Kør mountainbike på Utvandrarleden i Småland

Siden er publiceret / opdateret: 25. november 2020
Kort over sydsverige
Hvad siger alle-mandsretten om cykling i naturen
Når man cykler i naturen, gælder de samme regler, som når man vandrer. Man må cykle næsten overalt, bare man ikke skader naturen, dog må man ikke cykle på privat jord tæt ved huse. Vandrestier er forbeholdt vandrere, så her skal man udvise forsigtighed og passe på ikke at "pløje" stien op.
Kør mountainbike MTB på Utvandrerleden i Sverige
Kør MTB på Utvandrarleden. Foto: © sydsverige.dk


Sydsverige har mange fine vandreruter. En af dem er den 120 km lange cirkelformede Utvandrerleden i Småland, der går mellem småbyerne Korrö, Ljuder, Skruv, Moshult, Långasjö, Yxnanäs, Dångebo og Bro. Fordelen ved at følge en vandrerute er, at den er markeret, så man ikke konstant behøver at tjekke sit kort.

Utvandrarleden findes både som vandrerute (120 km) markeret med orange stolper mv. og cykelrute (110 km) markeret med røde stolper mv. Visse strækninger er fælles for vandrere og cyklister, på andre strækninger hvor vandreruten går gennem svært terræn, bliver cyklerne henvist til en grus- eller asfaltvej.

Vi har gennemkørt den nordlige del af vandreruten (ikke cykelruten) på MTB, dvs. strækningen mellem Korrö og Häljanäs syd for Långasjö for at besvare spørgsmålet, om man kan køre MTB på en vandrerute:

Fra let til svær MTB-tur på vandreruten

Turen begynder i Korrö Hantverksby, hvor man følger vandreruten til den lille by Häljanäs, en tur på omkring 60 km. Vandreruten er tydeligt markeret med orange ringe om stolper og træer. Se markeringen af strækningen Korrö - Häljanäs på kortet herunder.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
De to røde markeringer viser start- og slutbyerne Korrö og Häljanäs.
Den orange linje viser vandrerutens forløb.
Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Størstedelen af ruten følger grusveje og skovveje, en mindre del er på asfaltvej (ca. to km), og en del er på små fine naturstier gennem skoven. Samlet set er der en fin blanding mellem skovveje og naturstier, og ikke så meget grusvej og kun lidt asfalt.

Ruten går gennem et varieret landskab med løvskov, nåleskov, marker med køer, jordlodder med stenet jord og et par enkelte søer. Turistbureauerne har udgivet et hæfte med en beskrivelse af 78 seværdigheder langs ruten.

Samlet set er denne del af Utvandrarleden en fin oplevelse med udfordringer på de mange smalle naturstier gennem skoven.

Se også

Cykelruter i Sydsverige
Vandring på Utvandrarleden

På mountainbike på Utvandrerleden
Utvandrerleden går gennem udvandrernes land. Det var fra disse egne med stenede jorde, at en stor del af befolkningen valgte at udvandre til Nordamerika i sidste halvdel af 1800-tallet. Foto: © sydsverige.dk


Flere billeder

På mountainbike på Utvandrarleden - Fotogalleri

Gennemsnitsfart på 15-20 km/t

Regn med kun at kunne holde en gennemsnitsfart på kun 15-20 km/t. Markeringen af ruten er meget fin med orange markeringer på stolper og træer. Ind imellem ser man også røde markeringer, som er cykelruten.

Køb kortet som GPX-fil til din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe både vandreruten og cykelruten som en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon (kræver iPhone).

Køb GPX-filen med Utvandrarleden (vandreruten 120 km) i vores webshop

Køb GPX-filen med Utvandrarleden (cykelruten 110 km) i vores webshop

Du skal bruge en app til at få vist ruten på din mobil. Vi anbefaler den gratis app "Open GPX Tracker", som er en meget enkel tracker, som er let at bruge og helt uden reklamer. Den viser din position ved hjælp af satelliter uden at bruge internet. Du kan hente den gratis i App Store (vises som en sort pil på gul baggrund).

"Open GPX Tracker" findes desværre kun til iPhone. Vi kan ikke garantere, at GPX-filen vises korrekt i andre trackere, derfor skal du have iPhone (eller iPad) og installere "Open GPX Tracker".

Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning (pdf) til, hvordan du installerer "Open GPX Tracker” på din iPhone og får vist ruten. GPX-filen på mobilen viser dog ikke farven på ruten, dvs. om den er grøn (natursti) eller orange (vej) som på kortet her på siden.

Cykelruten Utvandrerleden
Utvandrarleden findes både som vandrerute (120 km) markeret med orange stolper eller ringe på træerne, og som cykelrute (110 km) markeret med røde stolper, små cykelskilte eller ringe på træerne. Foto: © sydsverige.dk