Huseby Bruk

Huseby Bruk

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 24. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
1/5: Sæsonstart med skitende åbningstider i maj-juni.
22/6-25/8: Dagligt 11-17.
Efterår: Se Husebys eget website.
9/11-17/11: Julemesse / julemarked
AdresseAdresse Adresse
Huseby Bruk
Huseby
340 32 Grimslöv
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.7775
Longitude : 14.5897
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Herregårds- og industrimiljø

Det gamle jernværk Huseby Bruk med den tilhørende herregård er en af de større seværdigheder i det sydlige Småland. Huseby er et levende museum, som omfatter en hel by med Smålands ældste jernværk, et savværk, kornmølle, smedje, vandkraftværk og en landhandel.

Den store herregårdsbygning fra 1844, slotsparken og haven vidner om, at Huseby Bruk engang var et gods. I hovedbygningen, som er et eksempel på Nyklassicisme, boede Huseby Bruks skiftende ejere. I dag kan man på guidede ture på herregården se samlinger af kunst, møbler, m.m.

Herregårdsbygningen
Herregårdsbygningen fra 1844. Foto: © sydsverige.dk

Herregården
Herregården. Foto: © sydsverige.dk


Jernværk gennem 300 år

Huseby Bruk blev anlagt i 1620'erne for bl.a. at forsyne flåden med kanoner og kugler. På dette sted fandtes det, man skulle bruge: vandkraft fra Helige Å (Mörrumsån), skov til at producere trækul og sømalm fra de nærliggende søer Åsnen og Salen. I en højovn blev sømalmen omdannet til jern.

Gennem 300 år har Huseby Bruk forsynet Sydsverige med jernprodukter - fra kanoner til cykler og maskiner. Huseby Bruk havde sin storhedstid i anden halvdel af 1800-tallet, hvor industrialiseringen blomstrede i Sverige. Jernbruget lukkede i 1930, og kornmøllen var i drift frem til 1950'erne. Ejendommen blev overdraget til den svenske stat i 1979.

Savværk, smedje og landhandel

I 1800-tallet lå her et savværk, men det nedbrændte i 1940'erne. Det blev erstattet af et på den tid moderne savværk, som var i drift indtil 1950'erne. I Huseby Brukshandel, som åbnede i 1870, kan man stadig købe nybagt brød og produkter fra Huseby Bruk.

Nyttehaverne

I parken er de oprindelige køkken- og frugthaver gendannet. De dyrkes økologisk, og produkterne anvendes i Husebys restaurant "Elisabeths Trädgård Restaurang & Café" eller sælges fra butikken. Godset råder over godt 2.100 hektar jord, hvoraf de 1.500 hektar er skov.

Nyttehaver
Foto: © sydsverige.dk

Huseby Landhandel
Husebys Brukshandel


Her finder du Huseby Bruk

Huseby Bruk er opført ved Helige å mellem søerne Salen og Åsnen, ca. 20 km sydvest for Växjö.

Flere billeder

Huseby Bruk - Fotogalleri

Elmuseet

I Elmuseet findes en udstilling om elektrificeringen af Huseby og Småland fra 1900-tallets begyndelsen og frem. Den vanddrevne el-generator, som findes i el-museet, snurrer på samme måde som i 1900-tallets begyndelse og forsyner Huseby Bruk med elektricitet det meste af året.

Det årlige julemarked

Huseby er også kendt for sit årlige julemarked (se Julemarkeder i Skåne og Småland).

Oplev naturen i omegnen

I omegnen af Huseby Bruk findes afmærkede cykelruter samt kanoruter. Stedets turistbureau sælger fiskekort. Syd for Huseby Bruk ligger Husebymaden Naturreservatet, et 130 hektar stort vådområde med mange fuglearter.