Kano på Åsnen

(Svensk: Paddla kanot på Åsnen)

Kanoferie på Åsnen
Siden er publiceret / opdateret: 11. marts 2022
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.6211
Longitude : 14.6973
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

En perfekt sø til kanoferie

Søen Åsnen er ca. 155 kvadratkilometer stor og den næststørste sø i Småland med et utal af øer, halvøer, vige og næs, der ligger i lange bånd hen over søen, så det kan være svært at se, at der er tale om én enkelt sø. De mange øer, vige og næs - især i søens sydlige del - forstærker oplevelsen af vildmark og gør kanoturen afvekslende. Åsnen er velegnet til såvel en endagstur i kano som en kanoferie over mange dage. Den sydvestlige del af Åsnen - i alt 19 kvadratkilometer - er Sveriges nyeste nationalpark: Nationalpark Åsnen.

Gode lejrpladser ved søen

Det, der gør Åsnen til en ideel kanosø, er de mange primitive kanolejrpladser, der ligger rundt om hele søen. De fleste kanolejrpladser ligger meget naturskønt lige ned til søen. Her kan man slå sit telt op, tænde bål og som regel finde toilet. Hvis I søger lidt mere komfort, ligger der mindst fire gode campingpladser ud til søen, hvor I kan overnatte, inden I fortsætter jeres kanotur. Se kortet herunder med markering af lejrpladser og campingpladser. Kanoudlejeren og campingpladserne har som regel gode kort med markering af kanolejrpladserne.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Overnatningspladser til telt (gule markeringer) og campingpladser (grønne markeringer). Markeringerne kan variere nogle hundrede meter fra de faktiske placeringer. Der er flere pladser end dem, der er vist på kortet. Kort-infoen er hentet fra Länsstyrelsens kort: "Karta över Åsnenområdet" som hænger på de fleste overnatningspladser i området. Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Køb kanocheck for at benytte en lejrplads

Hvis I vil overnatte på en af kanolejrpladserne, skal I købe en "kanotcheck" (eller "kanotcampingcheck") som koster ca. 50 svenske kr. pr. person pr. nat (halv pris for børn under 12 år). Kanochecken kan købes på de større campingpladser i Åsnen-området. Pengene går til driften af lejrpladserne, hvor der er teltplads, bålsted, primitivt toilet og skraldespand. Nogle lejrpladser har shelter og drikkevand, andre har ikke. Det er også muligt at lægge pengene i en postkasse på lejrpladsen, men lodsejerne, som ejer jorden hvor pladserne ligger, foretrækker at man betaler med kanocheck.

Køb kort over Åsnen og omegn

Med et Terrängkartan i målestok 1:50.000 er du godt hjulpet på Åsnen, hvor man nemt kan miste overblikket på grund af de mange øer, halvøer, vige mv. Växjö Sverigeserien - Topo50 - blad 17 dækker det meste af Åsnen på nær den vestligste del. Ønsker du også kort over den vestligste del af søen, skal du bruge Ljungby Sverigeserien - Topo50 - blad 16.

Du kan købe kortene i vores webshop.

Ljungby Sverigeserien - Topo50 - blad 16
Ljungby
Sverigeserien
Topo50 - blad 16
Växjö Sverigeserien - Topo50 - blad 17. Målestok 1:50.000
Växjö
Sverigeserien
Topo 50 - blad 17


Store dele af småøerne i Åsnen er fuglebeskyttelsesområder (fågelskyddsområde) med adgang forbudt fra 1/4 til 31/7 og med regler for, hvor tæt man må padle på øerne. Fuglebeskyttelsesområder vises ikke på Terrängkartan. Desuden er de særlige kano-lejrpladser ikke med på Terrängkartan. De svenske kanoudlejere i området sælger et kort over Åsnen, hvor fuglebeskyttelsesområderne, kano-lejrpladserne mv. er indtegnet - dette kort er dog ikke så detaljeret som Terrängkartan.

Børnevenlig kanoferie

Åsnen byder på let søpadling for hele familien. Hvis I holder jer til Åsnen, er der ingen løft / bæringer af kanoen.

Man skal som altid undgå søpadling i blæsevejr, da vinden nemt tager fat i kanoen og gør det svært at holde kursen - eller gør det svært at komme frem, hvis man er alene i kanoen eller sammen med et barn, der ikke kan bruge en paddel.

Overnatningsplads med ildsted
De fleste overnatningspladser ligger meget naturskønt lige ned til søen. Her overnatningsplads med bålsted nord for Ålshult. Foto: © sydsverige.dk


Leje af kano

Lej fx kano på en af campingpladserne ved søen:
- Torne camping & Fiskecamp
- Urshult Camping
- Mjölknabbens Camping
- Getnö naturcamping og hytter

Kanoferie på Åsnen i Sverige
Foto: © sydsverige.dk


Relaterede artikler

- Kanosæsonen i Sydsverige
- Leje af kano og ekstraudstyr
- Transport af kanoen
- Udrustning til kanoturen
- Hvor langt kan man padle på en dag?
- Kanotur i Sverige med børn - gode råd
- Allemandsretten