Skottsbergska gården i Karlshamn

Siden er publiceret / opdateret: 9. februar 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2023:
Vejledende åbningstider

1/1-31/5:
Man-fre 13-16.

1/6-31/8:
Tirs-søn 13-17.

1/9-31/12:
Man-fre 13-16.

Helligdage: Se museets eget website under Links.
AdresseAdresse Adresse
Skottsbergska gården
Drottninggatan 91
374 38 Karlshamn
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.1744
Longitude : 14.85888
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Skottsbergska gården
Foto: © sydsverige.dk


Sveriges bedst bevarede købmandsgård

Skottsbergska gården fra midten af 1700-tallet med herskabsbolig, handelsbod, gårdshus, stald og varemagasin er Sveriges bedst bevarede købmandsgård fra ældre tid. Gårdens herskabsbolig i tre etager plus kælder vender ud mod Drottninggatan, og i indergården findes stald og varemagasin.

Skottsbergska gården er unik ikke mindst på grund af den velbevarede herskabsbolig med mange fine detaljer og gårdmiljøet.

En høj stentrappe fører fra Drottninggatan op til herskabsboligens hovedindgang i rokokostil. Indenfor bemærker man især dekorationerne i oliemaling på væggene. Vestibulen med trappen er malet så det ligner mahogni, noget der først blev almindeligt i 1800-tallet. Bemærk også de gamle smukke tapeter i stueetagen og på første sal. Køkkenet i stueetagen fremstår som da det blev opført i 1700-tallet med det store ildsted og skabe og hylder til tallerkner mv. Skottsbergska gården har desuden flere fine kakkelovne.

Skottsbergska gården
Foto: © sydsverige.dk


Flere billeder

Skottsbergska gården - Fotogalleri

Skottsbergska gården opført i 1766

Skottsbergska gården blev opført efter den omfattende brand i Karlshamn i 1763, der lagde et stort antal huse og købmandsgårde i aske. Industri- og handelsmanden Olof Olsson var en af de storkøbmænd, hvis gård nedbrændte, og i 1766 opførte han sin nye købmandsgård i træ, et noget usædvanligt byggemateriale for en velhavende mand. Andre storkøbmænd genopførte deres huse i sten og levede dermed op til det påbud til byggeriet, som landshövdingen udfærdigede efter branden.

Navnet "Skottsbergska gården" stammer fra handelsmanden A. J. Skottsberg, som købte ejendommen af Olof Olssons søn i 1831. Herefter var den i familiens eje frem til 1927.

SE OGSÅ

Flere museer i Blekinge