På mountainbike på Utvandrarleden i Småland

Siden er publiceret / opdateret: 22. oktober 2019
Kort over sydsverige
Hvad siger alle-mandsretten om cykling i naturen
Når man cykler i naturen, gælder de samme regler, som når man vandrer. Man må cykle næsten overalt, bare man ikke skader naturen, dog må man ikke cykle på privat jord tæt ved huse. Vandrestier er forbeholdt vandrere, så her skal man udvise forsigtighed og passe på ikke at "pløje" stien op.
Kør mountainbike MTB på Utvandrerleden i Sverige
Kør MTB på Utvandrarleden. Foto: © sydsverige.dk


Sydsverige har mange fine vandreruter. En af dem er den 120 km lange cirkelformede Utvandrerleden i Småland, der går mellem småbyerne Korrö, Ljuder, Skruv, Moshult, Långasjö, Yxnanäs, Dångebo og Bro. Fordelen ved at følge en vandrerute er, at den er markeret, så man ikke konstant behøver at tjekke sit kort.

Utvandrarleden findes både som vandrerute (120 km) markeret med orange stolper mv. og cykelrute (110 km) markeret med røde stolper mv. Visse strækninger er fælles for vandrere og cyklister, på andre strækninger hvor vandreruten går gennem svært terræn, bliver cyklerne henvist til en grus- eller asfaltvej.

Vi har gennemkørt den nordlige del af vandreruten på MTB, dvs. strækningen mellem Korrö og Häljanäs syd for Långasjö for at besvare spørgsmålet, om man kan køre MTB på en vandrerute:

Fra let til svær MTB-rute

Turen begynder i Korrö Hantverksby, hvor man følger vandreruten til den lille by Häljanäs, en tur på omkring 60 km. Vandreruten er tydeligt markeret med orange ringe om stolper og træer. Se markeringen af strækningen Korrö - Häljanäs på kortet herunder.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
De to røde markeringer viser start- og slutbyerne Korrö og Häljanäs.
Den orange linje viser vandrerutens forløb.
Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Størstedelen af ruten følger grusveje og skovveje, en mindre del er på asfaltvej (ca. to km), og en del er på små fine naturstier gennem skoven. Samlet set er der en fin blanding mellem skovveje og naturstier, og ikke så meget grusvej og kun lidt asfalt.

Ruten går gennem et varieret landskab med løvskov, nåleskov, marker med køer, jordlodder med stenet jord og et par enkelte søer. Turistbureauerne har udgivet et hæfte med en beskrivelse af 78 seværdigheder langs ruten.

Samlet set er denne del af Utvandrarleden en fin oplevelse med udfordringer på de mange smalle naturstier gennem skoven.

SE OGSÅ

Cykelruter i Sydsverige
Vandring på Utvandrarleden

På mountainbike på Utvandrerleden
Utvandrerleden går gennem udvandrernes land. Det var fra disse egne med stenede jorde, at en stor del af befolkningen valgte at udvandre til Nordamerika i sidste halvdel af 1800-tallet. Foto: © sydsverige.dk


Flere billeder

På mountainbike på Utvandrarleden - Fotogalleri

Gennemsnitsfart på 10-15 km/t

Regn med at kunne holde en gennemsnitsfart på kun 10-15 km/t. Markeringen af ruten er meget fin med orange markeringer på stolper og træer. Ind imellem ser man også røde markeringer, som er cykelruten.

Kort over Utvandrarleden

Hvis du vil have et detaljeret terrænkort med på turen, skal du desværre bruge fire forskellige kort, da Utvandrarleden ligger præcis, hvor fire af de nye Topo50-terrænkort mødes. I stedet kan du hente en PDF på 26 MB med et detaljeret oversigtskort over vandreruten, og hvor du i PDF'en kan zoome ind for at komme nærmere på kortet. Kortet er bl.a. lavet af Emmaboda kommune, som vandreruten går igennem.

Hent kort over Utvandrarleden - 26 MB (PDF)

Cykelruten Utvandrerleden
Utvandrarleden findes både som vandrerute (120 km) markeret med orange stolper eller ringe på træerne, og som cykelrute (110 km) markeret med røde stolper, små cykelskilte eller ringe på træerne. Foto: © sydsverige.dk