Tjärö - ø i skærgården uden biler og veje

Tjärö havn
Siden er publiceret / opdateret: 29. januar 2021
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.1721
Longitude : 15.0469
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Ø i skærgården uden biler og veje

I den indre skærgård, ca. 15 km øst for Karlshamn, ligger den 2,5 km lange og ca. 500 meter brede Tjärö. Tjärö har en helt speciel atmosfære. Her er hverken biler, veje eller sommerhuse, derimod et idyllisk bymiljø med en samling smukke gamle 1800-tals huse, hvor man kan overnatte. Øen er naturreservat og var i mange år ejet af Svenska Turistföreningen - STF, som sørgede for at bevare det åbne landskab og øens gamle bymiljø. Siden 2015 har Tjärö været ejet af to svenskere, hvis mål er at gøre øen til den tilgængelige og folkelige ø som under STF's ejerskab. Tjärö og dens natur er åben for alle i sommerhalvåret.

I 2021 er Tjärö åben for offentligheden fra 30. april til 26. september.

Overnat på Tjärö

Tjärös smukke gamle 1800-tal huse ved havnen fungerer i dag som vandrehjem og hotel med restaurant og café. Her er i alt 52 værelser fordelt på 13 huse. Nogle værelser har bad og toilet på gangen og deler med andre gæster, andre værelser har eget bad og toilet. Vælg mellem vandrehjems- og hotelstandard. Se priser og book overnatning på Tjärös eget website.

Øen har også restaurant med økologisk mad, en café med smørrebrød, kager og bagværk, og i gæstehavnen kan man købe vaffelis og kaffe.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Tjärö. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon (kun til iPhone)

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.

Båd til Tjärö

Båden M/S Tjärö sejler mellem Järnavik på fastlandet og Tjärö. Overfarten tager ca. 15 minutter. Du kan dog også komme til øen med skærgårdsbåden fra skærgårdsterminalen i Karlshamn (Karlshamn-Tärnö-Joggesö-Tjärö). Sejlturen fra Karlshamn med ø-stop undervejs tager en time og 25 minutter.

Tjärö
En af Tjärös bygninger fra 1800-tallet. Foto: © sydsverige.dk

Luftfoto af Tjärö
Foto: Pål-Nils Nilsson / Kulturmiljöbild


Naturen på Tjärö

Du kan færdes over hele Tjärö, fx ad to afmærkede vandrestier på henholdsvis 1,5 km og 3 km, den ene i nord den anden i den sydlige del af øen. Rundt om på øen findes bålpladser. Naturen på Tjärö er varieret med høje klipper, grotter og frodig løvskov. Får, geder, køer og heste græsser på øen for at holde vegetationen nede, og øen har et rigt fugleliv.

Kajaktur i skærgården

Hvis du vil udforske de mange holme og skær rundt om Tjärö, kan du bl.a. leje kajak i Järnavik på fastlandet, se Kajakudlejning i Blekinge skærgård. Du kan også leje kano og kajak på Tjärö.

Overnatning nær TjäröTjäröklippen

Ved Tjärös naturhavn rejser den 12 meter høje Tjäröklippan - også kaldet "dödsklippan” - sig op af havet. Du kan fx klatre op på klippen, og hvis du tør - og ellers har erfaring med at hoppe i vandet fra stor højde - kan du få en oplevelse lidt ud over det sædvanlige.

Gæstehavnen på Tjärö

Gæstehavnen på øen har plads til 70 både. Havnedybde 1-5 meter.

Flere billeder fra Tjärö

Gå til Tjärö - Fotogalleri

Tjärö