Forsiden > Byer i Blekinge > Her

Karlshamn

Karlshamn

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 4. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.17031
Longitude : 14.86294
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Beliggenhed ved skærgården

Karlshamn med ca. 13.000 indbyggere er den næststørste by i Blekinge. Et besøg i Karlshamn bør kombineres med en sejltur til en af de over 200 naturskønne småøer i skærgården syd for byen.

Fra skærgårdsterminalen nede i havnen er der båd ud til flere af øerne i skærgården. En af dem er den lille ø Tjärö. Øen er naturreservat og ligger i den indre skærgård 15 km øst for Karlshamn.

Den lidt større ø Tärnö med Tärnö Naturreservat nås ligeledes med båd fra Karlshamn. Øen ligger i den ydre skærgård og er et yndet udflugtsmål. Det er en grøn ø med et smukt fiskerleje og udsigtspunkt, hvorfra man i godt vejr kan se Blekinges kyst.

Karlshamns museum
Foto: © sydsverige.dk

Overnatning i eller nær Karlshamn. Afstande fra StortorgetByvandringer og guidede ture

I sommerhalvåret tilbyder det lokale turistbureau en lang række byvandringer og guidede ture med forskellige temaer til bl.a. byens historiske steder. Se program under Links.

Museer

Skottbergska gården fra 1766 (Drottninggatan 91) er Sveriges bedst bevarende købmandsgård. Gården hører under Karlshamns Museum, som har udstillinger om byens historie, industri, søfart og fiskeri.

Ned mod åen (Vinkelgatan 7) kan man også besøge Von Bergens gamle punchfabrik. I 1800-tallet var Karlshamn "lasternes by" - kendt for tobak, snus, kortspil og fremstilling af punch. Den alkoholiske drik punch kom til Sverige fra Java i 1700-tallet og blev for alvor populær i midten af 1800-tallet. J. N. von Bergen etablerede sin punchfabrik i Karlshamn omkring 1850, og punch blev efterhånden en nationaldrik i Sverige.

Blekinge Sjöfartsmuseum (Drottninggatan 7) ved havnen er indrettet i et tobaksmagasin fra 1875 og fortæller om søfartens historie i Blekinge.

Kreativum Eksperimentarium

Nord for centrum ved hovedvej E22 finder man Kreativum, et eksperimentarium for aldersgruppen 7-13 år indrettet i et tidligere bomuldsspinderi ved Mieåen. Her kan børnene opleve gamle og nye opfindelser, selv prøve hvordan teknik fungerer, og i domebiografen se film i helt stort format.

Östersjöfestivalen
Östersjöfestivalen i Karlshamn finder sted hvert år i uge 29. Det er ca. fire dage med koncerter og kulturtilbud. Foto: Martin Alleus, CC BY-SA 2.0


Natur og bademulighed tæt ved Karlshamn

Lige øst for havnen ligger halvøen Sternö, et naturområde med gode bademuligheder. Blekinges største gravhøj fra Bronzealderen ligger her med smuk udsigt over Hanöbugten. På Sternö finder man dog også Karlshamnsverket, Nordens største oliekondenskraftværk. Værket har rundvisninger i sommerhalvåret. Karlshamnsværket kører ikke konstant men kun i spidsbelastningsperioder, når behovet for strøm er størst.

Karlshamns historie

Byen er opkaldt efter den svenske konge Karl 10. Gustav, som grundlagde byen i 1664 efter at have erobret Blekinge fra danskerne. Tidligere lå her en eksporthavn for de smålandske jernværker. Her blev jernet fra bl.a. Huseby Bruk udskibet, efter at det var fragtet ad Hollændervejen til Karlshamn.

Efter datidens forhold var Karlshamn en moderne by med brede og lige gader, der skar hinanden vinkelret. Byen har meget bevaret af købstadens karakter.

Udvandringen til Amerika

I 1800-tallet var Karlshamn en driftig havneby, der tog imod fartøjer fra store dele af verden. Byen var centrum for kolonialvarer, produktion af brændevin, tobaksfabrikker og smuglergods.

Udvandrerne Karl-Oskar og Kristina Nilsson
Ved havnen står statuer af udvandrerne Karl-Oskar og Kristina Nilsson, som var hovedpersoner i Vilhelm Mobergs romaner om en gruppe svenske emigranters udvandring til Nordamerika i midten af 1800-tallet. Foto: © sydsverige.dk


I sine udvandreromaner beskriver den svenske forfatter Vilhelm Moberg en gruppe fattige bønders udvandring til Amerika.

Ved havnen står det berømte udvandremonument af Karl-Oskar og Kristina, efter Mobergs roman ”Udvandrerne”. Det var herfra Karl-Oskar Nilssons gruppe på 16 emigranter fra byen Ljuder i det sydlige Småland gik om bord i briggen Charlotta og så fødelandets kyst forsvinde. Alene fra Blekinge drog 40.000 mennesker af sted.

Enkelte rejste ud via Karlshamn - langt de fleste sejlede dog via Gøteborg, der havde en "Amerikakaj" og et hotel ved havnen, hvor emigranterne kunne bo, før de gik ombord på Amerikabådene.

Følg Strandpromenaden fra udvandremonumentet

Fra udvandremonument af Karl-Oskar og Kristina går en dejlig to km lang vandresti langs havet. Stien går helt ud til Vägga fiskehamn, hvor der er røgeri, restauranter, café og campingplads.

Køb kort over omegnen af Karlshamn

I vores webshop kan du vælge mellem to slags kort over Karlshamns omegn: Karlshamn Sverigeserien - Topo50 - blad 7 i målestok 1:50.000 er velegnet til bl.a. vandreture i det vestlige Blekinge. Cykelkort blad 4 i målestok 1:90.000 viser cykelruter i det vestlige Blekinge og nordøstlige Skåne.

Karlshamn Sverigeserien - Topo50 - blad 7. Målestok 1:50.000
Karlshamn
Sverigeserien
Topo50 - blad 7
Cykelkartan 4 - Skåne nordøst. Målestok 1:90.000
Cykelkartan 4


Oplevelser og seværdigheder i omegnen af Karlshamn


Cykelruten Sydostleden går gennem byen
Følg Sydostleden op til Växjö eller ned til Simrishamn i Skåne.

Laxens Hus (9 km fra Karlshamn)
Laxens Hus ved den berømte Mörrumsån i Blekinge fortæller om åens dyreliv og laksefiskeriets historie.

Ørred- og laksefiskeri i Mörrumsån (9 km)
Blekinges største å, Mörrumsån, er verdensberømt for sine store havørreder og laks. Fiskeriet begynder hvert år omkring 1. april.

Eriksberg Vildt- og Naturpark (11 km)
Vildtparken er et af Europas største indhegnede naturområder, hvor man i bil kan køre rundt i området og opleve en lang række dyr, der går frit omkring.

Tärnö (11 km)
Tärnö i Blekinges skærgård har en smuk natur og en spændende kulturhistorie. Ved fyret på sydspidsen har man fin udsigt over skærgården.

Tjärö (14 km)
Tag båden fra Karlshamn over til den lille bilfri ø Tjärö med den dejlige natur. Overnat på vandrehjem eller hotel i en af de smukke huse fra 1800-tallet.