Korrö Hantverksby

Siden er publiceret / opdateret: 29. december 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Korrö Hantverksby
360 24 Linneryd
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.6251
Longitude : 15.1978
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Korrö Handelsbod
Korrö Handelsbod med kanoudlejning, cykeludlejning, reception for hotellet mv. Foto: © sydsverige.dk


Håndværk og industri midt i Ronnebyån

På den lille ø Korrö midt i Ronnebyån finder man Hantverksbyn, som om sommeren har åbent for besøgende. Her har man siden middelalderen udnyttet faldene i åen til at levere kraft til en række småindustrier, bl.a. en kornmølle, et farveri og et garveri.

Kornmøllen lå her allerede i 1400-tallet, hvor den var ejet af Växjö Domkirke. Den nuværende mølle er dog først opført i 1848. Vandet fra åen blev i 1800-tallet også anvendt til at farve garn og garve skind. Garveriet blev anlagt i 1840'erne, og i dag er garveribygningen indrettet som museum. 1800-tallet var en driftig tid på Korrö. Bysamfundet blev udbygget med savværk, skomager, en smed og et bryggeri. Og en handelsbod.

I begyndelsen af 1900-tallet begyndte virksomhederne på Korrö stille og rolig at dø ud, og i 1948 var det slut med den håndværks- og industriproduktion på vandkraft, som havde kendetegnet Korrö. Den svenske turistforening STF øjnede muligheder i Korrö og åbnede i 1950 vandrehjem på øen for 10 år senere at overtage hele Korrö. I dag er Korrö Hantverksby ejet af Tingsryd Kommune.

Lej kano og cykel i Korrö Handelsbod

Læg vejen forbi Hantverksbyens hyggelige Hantverksbod. Her finder du Korrö Kanoudlejning, hvor du kan leje kano til en Kanotur på Ronnebyån eller en cykel.

Herrgården fra 1799
Herregården "Korrö herrgård" blev bygget i 1799 som bolig for den daværende ejer. Herregården var i brug som bolig frem til 1926. Foto: © sydsverige.dk

Overnatning nær KorröVandrestier

Fra P-pladsen ved hantverksbyn viser skilte vej til seværdighederne og det gamle kulturlandskab.

Vandrestien Korröleden fører frem til Korrö Naturreservat med blomsterenge og de klassiske smålandske stengærder og bunker af sten, som vidner om tidligere generationers slid for at gøre jorden egnet til dyrkning.

Fra naturreservatet forsætter Korröleden ca. fire km langs Ronnebyån. I modsat retning - mod øst når man står midt i Hantverksbyn - kommer man ind på den 120 km lange ringformede vandrerute Utvandrarleden. Indled vandreturen her i Korrö og fortsæt mod Ljuder gennem det landskab, som forfatteren Vilhelm Moberg beskriver i sine udvandreromaner.

Korrö savmølle
Savværket var i drift i 100 år, fra midten af 1800-tallet til 1948. Foto: © sydsverige.dk

Korrö savmølle
Foto: © sydsverige.dk


Tidligere vandrehjem - nu hotel

En af de 200 år gamle bygninger i hantverksbyn var tidligere vandrehjem. I dag er det omdannet til STF hotel med 22 værelser fordelt på fire varsomt renoverede bygninger fra 1800-tallet med plankegulv og kakkelovne i nogle af værelserne.

Korrö Restaurang & Café med udsigt til åen

Korrö Restaurant og Café serverer bl.a. smålandsk og svensk klassisk mad på verandaen lige ud til Ronnebyån. Fra terrassen kan man indimellem se sportsfiskere, som hiver gedder op af vandet. Korrö er også kendt for den årlige Korrö folkemusikfestival, se Musikfestivaler i Sydsverige.

Her finder du Korrö Hantverksby

Korrö Hantverksby ligger ved vej 122 mellem Linneryd og Rävemåla.

Korrö Hantverksby
Lej kano i handelsboden. Foto: © sydsverige.dk

Lej cykel i handelsboden
I handelsboden kan du også leje cykel. Foto: © sydsverige.dk