mest seværdige bøgeskove med gamle træer og en stor variation af lav, svampe, insekter mv. Og ved den anden indgang Trollberget kan man opleve et klipperigt landskab med kæmpe klippeblokke og små grotter.

SE OGSÅ

Oplev havørne ved søen Åsnen
Fiske i Åsnen
Cykelruten Åsnen rundt

Oplev Nationalpark Åsnen på cykel

Hvis du vil opleve lidt af søen - og den nye nationalpark - på cykel, anbefaler vi cykelruten Banvallsleden mellem Torne og Fridafors. Banvallen er den gamle jernbane, og Banvallsleden er her, hvor den nu nedlagte jernbane løb. Kør de 34 km mellem Torne og Fridafors, en af de smukkeste strækninger på Banvallsleden. Cykelruten er godt skiltet. Undervejs kommer man flere steder helt tæt på Åsnen og passerer bl.a. gennem den gamle stationsby Hulevik og Trollberget syd for Hulevik.

Cykeltur i Nationalpark Åsnen
Foto: Sofia Ernerot