Herregårds- og industrimiljø
Det gamle jernværk Huseby Bruk med den tilhørende herregård er en af de større seværdigheder i det sydlige Småland. Huseby er et levende museum, som omfatter en hel by med Smålands ældste jernværk, et savværk, kornmølle, smedje, vandkraftværk og en landhandel.Den store herregårdsbygning fra 1844, slotsparken og haven vidner om, at Huseby Bruk engang var et gods. I hovedbygningen, som er et eksempel på Nyklassicisme, boede Huseby Bruks skiftende ejere. I dag kan man på guidede ture på herregården se samlinger af kunst, møbler, m.m.

Herregårdsbygningen fra 1844. Foto: © sydsverige.dk

Herregården. Foto: © sydsverige.dk
Nyttehaverne
I parken er de oprindelige køkken- og frugthaver gendannet. De dyrkes økologisk, og produkterne anvendes i Husebys restaurant "Elisabeths Trädgård Restaurang & Café" eller sælges fra butikken. Godset råder over godt 2.100 hektar jord, hvoraf de 1.500 hektar er skov.
Foto: © sydsverige.dk
Savværk, smedje og landhandel
I 1800-tallet lå her et savværk, men det nedbrændte i 1940erne. Det blev erstattet af et på den tid moderne savværk, som var i drift indtil 1950erne. I Huseby Brukshandel, som åbnede i 1870, kan man stadig købe nybagt brød og produkter fra Huseby Bruk.
Husebys Brukshandel
Jernværk gennem 300 år
Huseby Bruk blev anlagt i 1620erne for bl.a. at forsyne flåden med kanoner og kugler. På dette sted fandtes det, man skulle bruge: vandkraft fra Helige Å (Mörrumsån), skov til at producere trækul og sømalm fra de nærliggende søer Åsnen og Salen. I en højovn blev sømalmen omdannet til jern.Her finder du Huseby Bruk
Huseby Bruk er opført ved Helige å mellem søerne Salen og Åsnen, ca. 20 km sydvest for Växjö.Flere billeder
Huseby Bruk - FotogalleriGennem 300 år har Huseby Bruk forsynet Sydsverige med jernprodukter - fra kanoner til cykler og maskiner. Huseby Bruk havde sin storhedstid i anden halvdel af 1800-tallet, hvor industrialiseringen blomstrede i Sverige. Jernbruget lukkede i 1930, og kornmøllen var i drift frem til 1950erne. Ejendommen blev overdraget til den svenske stat i 1979.