Växjö Domkirke

(Svensk: Växjö Domkyrka)

Siden er publiceret / opdateret: 24. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Kirken er åben dagligt kl. 9-18 (vejledende).
AdresseAdresse Adresse
Växjö Domkyrka
Linnégatan
352 33 Växjö
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.8774
Longitude : 14.8118
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Växjö Domkyrka
Foto: © sydsverige.dk


Grundlagt omkring år 1000

Växjö Domkirke er den ældste bygning i Växjö. Kirken blev grundlagt ved vikingetidens afslutning i første halvdel af 1000-tallet, da det sydlige Sverige blev kristent. Det var en engelsk missionær, Sigfrid, som her opførte en trækirke. I de følgende århundreder blev kirken ændret og bygget om flere gange.

I 1100-tallet erstattede man trækirken med en stenkirke, hvoraf en del er bevaret i form af den nederste del af tårnet. Kirken er senere udbygget og fik sin nuværende størrelse omkring år 1500.

Under Den nordiske syvårskrig (1563-1570) og Kalmarkrigen (1611-1613) nedbrændte danske tropper Växjö Domkirke. Og igen i 1740 brændte kirken stort set ned - denne gang efter at være ramt af et lyn. I 1750'erne blev tårnet ombygget, men det var ført i midten af 1800-tallet, at domkirken grundlæggende forandrede udseende. Kirken blev udbygget og fik et middelalderagtigt udseende. Også interiøret fik et middelalderagtigt præg.

Den seneste store ombygning blev afsluttet i 1960. Tårnet fik et dobbelttårn, og kirkens indre blev moderniseret i samarbejde med kunstneren Jan Brazda.

Altertavlen i Växjö Domkyrka
Den nye altertavle. Foto: © sydsverige.dk


Flere billeder

Växjö Domkirke - Fotogalleri

Moderne udsmykning

Så sent som i 1995 blev Växjö Domkirke restaureret indvendigt, hvor den fik en ny døbefont og ny udsmykning. Bl.a. kan man opleve kunstneren Erik Höglunds moderne værk ”Livets og kundskabens træ". Kirken store, smukke glasmalerier (vinduespartier) er skabt af den svenske kunstner Bo Beskow, hvoraf et forestiller Døden spille skak med en soldat.

I 2002 indviede man den international kendte glaskunstner Bertil Valliens fem meter høje og fire meter brede altertavle i glas. Altertavlen viser begivenheder fra såvel Det Gamle som Det Nye Testamente.

SE OGSÅ

Dädesjö gamla kyrka, en af Sveriges mest interessante middelalderkirker