Forsiden > Byer i Blekinge > Her

Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Ronneby

Siden er publiceret / opdateret: 5. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.20711
Longitude : 15.28326
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Kulturkvarteret Bergslagen
Kulturkvarteret Bergslagen i Ronneby. Foto: © sydsverige.dk


Kulturkvarteret Bergslagen

I 1864 hærgede en stor brand det meste af Ronneby, og ved genopbygningen blev byens centrum anlagt på ny med retvinklede gader. Kun Bergslagen-kvarteret klarede sig fri af branden, hvor man kan opleve de krogede brostensbelagte gader og fine velbevarede træhuse fra 1700-tallet.

I dag er Bergslagen-kvarteret byens kulturcentrum. Her kan man besøge en af Sydsveriges største kunsthaller, hvor der udover skiftende udstillinger også afholdes koncerter, teaterforestillinger, debatter mv. (adr. Kallingevägen 3). Det er for øvrigt et godt sted at spise frokost.

I samme område finder man Ronneby Teater og Mor Oliviagården (adr. Kvarnplan 2) fra 1700-tallet med en lille have med lægeplanter, skulpturer og indimellem kunstudstillinger.

Kunsthallen
Ronneby Kunsthal har til huse i den tidligere Kockums emaljerverk (emaljeringsfabrik) som mellem 1893 og 1971 forsynede Sverige og bl.a. Danmark med emaljerede kaffekander, gryder, potter, kander osv. Foto: © sydsverige.dk



Brunnsparken

Gennem mere end 200 år var Ronneby berømt for sit kurbad. Velstillede kurgæster fra hele Norden strømmede hertil for at drikke jernholdigt kildevand og promenere i den smukke natur. Man mente nemlig, at kildernes vand havde en helbredende virkning bl.a. mod engelsk syge.

En af datidens berømte kilder ligger i den nuværende Ronneby Brunnspark et par km syd for centrum. Brunnsparken blev anlagt af en dansk i slutningen af 1800-tallet og er i dag en af Blekinges smukke perler med majestætiske løvtræer, gangstier, fine gamle pavilloner og smukke nu nedlagte kurhoteller.

I parken findes flere temahaver bl.a. et rhododendron-bjerg, en dufthave med mere end 700 planter og 50 forskellige arter duftende vækster, en japansk have og en stor rosenhave, kaldet "Tusen rosers trädgärd". Desuden rummer parken det store friluftsbad Ronneby Brunnsbad, en golfbane, flere tennisbaner og store områder til leg og afslapning.

Ronneby Brunn
Direktørvillaen i Brunnsparken. Foto: © sydsverige.dk


Besøg Brunnsparkens Naturum
En af Brunnsparkens gamle trævillaer fungerer i dag som Naturum, hvor besøgende kan få masser at vide om Blekinges natur, vandreruter, naturreservater, sportsfiskeri mv.

Loppemarkedet hver søndag
Hver søndag kl. 9-14 fra midten af april til slutningen af oktober er der loppemarked i Brunshallerne.

Friluftsbadet Ronneby Brunnsbad

Brunnsbadet med vandrutsjebaner, pools, et 25 meter langt motionsbassin, småbørnsbassin mv. i udkanten af Brunnsparken har åbent om sommeren. Se friluftsbadets website under Links.

Besøg skærgården

Fra gæstehavnen i Ekenäs syd for Ronneby sejler en lille passagerbåd om sommeren i pendulfart til og fra den største af skærgårdsøerne Karön knap en halv km fra fastlandet. Overfarten tager blot fem minutter. Den bilfri ø Karön er let kuperet, og man kan gå øen rundt på en halv time. Her findes en badeplads og mulighed for at leje en hytte. Øen er populær blandt lystfiskere.

Heliga Kors Kyrka

Ronneby - eller Rønneby - nævnes allerede i 1100-tallet, da byen var dansk. I centrum på toppen af bakken ligger Heliga Kors Kyrka fra slutningen af 1100-tallet med berømte kalkmalerier fra 1400-1600-tallet. En gammel kirkedør, der er udstillet inde i kirken, har mærker efter øksehug - et minde om det svenske angreb i 1564, hvor en del af byens indbyggere forskansede sig i kirken.

Oplev Ronneby og omegn på cykel

Tre Trappesteg i Blekinge tilbyder cykeludlejning, turforslag omkring bl.a. Ronneby og overnatning (annonce).

Kirken er fra 1100-tallet
Foto: © sydsverige.dk

Kirken er fra 1100-tallet
Ronneby Kirke er kendt for sine kalkmalerier fra 1400-1600-tallet. Foto: © sydsverige.dk


Oplevelser og seværdigheder i omegnen af Ronneby


Blekingeleden (0 km fra Ronneby)
Tag på vandretur på Blekingeleden. En af vandrerutens etaper går gennem Ronneby.

Kanotur på Ronnebyån (10 km)
Den ca. 70 km lange Kanorute Ronnebyån ender ca. 10 km nord for Ronneby.

Tjärö (19 km)
Besøg den smukke skærgårdsø Tjärö.

Køb kort over omegnen af Ronneby

I vores webshop kan du vælge mellem to typer kort over Ronnebys omegn: Karlshamn Sverigeserien - Topo50 - blad 7 i målestok 1:50.000 er velegnet til fx vandreture vest for Ronneby eller kajakture i skærgården mellem Ronneby og Karlshamn. Cykelkort blad 5 i målestok 1:90.000 viser cykelruter i det østlige Blekinge.

Karlshamn Sverigeserien - Topo50 - blad 7. Målestok 1:50.000
Karlshamn
Sverigeserien
Topo50 - blad 7
Cykelkartan 5 - Blekinge midt og øst. Målestok 1:90.000
Cykelkartan 5


Ronnebys Historie

En af de væsentligste begivenheder i byens historie er blodbadet den 4. september 1564, hvor en stor svensk hærstyrke med den svenske konge Erik 14. i spidsen stormede byen og dræbte alle indbyggere - børn, kvinder og mænd - omkring 2.000 personer. Den svenske hærstyrke under kongens ledelse bestod overvejende af tyske knægte (lejesoldater). Soldaterne stormede og indtog byen kl. 7 om morgenen efter at den var skudt i brand, hvorefter myrderierne begyndte. Det var Skandinaviens største enkeltstående massakre på en sagesløs civilbefolkning.

Blekinge - og Ronneby - var dengang dansk, og året forinden - i 1563 - havde den danske konge Frederik 2. besluttet at erobre Sverige for at genskabe Kalmarunionen (1397-1523), som brød sammen i 1523. Krigen mellem Danmark og Sverige gik hårdt ud over befolkningen i grænseområderne. Efter syv års krig blev der indgået fred, men uden at grænserne blev flyttet.

I 1658 blev Ronneby svensk, og byen gik mod svære tider. I 1680 anlagde den svenske konge Karl 11. flådebasen Karlskrona, ca. 20 km øst for Ronneby. Befolkningen i Ronneby blev beordret til at flytte med til den nye by. I løbet af 1700-tallet vendte handel og håndværk tilbage til byen, og industrien begyndte at spire. I samme periode opdagede man den jernholdige kilde, som skulle få stor betydning for byen.