Tjärö - ø i skærgården uden biler og veje

Tjärö havn
Siden er publiceret / opdateret: 1. december 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.1721
Longitude : 15.0469
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Ø i skærgården uden biler og veje

I den indre skærgård, ca. 15 km øst for Karlshamn, ligger den 2,5 km lange og ca. 500 meter brede Tjärö. Øen har en helt speciel atmosfære. Her er hverken biler, veje eller sommerhuse, derimod et idyllisk bymiljø med en samling smukke gamle 1800-tals huse, hvor man kan overnatte. Øen er naturreservat og var i mange år ejet af Svenska Turistföreningen - STF, som sørgede for at bevare det åbne landskab og øens gamle bymiljø. I de senere år har Tjärö været ejet af to svenskere, hvis mål er at gøre øen til den tilgængelige og folkelige ø som under STF's ejerskab. Tjärö og dens natur er åben for alle i sommerhalvåret.

I 2024 er Tjärö åbent for offentligheden fra 3. maj til 15. september.

Overnat på Tjärö

De smukke gamle 1800-tal huse ved havnen fungerer i dag som vandrehjem og hotel med restaurant og café. Her er i alt 48 værelser fordelt på ni huse. Nogle værelser har bad og toilet på gangen og deler med andre gæster, andre værelser har eget bad og toilet. Vælg mellem vandrehjems- og hotelstandard. Du kan også medbringe eget telt og overnatte billigt på engen nær bygningerne.

Øen har også restaurant, en café med smørrebrød, kager og bagværk, og i gæstehavnen kan man købe vaffelis og kaffe.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Tjärö. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Båd til Tjärö

Båden M/S Tjärö sejler mellem Järnavik på fastlandet og Tjärö. Overfarten tager ca. 15 minutter. Du kan dog også komme til øen med skærgårdsbåden fra skærgårdsterminalen i Karlshamn (Karlshamn-Tärnö-Joggesö-Tjärö). Sejlturen fra Karlshamn med ø-stop undervejs tager en time og 25 minutter.

Bygning fra 1800-tallet
En af Tjärös bygninger fra 1800-tallet. Foto: © sydsverige.dk

Luftfoto af Tjärö
Foto: Pål-Nils Nilsson / Kulturmiljöbild


Naturen på Tjärö

Du kan færdes over hele øen, fx ad to afmærkede vandrestier på henholdsvis 1,5 km og tre km, den ene i nord den anden i den sydlige del af øen. Rundt om på øen findes bålpladser. Naturen på Tjärö er varieret med høje klipper, grotter og frodig løvskov. Får, geder, køer og heste græsser på øen for at holde vegetationen nede, og øen har et rigt fugleliv.

Kajaktur i skærgården

Hvis du vil udforske de mange holme og skær rundt om Tjärö, kan du bl.a. leje kajak i Järnavik på fastlandet, se Kajakudlejning i Blekinge skærgård. Du kan også leje kano og kajak på Tjärö.

Overnatning nær TjäröTjäröklippen

Ved Tjärös naturhavn rejser den 12 meter høje Tjäröklippan - også kaldet "dödsklippan” - sig op af havet. Du kan fx klatre op på klippen, og hvis du tør - og ellers har erfaring med at hoppe i vandet fra stor højde - kan du få en oplevelse lidt ud over det sædvanlige.

Gæstehavnen

Gæstehavnen på øen har plads til 70 både. Havnedybde 1-5 meter.

Flere billeder fra Tjärö

Gå til Tjärö - Fotogalleri

Tjärö