STF vandrehjem i Sverige

(Svensk: STF vandrarhem)

STF Korrö Vandrehjem

Vandrehjemmet i Korrö er et af Sydsveriges ca. 60 STF vandrehjem. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 29. december 2023

40 STF vandrehjem i det sydlige Sverige

Den svenske turistforening - STF (Svenska Turistföreningen) driver ca. 120 vandrehjem i hele Sverige, hvoraf omkring 40 ligger i det sydlige Sverige. Ud over vandrehjem driver STF også en række pensionater og hoteller samt fjeldhytter og fjeldstationer i Mellem- og Nordsverige.

Find vandrehjem

Find et STF vandrehjem eller uafhængigt vandrehjem på sydsverige.dk.

Høj standard på STF vandrehjem

Siden STF opfandt begrebet vandrehjem i 1933, er der sket meget med standarden. De fælles sovesale er erstattet af dobbelt- og familieværelser med eget badeværelse eller med bad og toilet på gangen, og i dag kan vandrehjemmene minde om små hoteller. Nogle vandrehjem tilbyder dog stadig, at man kan booke en seng i et flersengsværelse, hvor der bor andre gæster. I højsæsonen kan man overnatte op til fem nætter på samme vandrehjem.

Dyrere, hvis du ikke er medlem af STF eller Danhostel

Du behøver ikke være medlem af STF for at bo på vandrehjemmene, men ikke-medlemmer skal typisk betale 50-100 svenske kr. mere for en overnatning end medlemmer. STF vandrerkort kan købes på det enkelte vandrehjem eller på STF's website og er gyldigt i 12 måneder fra købsdatoen. Hvis du har et Danhostel-medlemskort, giver det samme rabat hos STF som et STF-medlemskab.

Som medlem af STF får du medlemsbladet Turist med posten ca. seks gange om året. Det er et rigtig godt blad (dog på svensk) med gode artikler om aktivferie i Sverige.

Få eget værelse

Hvis du rejser alene og ikke ønsker at dele værelse med andre, kan du som regel få dit eget værelse mod et mindre tillæg i prisen - forudsat at der er værelser i overskud.

STF Ljuder / Grimsnäs Herrgård i Småland
STF Ljuder / Grimsnäs Herrgård i Småland er tidligere blevet udnævnt af STF som et af deres bedste vandrehjem, ikke mindst pga. sin gode restaurant. Foto: Anette Andersson.


Madlavning og rengøring

Som vandrehjemsgæst skal man selv sørge for madlavning og rengøring af værelset. Ofte kan man købe morgenmad - husk at bestille aftenen i forvejen. Morgenmad på svensk hedder "frukost" - og frokost hedder "lunch". Ved afrejsen sørger man normalt selv for at rengøre og støvsuge værelset efter sig. Alle STF vandrehjem har et fælleskøkken, hvor man kan tilberede sine måltider, og som regel også fælles opholdsrum, hvor man ofte kommer i snak med de andre gæster.

Reservation og indtjekning

Det er en god idé at reservere overnatning i forvejen, især i højsæsonen som er sommer, efterårsferie og højtider som Påske. Hvis ikke andet er aftalt skal man tjekke ind senest kl. 18.

Indrettet i historiske bygninger

Flere af de svenske STF vandrehjem er indrettet i gamle herregårde og andre historiske bygninger med en rar atmosfære.