Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Banvallsleden - cykelrute fra Torne til Fridafors

Siden er publiceret / opdateret: 23. oktober 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.6912
Longitude : 14.60545
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
GPS-koordinaterne peger på Torne.
Banvallsleden med Åsnen på begge sider
Banvallsleden med Åsnen på begge sider. Foto: © sydsverige.dk


Cykelrute langs en nedlagt jernbanestrækning

Det svenske jernbanenet blev for alvor udbygget i midten af 1800-tallet, da industrialiseringen tog fart i Sverige. I 1874 blev jernbanen mellem Karlshamn og Vislanda anlagt. I 1878 kunne togene køre videre til Bolmen, og i 1889 var jernbanen ført helt til Halmstad i Halland. Dermed var Østersøen og Kattegat forbundet med tog. Der gik et par afgange om dagen i hver retning, og nu kunne silden, der var landet i Karlshamn, blive fragtet med jernbane til markedet i det sydlige Småland.

I 1970 havde jernbanen udspillet sin rolle. Transporten af passagerer og gods var overgået til busser og lastbiler, og skinner og sveller i de gamle jernbanespor blev revet op.

Fra jernbane til cykelrute

I dag er der en god, afvekslende cykelrute - kaldet Banvallsleden - på store dele af den strækning, hvor jernbanen tidligere løb. Fra Torne på vestsiden af søen Åsnen til Karlshamn i syd følger man Banvallsleden hele vejen (se kortet herunder). Man cykler på grus- og jordveje på de forhøjninger, hvor jernbanen tidligere løb.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Blå markeringer viser stationsbyerne Torne, Hulevik, Ulvö og Ålshult. Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Længere mod vest - omkring de store byer Halmstad og Ljungby fandtes Banvallsleden tidligere kun på små strækninger, men nu er hele ruten fra Halmstad på vestkysten til Karlshamn ved Østersøen blevet etableret som en 250 km lang cykelrute, hvoraf de 70 procent er på den tidligere Banvall, hvor jernbanen løb. Se mere om hele Banvallsleden under Links.

Cykelkartan blad 4 - Skåne nordøst. Målestok 1:90.000
Cykelkartan blad 4

Køb kort over Banvallsleden Torne - Fridafors

Banvallsleden er godt skiltet, dog kan det være en god idé at købe Cykelkort blad 4 i vores webshop, hvis du vil lave afstikkere på turen. Ud over Banvallsleden mellem Torne og Karlshamn viser dette cykelkort også andre cykelruter i det nordøstlige Skåne foruden alt fra badesøer til vandrehjem og campingpladser.

Strækningen Torne - Fridafors

Denne strækning (34 km) er nok en af de smukkeste på Banvallsleden. Fra Torne følger du vestsiden af Åsnen og kommer gennem de tidligere stationsbyer Hulevik og Ulvö, hvor de gamle stationsbygninger er bevaret og i dag er private boliger. Ved Hulevik kører du ind i og langs den nye Nationalpark Åsnen.

I Ålshult bør du lægge vejen forbi den lokale kulturcafé - Ålshults Handelsbod - som drives af et hollandsk par, som kom forbi på en ferie og faldt for stedet (Adresse: Ålshult 12). Caféen er fuld af charme og et ideelt sted at gøre holdt på cykelturen.

Hulevik Station

Hulevik
Hulevik Station før og nu. Stationen åbnede i 1874. I dag er stationsbygningen privat bolig. Foto: © sydsverige.dk


Strækningen Torne - Fridafors - Torne er ca. 68 km. Du kan også nøjes med at køre fra Torne til Ålshult (21 km og 42 km retur), hvis du ikke vil fortsætte mod Fridafors. På tilbageturen fra Ålshult mod Torne kan du i Ulvö dreje væk fra Banvallsleden og i stedet følge en asfaltvej næsten uden trafik, der løber parallelt med Banvallsleden de sidste ca. 12 km op til Torne. Overnat for eksempel på campingpladsen i Torne.

Markering af Banvallsleden

I vejkryds og andre steder, hvor vejen deler sig, er Banvallsleden tydeligt markeret med skilte.

Dele af Banvallsleden mellem Torne og Ålshult overlapper cykelruterne Kronobergstrampen og Åsnen runt.

Banvallsleden - en cykelrute gennem Sydsverige
Foto: © sydsverige.dk


SE OGSÅ

Cykelruter i Sydsverige