Forsiden > Byer i Blekinge > Her

Karlskrona

Fredrikskyrkan i Karlskrona

Fredrikskyrkan på Stortorget blev bygget 1720-1744 og er en typisk barokkirke. Foto: Joakim Johansson © Karlskrona kommun

Siden er publiceret / opdateret: 24. november 2020
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.16631
Longitude : 15.58548
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

By med historisk arkitektur

Med omkring 34.000 indbyggere er Karlskrona den største by i Blekinge. Karlskrona er også den by i Sverige med flest solskinstimer om sommeren. Byen byder på historisk arkitektur og museer samt gode udflugtsmuligheder i skærgården.

Grundlagt som flådebase i 1680

Karlskrona blev i 1680 grundlagt af Karl 11. som hovedbase for den svenske flåde. Sverige var dengang en stormagt med interesser langt ind i Østersøen. Blandt ærkefjenderne var Rusland og Danmark. I 1658 erobrede den svenske konge Karl 10. Blekinge fra Danmark, og Karl 11. ønskede at holde på den nyerhvervede landsdel. Den svenske flådes hovedbase blev flyttet fra skærgården ved Stockholm til det mere isfrie farvand ved Karlskrona. Med grundlæggelse af byen og flådebasen Karlskrona ville Karl 11. skabe et stærkt forsvar mod syd og manifestere det svenske riges storhed og magt. Den nye by Karlskrona blev anlagt med brede gader og flere monumentale bygninger inspireret af italiensk byggestil.

By fordelt på 33 øer

Skærgården, der ligger som en beskyttende ring af øer omkring Trossö, var afgørende for, at flådebasen og byen blev anlagt her. I dag breder Karlskrona sig over ca. 33 øer i skærgården og ind på fastlandet.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Oplevelser i Karlskrona. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Køb kort over omegnen af Karlskrona

I vores webshop kan du vælge mellem to typer kort over Karlskrona omegn: Karlskrona Sverigeserien - Topo50 - blad 8 i målestok 1:50.000 er velegnet til fx vandreture eller kajakture i skærgården ved Karlskrona. Cykelkort blad 5 i målestok 1:90.000 viser cykelruter i det østlige Blekinge ved Karlakrona.

Karlskrona Sverigeserien - Topo50 - blad 8. Målestok 1:50.000
Karlskrona
Sverigeserien
Topo50 - blad 8
Cykelkartan blad 5 - Blekinge midt og øst. Målestok 1:90.000
Cykelkartan blad 5


Seværdigheder omkring Stortorget

Byens store torv - Stortorget - er et af Europas største og skabt til militærparader. Det ligger på Trossös højeste punkt og indrammes af monumentale bygninger fra mere end 300 år.

På Stortorget finder man bl.a. se de to kirker i Barok stil Fredrikskyrkan (indviet 1744) med tvillingetårne og Trefaldighetskyrkan - (også kaldet Tyska Kyrkan - indviet 1709) foruden byens rådhus i nyklassisk stil fra 1795. Fredrikskyrkan er stærkt inspireret af Trinita dei Monti-kirken ved den spanske trappe i Rom. Syd for Stortorget finder man Sveriges ældste trækirke Amiralitetskirken Ulrica Pia fra 1685.Shopping i Karlskrona

Karlskrona byder på gode shoppingmuligheder. Borgmästaregatan ved Stortorget i centrum har et stort udbud af butikker. Her ligger shoppingcentret Wachtmeisters Köpcentrum. Desuden har Ronnebygatan ca. 200 meter nordøst for Stortorget et stort udbud af butikker. Tilsammen rummer de to gader omkring 200 butikker.

Historiske museer

Karlskrona har to store museer, der begge er et besøg værd. Blekinge Museum på Fisktorget (på Trossö), som er länsmuseum for hele Blekinge og Marinemuseet på Stumholmen, som fortæller om flådens historie. På Stumholmen finder man også Karlskrona Kunsthal (Borgmästaregatan 17). Stumholmen er militært område med mange spændende bygninger, bastioner, hangarer m.v.

Stumholmen i Karlskrona
Marinemuseet på Stumholmen fortæller om flådens historie. Foto: CFP-Online.se


Udpeget som kulturel verdensarv

I 1790 hærgede en storbrand byen, og 145 huse nedbrændte. Men man kan stadig opleve spændende bygninger fra 1600-tallets barokperiode og 1700-tallets nyklassicisme.

I dag er Karlskrona på FN-institutionen UNESCOs liste over kulturel verdensarv på grund af sin unikke indretning som fæstningsby med flådebase - herunder de omkringliggende fæstningsanlæg Kungsholms fort og Drottningskärs kastell som bevogtede indsejlingen til Karlskrona samt bydelene Trossö og Stumholmen.

Bådfarter ud i skærgården

Fra Fisktorget på Trossö i centrum af Karlskrona er der bådfarter ud i skærgården. En anden mulighed er at tage bilen ud til de større skærgårdsøer: Bilfærgen til Aspö er gratis. De store øer Hasslö, Tjurkö, Sturkö og Senoren har broforbindelse. På højre side af Trossö ligger Handelshamnen med både til Tjurkö, Sturkö, Aspö og Hasslö.

Tjurkö var centrum for stenhuggerindustrien i midten af 1800-tallet. Ved Herrgårdsviken findes en 1,5 km markeret vandresti, som passerer flere af de gamle anlæg fra stenindustrien.

Kungsholmen i Karlskrona
Kungsholmens Fort, som siden 168 har bevogtet indsejlingen til byen. Byens Turistbureau tilbyder guidede bådture ud til fortet. Foto: Visit Karlskrona

Video: Karlskrona skärgård och Kungsholms Fort. Varighed 2:12 min. Fra YouTube


I oktober 1981 stødte den russiske ubåd U137 på grund ved Torrumskär øst for Sturkö, og i løbet af få dage var Karlskronas skærgård kendt i hele verden.

Oplev Karlskrona og omegn på cykel

Tre Trappesteg i Blekinge tilbyder cykeludlejning, turforslag omkring bl.a. Karlskrona og overnatning (annonce).

Lystbådehavne

Dragsö gæstehavn er smukt beliggende i skærgården ved Karlskrona, ca. to km nordvest for centrum. Dragsö har modtaget Svensk Gästhamns Guldstjerne som mønsterhavn.

Utklippan er den lille, ensomme klippeø seks sømil syd for Karlskronas skærgård. Den barske ø har til lystbåde en fin og beskyttet lille havn, der er udhugget i klipperne med to indsejlinger. En mod vest og en mod øst.

Oplevelser og seværdigheder i omegnen af Karlskrona


Geddefiskeri i Karlskronas skærgård (4 km fra Karlskrona)
Havvandet i Karlskronas skærgård er saltfattigt, og her trives gedden udmærket. Du kan fange gedder hele året, men forår og efterår er bedst.

Børnenes Gård (10 km)
Børnenes Gård har vandland, legeland og bondegårdsdyr og henvender sig til familier med børn fra 4 års-alderen og op.