Kanotur på Halen og Immeln - Sydsveriges sidste vildmark

(Svensk: Kanotled Halen - Immeln)

Kanotur på Immeln og Halen

Benyt dig af allemandsretten til at slå teltet op ved søen. Foto: © Apelöga

Siden er publiceret / opdateret: 14. maj 2024
Kort over sydsverige

Fakta om søsystemet

Søsystemet Immeln-Filkesjön-Raslången-Halen ligger på grænsen mellem Skåne og Blekinge og kaldes også for Sydsveriges sidste vildmark. Det er et flot skov- og klipperigt område med få mennesker og veje, og et ideelt område for en kanoferie i Sverige.

Rutebeskrivelse

Som kanoområde er det meget populært på grund af den smukke natur, de mange gode overnatningspladser i området og de store kanocentraler i Immeln (byen syd for søen Immeln) og Halen ("by" med kanoudlejning) ved Olofström. Søsystemet er fyldt med øer, holme, næs m.v., som nogle steder kan gøre det svært at orientere sig. Så medbring kort og kompas, GPS eller køb vores GPX-fil med lejrpladser mv, se heunder.

Kanotur på Halen og Immel

Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Sort-hvide cirkler viser shelters. Røde streger viser de fire bæresteder / landtransporter, hvor kanoen skal bæres (eller trilles på lille vogn) over land. De tre røde markeringer viser kanoudlejere, se links til disse længere nede på siden.

Kortet er opdateret maj 2024 bl.a. ud fra oplysninger fra Halenskanot, som driver kanocentralen i Olofström.

Du kan ikke klikke eller zoome på de to kort ovenfor.Halen - Immeln GPX-fil

Køb kanoruten som GPX-fil til din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe kortet over Halen-Raslången-Immeln med shelters og landtransporter / bæresteder som en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med søerne og din egen position.

Der er generelt god mobildækning på søerne bortset fra enkelte steder på Raslången, hvor der ikke er dækning. Selv om dækningen svigter, vil du stadig kunne se shelters mv. og din egen position.

Kristianstad Sverigeserien - Topo50 - blad 6. Målestok 1:50.000
Kristianstad
Sverigeserien
Topo50 - blad 6

Køb kort over Immeln - Halen

Med et kort i målestok 1:50.000 er du godt hjulpet på søsystemet Immeln, Filkesjön, Raslången, Halen. Det er et næsten uoverskueligt søsystem, hvor man nemt kan miste overblikket. Kristianstad Sverigeserien - Topo50 - blad 6 dækker Immeln og ruten ind i Raslången og Halen. Desuden dækker kortet kanoruten ind i Filkesjön, hele Ivösjön og en stor del af Nordøstskåne. Du kan købe kortet i vores webshop.

Sværhedsgrad

Søsystemet Immeln-Halen er om sommeren et meget velegnet kanovand for mindre erfarne padlere og familier med børn, som vil på en mindre kanotur. Der er i alt fire løft eller overbæringer, hver på 200-800 meter.

Kanoleje

Der ligger en stor kanoudlejning i hver ende af ruten:
- Kanoudlejningen Halen Kanot i Olofström i øst.
- Immelns Kanocenter i vest.
- Brotorpet kanoudlejning i nord.
Se røde markeringer på kortet herover.

Kanoferie på Immeln-Halen
Der er masser af småøer og holme på kanoruten Immeln - Halen, hvor du kan lægge til med kanoen. Foto: © sydsverige.dk


Overnatning undervejs

Rundt om i søsystemet findes 16 raste- og lejrpladser med shelter, bålplads, multtoilet og skraldespand. Husk at medbringe telt som backup, hvis shelteret er optaget, når I når frem. Ikke alle pladser har drikkevand, så det er en god idé at medbringe drikkevand på vanddunke, hvis I ikke vil drikke søvandet (bør koges eller renses først).

For at benytte overnatningspladserne skal du betale en serviceafgift til kommunerne i området. Afgiften er på 50 svenske kr. pr. kano eller kajak pr. nat. og indtægten går ubeskåret til at drive pladserne i området. Du betaler afgiften, når du lejer kanoen. Hvis du medbringer egen kano, kan du betale afgiften på Halen Kanots website, se "Kontakt kanocentralen" på denne side Kanoudlejningen Halen Kanot i Olofström. Der er tilsynsmænd ude i søsystemet.

Den korteste rute i kano mellem byen Immeln og kanocentralen i Halen er ca. 25-28 km. Du kan også starte og slutte ved den samme kanocentral og dermed selv vælge rutens længde.

Video: Kanotur på Immeln med Outsite. Varighed 6:59 min. Fra YouTube


Næringsfattige søer med klart vand

  • Immeln er med sine 24 kvadratkilometer Skånes tredje største sø. Søen har 365 småøer og holme. Immeln er næringsfattig og dermed klarvandet. Vanddybden er op til 28 meter.
  • Filkesjön er en næringsfattig sø med klart vand og derfor en populær badesø.
  • Raslången er en næringsfattig sø med klart vand, en sigtbarhed på 4-6 meter og gode bademuligheder.
  • Halen er Blekinges største sø. Også her er der gode bademuligheder, bl.a. fra søbredden lige ved kanocentralen.
Alle fire søer er rige på især gedde og aborre. Se Fiskeri i Immeln. Der kræves fiskekort til både Immeln og Halen, men hvis du lejer udstyret hos kanocentralen i Halen, kan du fiske frit i Halen. I nogle områder af de øvrige søer er der fiskeri forbud, i andre områder af søerne er det tilladt, hvis du har fiskekort.

Relaterede artikler

- Kanosæsonen i Sydsverige
- Leje af kano og ekstraudstyr
- Transport af kanoen
- Udrustning til kanoturen
- Hvor langt kan man padle på en dag?
- Kanotur i Sverige med børn - gode råd
- Allemandsretten