Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Dädesjö gamla kyrka

Siden er publiceret / opdateret: 22. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Dädesjö gamla kyrka er som regel åben i dagtimerne, se også kirkens eget website under Links.
AdresseAdresse Adresse
Dädesjö Gamla Kyrka
360 42 Braås
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.0106
Longitude : 15.1069
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Loftsmalerier i Dädesjö gamla kyrka
Loftet i Dädesjö gamla kyrka er inddelt i seks kvadratiske felter, hvert med fire billeder af bl.a. Jesus’ liv. Denne tavle viser, hvordan stalddrengen Staffan, der var tjener hos Kong Herodes, stenes til døde. Staffan var den første, som opdagede Betlehemsstjernen, og han fortalte straks kongen om stjernen og dens betydning. Kong Herodes var ved at spise en stegt hane, da Staffan kom med sit budskab, og kongen svarede Staffan: ”Det, du siger, er lige så umuligt, som at denne hane skulle give sig til at tale”. Straks galede hanen: ”Chritus natus est” – Kristus er født! Kong Herodes blev så vred, at han lod Staffan stene, og Staffan blev ifølge legenden den første kristne martyr. (fra folkekirken.dk). Foto: Bengt A Lundberg, Riksantikvarieämbetet


Ødekirke fra 1200-tallet

Dädesjö gamla kyrka er en af mange ødekirker fra middelalderen i det centrale Småland. Kirken blev i 1200-tallet opført i Dädesjö nordøst for Växjö og knap 600 år senere - i 1795 - erstattet af Dädesjö nya kyrka, som blev opført på den anden side af vejen i den lille by. Inventaret fra den gamle kirke blev genbrugt i den nye, og selve kirken var med sikkerhed revet ned og genbrugt sten for sten, hvis ikke fremsynede mennesker havde øjnet muligheden for at benytte kirkerummet til kornmagasin.

Indvendigt er Dädesjö gamla kyrka blot 11 meter lang og 7,5 meter bred, men trods sin størrelse er kirken en af Sveriges mest interessante middelalderkirker takket være et stort antal malerier med motiver fra de to testamenter, der pryder kirkens træloft. Det spartanske kirkerum med et lille bord, der udgør alteret, er kun svagt oplyst af den smule dagslys, der falder ind ad små vinduer, men hvad man kan savne i interiør, er til fulde opvejet af især loftets billedgalleri. Malerierne er fra slutningen af 1200-tallet og aldrig blevet overmalet. Når en smålandsk bonde i middelalderen trådte inden for i kirken, har han sikkert gjort store øjne: På væggene var der malede gallerier med hellige mænd og i loftet seks kvadratiske felter, som hver prydes af fire billeder med bl.a. scener fra Jesus’ liv.

I over 100 år blev kirken anvendt til kornmagasin indtil kunsthistorikeren Ewert Wrangel i 1905 opdagede kirkens kulturværdi. Træloftet med de kvadratiske felter havde siden 1790'erne været skjult for de besøgende af et underliggende loft, som blev fjernet på Ewert Wrangels initiativ. Taget var utæt, og loftet var truet af fugt, så der var behov for hurtig handling. Kirken blev købt af den svenske stat, istandsat og reddet fra yderligere forfald.

Flere billeder

Dädesjö gamla kyrka - Fotogalleri

Loftsmalerier i Dädesjö gamla kyrka
Foto: Bengt A Lundberg, Riksantikvarieämbetet

Loftsmalerier i Dädesjö gamla kyrka
Disse to tavler i Dädesjö gamla kyrka viser Høstmiraklet under flugten til Egypten: For at få ram på jødernes nyfødte konge (Jesus) besluttede Kong Herodes at alle drenge på to år og derunder i Betlehem og omegn skulle slås ihjel. På deres flugt fra Betlehem til Egypten bliver Josef og Maria med Jesusbarnet i armen (øverste tavle) forfulgt af Kong Herodes soldater. De gemmer sig i en kornmark. Soldaterne spørger bonden, om han har set dem (nederste tavle), hvortil bonden sandfærdigt svarer, at han så Josef, Maria og jesusbarnet, da han såede, hvorefter soldaterne rider videre. Miraklet består i, at kornet, der netop er sået (se øverste billede af bonden med sin såsæd) straks er vokset op, hvorved bonden ikke afslører de rejsende, selv om han taler sandt. Foto: Bengt A Lundberg, Riksantikvarieämbetet. Foto: Bengt A Lundberg, Riksantikvarieämbetet