Kanotur på Ronnebyån

(Svensk: Paddla kanot på Ronnebyån)

Siden er publiceret / opdateret: 26. oktober 2022
Kort over sydsverige
Kanotur på Ronnebyån
Lige syd for Korrö snor Ronnebyån sig gennem skov og tæt bevoksning, der hænger ud over bredderne. Foto: © sydsverige.dk


70 km kanorute gennem Småland og Blekinge

Kanoruten Ronnebyån er ca. 70 km lang. Store dele af ruten har karakter af vildmark med dyb skov og stille søer. Hele ruten tager 4-7 dage og har omkring 13 løft på mellem 50 meter og 900 meter, men man kan også bare padle en kortere strækning på nogle timer.

Ruten begynder i søen Rottnen ved Hovmantorp i det sydlige Småland. Herfra løber den sydover gennem flere større søer og ender ved Karlsnäsgården ca. 10 km nord for Ronneby i Blekinge.

Rutens nordlige del

Hvis du vil padle den nordlige del af ruten, kan du begynde turen i søen Rottnen vest for Hovmantorp i Småland. Fra Rottnen går ruten sydpå, og man passerer gennem søen Viren inden man når frem til Korrö og siden søen Sandsjön godt halvvejs på ruten.

Denne del af ruten - Rottnen - Viren - Korrö - Sandsjön - kaldes også for "Ronnebyån øvre". Den 40 km lange strækning er forholdsvis let, dog med nogle løft undervejs, hvor kanoen skal trilles (på kanovogn). Ruten veksler mellem sø-padling og padling på Ronnebyån.

Rutens sydlige del

Den sydlige del af ruten - kaldet "Ronebyån nedre" - begynder med søpadling i Sandsjön og ender ved Karlsnäsgården nord for Ronneby, se Kanotcentralen Karlsnäsgården. Herfra kan man også padle helt ud til kysten. Denne del af ruten er middelsvær med løft op til ca. en km.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Kortet viser nogenlunde, hvordan ruten forløber. De blå markeringer viser nogle af de større søer undervejs på ruten. Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.



Køb kort over Ronnebyån (fra Rottnen i nord til Karlsnäsgården i syd)

To Topo50-terrænkort i målestok 1:50.000 dækker hele strækningen mellem Rottnen i nord og Karlsnäsgården i syd. Kortene er meget detaljerede og gode at have med på turen. Växjö Sverigeserien - Topo50 - blad 17 dækker den nordlige del af ruten mellem Rottnen og Bro omkring midtvejs på ruten (Bro er markeret med grønt symbol på kortet). Karlshamn Sverigeserien - Topo50 - blad 7 dækker den sydlige del af ruten mellem Bro og Karlsnäsgården, hvor kanoruten ender. Du kan købe kortene i vores webshop. Kortene viser dog ikke lejrpladserne langs ruten.

Växjö Sverigeserien - Topo50 - blad 7. Målestok 1:50.000
Karlshamn
Sverigeserien
Topo 50 - blad 7
Växjö Sverigeserien - Topo50 - blad 17. Målestok 1:50.000
Växjö
Sverigeserien
Topo 50 - blad 17


Lej udstyret hos Kanotcentralen Karlsnäsgården

Kanotcentralen Karlsnäsgården ligger som nævnt i den sydlige ende af åen, men de kan køre jer og kanoen op til der, hvor I vil indlede turen, hvorefter I padler med strømmen tilbage. Hvis I er i bil, kan I parkere den ved Karlsnäsgården.

Lej kano i Korrö

Ca. 25 km fra Hovmantorp passerer man Korrö Hantverksby på en ø midt i Ronnebyån. Her står gamle rødmalede træhuse med kornmølle, savværk, garveri, vandrehjem og en kiosk, der også fungerer som kanoudlejning, se kanoudlejning i Korrö, så dér kan I også begynde kanoturen.

Har I kun en dag eller nogle få timer, er det oplagt at begynde ved Korrö og padle sydpå. Her snor Ronnebyån sig gennem skov og tæt bevoksning, der hænger ud over bredderne inden man kommer ud i Bastsjön og Sandsjön længere sydpå. Den frodige vegetation gør det umuligt at orientere sig i forhold til punkter i landskabet. Det mørke vand flyder dovent af sted. Strømmen er ikke stærkere, end at man kan vende om og padle tilbage. Fra Körro Hantverksby kan man padle 1,5 time sydover uden løft.

Kanotur på Ronnebyån
Korrö hantverksby. Her kan du leje kano og padle halvanden time sydpå uden løft undervejs. Foto: © sydsverige.dk


Overnatning undervejs

Langs hele ruten er der lejrpladser med toilet, bålplads og skraldespand. Det koster ca. 25 svenske kr. pr. person pr. nat at benytte lejrpladserne uanset om du medbringer egen kano eller lejer den lokalt. Pengene går til at vedligeholde pladserne - forsyne dem med brænde, tomme toiletter mv. Se lejrpladserne under Links.

Relaterede artikler

Kanosæsonen i Sydsverige
Leje af kano og ekstraudstyr
Transport af kanoen
Udrustning til kanoturen
Hvor langt kan man padle på en dag?
Allemandsretten