Amiralitetskirken Ulrica Pia

(Svensk: Amiralitetskyrkan Ulrica Pia)

Siden er publiceret / opdateret: 5. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Amiralitetskyrkan Ulrica Pia
Vallgatan 11
371 30 Karlskrona
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.1568
Longitude : 15.591
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Amiralitetskirken Ulrica Pia i Karlskrona
Foto: Sendelbach, CC BY-SA 3.0


Blandt Sveriges ældste trækirker

Amiralitetskyrkan Ulrica Pia i Karlskrona er en af Sveriges ældste trækirker og blandt byens største seværdigheder.

Da Sveriges nye flådebase og byen Karlskrona blev anlagt i 1680, var det vigtigt for datidens religiøse samfund hurtigt at få bygget kirker til befolkningen. Der blev opført to trækirker, hvoraf den ene blev indviet i 1685. Den fik navnet Ulrica Pia, som på latin betyder "den fromme Ulrica" efter Sveriges dronning Ulrika Eleonora den ældre, som i øvrigt var yngste datter af Frederik den 3.

Ulrica Pia var egentlig tænkt som en midlertidig kirke, inden man byggede en stenkirke på stedet, men den blev aldrig opført. Man beholdt den røde trækirke og opførte i stedet Den tyske kirke (Trefaldighetskyrkan) og Fredrikskyrkan på Stortorget i Karlskrona.

Ulrica Pia i Karlskrona
Foto: CC BY-SA 1.0


Amiralitetskirken Ulrica Pia rummer mange smukke genstande med tilknytning til Karlskronas historie. Kirkens interiør er holdt i smukke lysegrønne og lyseblå farver. Ud over at tjene kirkelige formål er Amiralitetskirken en populær koncertsal.

SE OGSÅ

Flere seværdigheder i Karlskrona

Gubben Rosenbom

Ved indgangen til Amiralitetskirken står træfiguren af Rosenbom. Rosenbom levede i 1700-tallet og var en fattig værftsarbejder, som gik og tikkede penge til sin familie. En nytårsnat frøs han ihjel uden for kirken. Siden opførte man figuren Rosenbom, i hvis hat man kan lægge penge til velgørende formål.