Debat


Debat om Vandring

Skriv nyt indlæg - Alle debatter

Utvandrarleden

Siden er publiceret / opdateret: 5. april 2018
Kort over sydsverige
På vandretur i Sverige


Ringformet vandrerute i Småland

Den 120 km lange Utvandrarleden er ringformet og går mellem småbyerne Korrö, Ljuder, Skruv, Moshult, Långasjö, Yxnanäs, Dångebo og Bro.

Størstedelen af ruten ligger i det sydlige Småland (Kronobergs Län), men undervejs på sin vandring passerer man også over lensgrænsen til det østlige Småland (Kalmar Län).

Både vandrerute og cykelrute

Utvandrarleden findes både som vandrerute og cykelrute. Visse strækninger er fælles for vandrere og cyklister, på andre strækninger hvor (vandre)ruten går gennem svært terræn, bliver cyklerne henvist til en grus- eller asfaltvej.

Udvandringen fra Sverige 1846-1930

Utvandrarleden har navn efter den massive udvandring fra bl.a. Småland i midten af 1800-tallet. I årene 1846-1930 udvandrede 1,3 millioner svenskere fra Sverige, de fleste til Amerika. Alene fra Småland udvandrede over 200.000 mennesker for at slippe ud af fattigdom. Forfatteren Vilhelm Moberg har i sine berømte udvandrerromaner beskrevet denne del af Sveriges og Smålands historie.


Sorte markeringer viser shelters på Utvandrarleden. Data hentet fra Lantmäteriet april 2018. Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Utvandrerleden går gennem nogle af de egne, som stort set blev affolket under emigrationsperioden, bl.a. Ljuder. (Besøg fx Ljuders Amerikarum). Fra Småland drog emigranterne på deres hestetrukne vogne bl.a. ned mod Blekinge til Karlshamn, hvor de gik om bord på Amerika-bådene eller de tog vestpå til Gøteborg.

Etaper og sværhedsgrad

Vandreruten er forholdsvis let at vandre. Terrænet er fladt, dog med mindre stigninger et par steder. Størstedelen af vandreruten går på grusveje og skovveje, en mindre del er på asfaltvej, og en del er på små stier og gennem tætte bevoksninger i skoven.

Læs beskrivelsen af den nordlige del af vandreruten i artiklen På mountainbike på Utvandrarleden i Småland

Der er flere vandrehjem på ruten (se nedenfor), og man kan passende afstemme etapernes længde efter vandrehjemmenes placering.

Køb kort over Utvandrarleden

Utvandrarleden er markeret med orange farve på træer og stolper. Hvis du vil have et detaljeret kort med på turen, skal du bruge Terrängkort 517 Emmaboda, der dækker størstedelen af ruten, nemlig den del der ligger syd for den vandrette orange streg på Googlekortet herover. Du kan købe kortet i vores webshop. Kortet viser bl.a. shelters på ruten og har tydelig markering af Utvandrarleden. Det er fremstillet af et slidstærkt materiale, der tåler vand.

517 Emmaboda Terrängkartan
517 Emmaboda
Terrängkartan


Rutebeskrivelse

Utvandrarleden går gennem et varieret landskab med søer, løvskov, nåleskov samt marker og jordlodder med stenet jord. Der er flere oldtidsminder langs ruten. Turistbureauerne har udgivet et hæfte med en beskrivelse af 78 seværdigheder langs vandreruten.

Hvis du vil vandre alle 120 km, kan du fx starte ved vandrehjemmet i Korrö Hantverksby, hvor du kan parkere bilen. Her kan man (normalt) købe et detailkort over ruten med markering af overnatningssteder og seværdigheder.

Benyt dig af Allemandsretten og slå lejr i naturen
Du kan benytte dig af Allemandsretten og campere i skov eller på mark langs vandreruten. Foto: Christian Rasmussen, CC BY-NC 2.0


Overnatning på vandrehjem

I modsætning til mange andre vandreruter i det sydlige Sverige er Utvandrarleden en luksusrute, hvad angår overnatning. Langs den 120 km lange rute ligger seks vandrehjem og andre overnatningsmuligheder med 15-19 km afstand, hvoraf de tre er STF vandrehjem. Hvis du starter i Korrö og følger ruten sydover, kommer du forbi følgende vandrehjem (et par ligger ikke på selve ruten, men i nærheden):

  • Korrö vandrarhem (STF). Vandrehjemmet ligger ved den gamle hantverksbyn. Det er en kulturel perle lige ved Korrö Naturreservat og Ronnebyån.
  • Yxnanäs (anden overnatning).
  • Långasjö vandrarhem (STF). Långasjö er en ægte udvandrerbygd. På kirkegården er der rejst en mindesten over emigranterne fra egnen.
  • Moshults Vandrarhem. Moshult er Vilhelm Mobergs barndomsegn. I Moshultamåla i nærheden af byen er der rejst en mindesten over Moberg på stedet, hvor hans barndomshjem lå.
  • STF Grimsnäs Herrgård B&B et par km fra Ljuder by i den gamle Grimsnäs Herregård med aner fra 1500-tallet. Et smukt sted med en flot allé, som leder op til herregården.

Overnatning i shelter

Hvis du vil have en vandreferie, hvor naturoplevelsen er helt i centrum, er der flere lejrpladser langs ruten med shelters, tørkloset og bålplads. I alt har vandreruten seks shelters. Du kan også benytte dig af Allemandsretten og campere i skov eller på mark langs Utvandrarleden.

Drikkevand på vandreturen

Sådan finder du godt drikkevand i naturen

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen