Ebbamåla Bruk

Ebbamåla Bruk ligger ved Mörrumsån

Ebbamåla Bruk

Siden er publiceret / opdateret: 31. januar 2019
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2019:
Museet har kun åbent for grupper, der har booket i forvejen.
AdresseAdresse Adresse
Ebbamåla Bruk
Hovmansbygdsvägen 610
290 60 Kyrkhult
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.3694
Longitude : 14.6814
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Støbning og forarbejdning af jern

Ebbamåla Bruk er et levende teknisk museum, der viser, hvordan man har støbt og forarbejdet jern fra virksomhedens start i 1884 til lukningen i 1950. Bruget er unikt, da det er helt bevaret med alle de gamle maskiner, værktøj, remdrift osv. Ebbamåla Bruk rummer bl.a. et vandkraftværk, jernstøberi, smedje, mekanisk værksted og er tidligere blevet kåret som årets industriminde i Sverige.

Ebbamåla Bruk tilbyder desværre kun guidede visninger for grupper. Her er café samt en fabriksbod, hvor man kan købe produkter i smedejern til hjemmet og haven, bl.a. havebænke i gammel stil.

Järnnatt på Ebbamåla Bruk
Järnnatt på Ebbamåla Bruk


Oplev hvordan produktionen er foregået

Ebbamåla Bruk startede i 1884 med sømalm som råvare efter samme princip som på Huseby Bruk i det sydlige Småland. Støberiet er fra 1901, og efter gammel tradition støber man jern om torsdagen, hvor portene til bruget blev åbnet, og byboerne samledes for at betragte skuespillet. Den tradition er holdt i hævd - kaldet "järnnätter" - hvor man kan se, hvordan produktionen er foregået. For børnene er der støbning af tinsoldater.

Her finder du Ebbamåla Bruk

Ebbamåla Bruk ligger ved Mörrumsån i Hovmansbygd, syv km øst for Kyrkhult. Følg for eksempel vej 126 nordpå fra Karlshamn og kør til højre mod Hovmansbygd ca. fem km før Fridafors.

Naturen i omegnen

Naturen omkring Ebbamåla er et besøg værd. I nærheden, på venstre side af Mörrumsån, ligger naturreservatet Käringahejan. Her går den ca. 30 km lange vandrerute "Laxaleden", som starter ved Østersøkysten og slutter ved Ebbamåla-Hovmandsbygd. Laxaleden følger laksens vandring op ad Mörrumsån, en af Europas bedste lakseelve. Langs laxaleden er der mange informationstavler om seværdigher mv. langs ruten.

Der har altid været laks i Mörrumsån, men for første gang i 100 år er laksene nu vendt tilbage til Ebbamåla. Der er blevet bygget en laksetrappe ved Hemsjö kraftstation.

På højre side af Mörrumån går den 220 km lange Banvallsleden (se også Banvallsleden - fra Torne til Fridafors), som er en smuk cykelrute: Ruten forbinder Karlshamn ved Østersøen med Halmstad ved Kattegat.