Bjurkärr Naturreservat i Småland

Siden er publiceret / opdateret: 29. december 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.6402
Longitude : 14.6696
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Bjurkärr
Bøgeskoven har ligget uberørt hen i århundreder. Foto: © sydsverige.dk


Uberørt bøgeskov

Det velbesøgte Bjurkärr Naturreservat ligger på en halvø i søen Åsnen mellem Urshult og Vrankunge og lige ved siden af en af de to hovedindgange til Sveriges nye nationalpark, Åsnens Nationalpark. En del af naturreserveret indgår nu i nationalparken.

Størstedelen af naturreservatet består af gammel bøgeskov, som har ligget uberørt hen i århundreder. Flere af bøgetræerne er over 200 år gamle. Træerne er fremkommet ved selvsåning, og der har aldrig været drevet hugst i skoven. Det er en urskov, hvor væltede træer får lov at ligge og rådne til gavn for svampe og insekter.

I jernalderen var størstedelen af Sydsverige dækket af bøgeskov, og skoven i Bjurkärr Naturreservat er en af Smålands største sammenhængende rester af datidens skov. I mere end 300 år hørte området under Huseby Bruk, som især anvendte området til jagt.

Inde i bøgeskoven vokser omkring 100 gamle egetræer, som menes at være sat omkring 1720. De skulle stamme fra olden, som Karolinere (officerer under den svenske konge Karl Gustav 12.) bragte med til Sverige efter et felttog i Polen i begyndelsen af 1700-tallet. Polen var dengang kendt for at have Europas smukkeste bestand af egetræer

Fuglelivet i Bjurkärr er meget rigt. Om vinteren kan du for eksempel se overvintrende havørne. Læs artiklen Oplev havørne ved søen Åsnen

Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.


Vandrestier

Man kan følge en markeret "gul" sti fra Sunnabron i den nye Åsnen Nationalpark. Stien går gennem Bjurkärr Naturreservat.

Vilde blomster

Der er ikke mange planter i den mørke underskov, men i lysningerne kan du bl.a. finde:
- bukkeblad (svensk: vattenklöver)
- knoldet brunrod (svensk: flenört)
- kærmysse (svensk: missne)
- tandrod (svensk: tandrot)
- skovsalat (svensk: skogssallat)
- skovsyre (svensk: harsyra)

Ved de stenede kyster vokser bl.a.
- blåtop (svensk: blåtåtel)
- dusk-fredløs (svensk: topplösa)
- kattehale (svensk: fackelblomster)
- porse (svensk: pors)

SE OGSÅ

Flere naturreservater i det sydlige Småland