Debat


Debat om Vandring

Skriv nyt indlæg - Alle debatter

Blekingeleden

Vandretur på Blekingeleden
Siden er publiceret / opdateret: 6. april 2022
Kort over sydsverige

Etaper og sværhedsgrad

Den ca. 265 km lange vandrerute Blekingeleden er inddelt i 15 etaper, hvoraf de tre første etaper er en del af Skåneleden. Blekingeleden går fra Sölvesborg i det vestlige Blekinge til Bröms i øst. Man kan også vælge at slutte turen i Kristianopel. Vandreruten byder på meget varierende naturoplevelser, skov, klipper, åbent land, søer og kystområder. Ruten passerer flere oldtidsminder fra sten-, bronze- og jernalderen.

Overnatning

De fleste etaper har shelter / vindskjul til overnatning, toiletter og vand. Du kan også benytte dig af Allemandsretten og campere i skov eller på mark langs vandreruten.

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen

Drikkevand på vandreturen

Sådan finder du godt drikkevand i naturen

Vandreruten Blekingeleden

Vandreruten Blekingeleden

Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Øverste kort viser hele ruten, nederste kort viser et udsnit. Blekingeleden og vandreruter fra Karlshamn, Hovmansbygd og Karlskrona, som fører ind på Blekingeleden. Grønne ruteforløb viser hvor vandreruten følger naturstier mv. Orange ruteforløb viser hvor vandreruten følger skovveje, grusveje eller andre veje. Sort-hvide markeringer viser shelters på Blekingeleden. Oplysningerne om shelters og rutens forløb er bl.a. leveret af den svenske myndighed Lantmäteriet, april 2022.

Du kan ikke klikke eller zoome på de to kort ovenfor.Blekingeleden GPX-fil

Køb vandreruten som GPX-fil til din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe kortet over hele Blekingeleden med shelters som en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med vandreruten og din egen position.Køb kort over Blekingeleden

I alt tre terrænkort i målestok 1:50.000 dækker hele Blekingeleden - inklusiv de tre første etaper, der hører under Skåneleden. Kortene er meget detaljerede og gode at have med på turen. Du kan købe kortene i vores webshop.

Kristianstad Sverigeserien - Topo50 - blad 6 dækker strækningen fra Sölvesborg op til Olofström og videre til og med Kyrkhult nordøst for Olofström, dvs. de tre første etaper under Skåneleden og etape 1 og etape 2 og lidt af etape 3 på Blekingeleden. I alt ca. 60 km.

Karlshamn Sverigeserien - Topo50 - blad 7 dækker vandreruten fra omkring midten af etape 3 til og med 6. etape (Ronneby), i alt ca. 75 km.

Karlskrona Sverigeserien - Topo50 - blad 8 dækker strækningen fra omkring slutningen af etape 6 / begyndelse af etape 7 til og med etape 11 og endemålet Kristianopel, i alt ca. 109 km. De sidste 4-500 meter af ruten og centrum af Kristianopel er dog ikke med på kortet.

Kristianstad Sverigeserien - Topo50 - blad 6. Målestok 1:50.000
Kristianstad
Sverigeserien
Topo50 - blad 6
Karlshamn Sverigeserien - Topo50 - blad 7. Målestok 1:50.000
Karlshamn
Sverigeserien
Topo50 - blad 7
Karlskrona Sverigeserien - Topo50 - blad 8. Målestok 1:50.000
Karlskrona
Sverigeserien
Topo50 - blad 8Vandra Blekingeleden (guidebog)

Køb guidebogen "Vandra Blekingeleden"

Vandra Blekingeleden er en komplet guide til Blekingeledens 15 etaper med detaljerede kort og information. I alt 240 sider. Guidebogen er for dig, der ud over specialtegnede kort også ønsker detaljeret information om lejrpladser langs ruten, campingpladser, steder du kan finde drikkevand og masser af fakta om naturen og seværdigheder undervejs. Køb Guidebogen Vandra Blekingeleden i vores webshop.

De enkelte etaper

De første tre etaper, i alt 34 km fra Sölvesborg til området omkring Boafall, er Blekingeleden sammenfaldende med Vandreruten fra kyst til kyst, som er en del af Skåneleden. Blekingeleden begynder derfor først "rigtigt" med etape 1 fra Boafall.

Del af Skåneleden: Sölvesborg - Grundsjön: 13 km
Blekingeleden begynder ved Ynde Rastplats ved E22 en km nord for Sölvesborg. (GPS: 56.06384, 14.56938 (WGS84: Decimal)). Ved etapemålet Grundsjön, som ligger på grænsen mellem Blekinge og Skåne, ligger en populær sportsfiskersø. Her er bålplads, ferskband, mv. Denne etape er ikke med på kortet herover.

Del af Skåneleden: Grundsjön - Östafors: 15 km
Ruten går oppe på det 150 meter høje Ryssberget, som er bevokset med bøgeskov. Man er nu i Skåne. Denne etape er ikke med på kortet herover.

Del af Skåneleden: Östafors - Boafall: 6 km
I Bökested (Skåne) kan man fortsætte nogle få km mod nordøst til Boafall i Blekinge. Denne etape er ikke med på kortet herover.

Blekingeleden byder på meget varieret vandring
Foto: © sydsverige.dk


Etape 1: Boafall - Fritzatorpet: 13 km
Ruten går gennem Halens naturreservat med overnatningsmulighed samt Olofström.

Etape 2: Fritzatorpet - Slagenäs: 11 km

Etape 3: Slagesnäs - Angölsmåla: 22 km

Etape 4: Angölsmåla - Långasjönäs Naturreservat: ca. 16,5 km

Etape 5: Långasjönäs Naturreservat - Järnavik Naturreservat: 30 km

Etape 6: Järnavik - Ronneby Brunnspark: 21 km.
Her kan du fx overnatte på Ronneby Vandrehjem

Etape 7: Ronneby Brunnspark - Skärsviken: 21 km

Etape 8: Skärsviken - Alljungen: 30 km

Etape 9: Alljungen - Mörtsjöåsen: 23 km

Etape 10: Mörtsjöåsen - Älmtasjön: ca. 9 km

Etape 11: Älmtasjön - Kristianopel: 26 km

Blekingeleden byder på meget varieret vandring
Blekingeleden er markeret med orange stolper eller orange mærker på træerne. Foto: © sydsverige.dk