Kanotur i Sverige med børn - gode råd

På kanotur i Sverige med børn

Foto: Ulf Lundin/imagebank.sweden.se

Siden er publiceret / opdateret: 17. juni 2024
Er det forsvarligt at tage på kanotur i Sverige med børn på 1-5 år? Ja, hvis sikkerheden er i orden og turen foregår på barnets præmisser, dvs. barnet får opfyld sine behov for varme, hvile og søvn, tryghed og ingen stress.

Planlæg korte etaper

Drop ambitionen om at padle mange km pr. dag. For barnet er det lige meget, om I padler mange eller få km på en dag. Oplevelsen af at glide gennem vandet, synet af dyr, planter, træer og landskabet er den samme, uanset hvor hurtigt I padler afsted. Sørg for at have god tid om morgenen inden I tager ud på dagens etape. Undgå stress og stramme deadlines. Læg pauser ind efter behov i løbet af dagen, hvor I kan gå i land og strække benene og har tid til leg og bevægelse. Sørg for rolige aftener ved teltet, hvor der er tid til at hygge og lege. Prioriter lejrlivet lige så højt som selve kanoturen på vandet.

Minimer risikoen for at kæntre

En tur i vandet pga. kæntring kan være en voldsom oplevelse for et barn. Hvis I padler op mod – eller ned ad - en kraftig strøm i en å og drejer kanoen på tværs af strømmen, måske fordi I vil lægge til ved land eller undgå nogle sten, så kæntrer kanoen højst sandsynligt. Alt hvad der ligger løst i kanoen og ikke kan flyde går tabt. Den risiko er meget mindre, når man padler på søer end på åer med kraftig strøm og fosser. Omvendt kan der være vind på store åbne søer som gør det svært at styre kanoen i den rigtige retning.

Kanotur med børn - vi kan anbefale disse kanoruter

Kanotur på søen Åsnen i Småland
Kanotur på søerne Immeln-Halen mellem Skåne og Blekinge
Kanoruten Värendsleden – fra Asa til Växjö

Lange bæringer er ikke for små børn

Vælger I en rolig å, så tjek antallet af bæringer forbi fosser, dæmninger mv. hvor kanoen skal bæres eller trilles (på kanovogn) – typisk fra få hundrede meter til flere km. Bæringer kan være fysisk krævende, også for små børn.

Husk redningsveste til små børn

Redningsveste til alle er en selvfølge. Kontakt kanoudlejeren / kanocentralen for at være sikker på, at I kan låne en redningsvest i den størrelse, barnet skal bruge.

SE OGSÅ

Kanotur i Sydsverige: Her finder du de populære kanoruter i det sydlige Sverige.

Pak vandtæt

Regnvejr og blæst er desværre en mulighed, også i Sverige midt på sommeren hvor man kan blive overrasket af voldsom regn og måske ikke har fået pakket tøj og sovesover i vandtætte poser. I risikerer at måtte afbryde turen, hvis jeres tøj og soveposer er blevet våde og I ikke kan få det tørret, så pak tøj og soveposer i vandtætte drybags. Husk også vandtæt etui til mobilen. De fleste kanoudlejere har plastictønder til tøj, soveposer mv. og de har den fordel, at de flyder, hvis kanoen skulle kæntre.

SE OGSÅ

Se debattråd: argumenter for og imod at tage på kanotur med små børn