Debat


Debat om Vandring

Skriv nyt indlæg - Alle debatter

Skåneleden SL2 - Nord till sydleden

(Svensk: Skåneleden - Nord till sydleden - SL 2)

Siden er publiceret / opdateret: 26. april 2019
Kort over sydsverige
Vandreruten Nord till sydleden
Ved Finjasjön på 3. etape af Nord till sydleden på Skåneleden. Foto: Michael Tannus


Nord till sydleden er en del af Skåneleden

Den 325 km lange vandrerute "Nord till sydleden" er en del af den ca. 1200 km lange Skåneleden. Vandreruten begynder ved Hårsjö ved Vittsjö i det nordlige Skåne og ender ved Trelleborg på sydkysten. Du kan dog også vandre til Malmø eller Snogeholm.

Skov i nord, marker i syd

Skåneleden - Nord till sydleden er opdelt i 33 etaper på mellem fire og 29 km. De fleste etaper er dog 10-20 km lange og dermed udmærkede til en dagstur.

Nord till sydleden byder på let vandring med varierede natur- og kulturoplevelser. Den nordlige del af ruten - fra starten ved Hårsjö til Hörby midt på vandreruten - går overvejende gennem et skovrigt landskab. Fra Hörby og sydover skifter landskabet karakter og bliver mere åbent med marker. Længere mod syd går man skiftevis gennem skov og åbent land. Den eneste kraftige stigning er syd for Dalby, hvor ruten skal hen over Romeleåsen.


Lejrpladser med shelter på vandreruten Nord til syd. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Oplysningerne om shelters på ruten er opdateret 26. april 2019 ud fra oplysninger på Skåneledens egen webside. Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Skåneleden 2 Nord-sydleden
Skåneleden 2
Nord-sydleden

Kort over Skåneleden - Nord till sydleden

Du kan købe kortet Skåneleden 2 Nord-sydleden i vores webshop. Kortet viser ruten, shelters mv. og har lille tekst om hver etape. Kortet er fremstillet af et slidstærkt materiale, som tåler fugt.

Bestil også gratis detailkort

Hvis du køber kortet "Skåneleden 2 Nord-sydleden", kan du vælge om du også vil modtage tre gratis foldere med detaljerede kort over nogle af områderne på ruten. De tre kort er lidt mere detaljerede end kortet Skåneleden 2 Nord-sydleden, og de dækker følgende områder, som vandreruten passerer igennem:
1: Vandreområdet Fulltofta mellem Höör og Hörby.
2. Vandre- og naturområdet Frostavallen nord for Höör.
3. Vandre- og naturområdet Snogeholm nord for Ystad. som er rutens slut- eller startsted. Folderen Snogeholm kan være god at have med, hvis du fx indleder turen ved Snogeholm og skal finde ind på vandreruten.

Vi leverer kun de gratis foldere, hvis du samtidig køber kortet Skåneleden 2 Nord-sydleden eller et andet ikke-gratis kort. Hvis du bestiller en eller flere af folderne, bliver portoudgiften lidt højere. Klik på folderne herunder for at bestille.

Vandreområdet Fulltofta
Fulltofta
Vandreområdet Frostavallen
Frostavallen
Vandreområdet Snogeholm
Snogeholm


Rutebeskrivelse

Skåneleden - Nord till sydleden begynder ved Hårsjö (1. etape) sydvest for Vittsjö på Vandreruten fra kyst til kyst og strækker sig sydover gennem et skovrigt landskab i retning mod Finjasjön ved Hässleholm. (GPS til shelter ved rutens start vest for Vittsjö: 56.3129, 13.5818 (WGS84: Decimal)). Man går langs Finjasjön og videre ned til Hovdala Slot. I 2018 blev Nord till sydleden udbygget og ændret nord for Hovdala Slot, fx er den 57 km lange Hovdalaleden nu blev en del af Nord till sydleden.

Vandreruten Nord till sydleden
Shelteret i Höghult mellem 11. og 12. etape på Nord till sydleden. Foto: Sofie Norrby


Midt på ruten kan du lave en afstikker ind i Skånes Dyrepark (etape 6), med mulighed for at se de nordiske dyr i store indhegnede områder (entré til dyreparken). Her midt i Skåne går vandreruten også gennem Frostavallen - et friluftsområde 140 meter over havet med fine bade- og fiskemuligheder.

Fra Frostavallen fortsætter ruten til Hörby (etape 9) og langs med Östra Ringsjön (etape 10), Löberöd (etape 11), den fuglerige sø Krankesjön med fugletårn (etape 13) og videre til Romeleåsen (etape 14) med bratte stigninger. Ved Häckeberga (etape 15A) kan man fortsætte i tre forskellige retninger:

Häckebergasjön
På etape 15 kan man lave en afstikker på en km ned til Häckebergasjön. Foto: Susanne Nilsson, CC BY-SA 2.0


  • Mod syd: man du fortsætte din vanretur ad en sydlig rute til Trelleborg
  • Mod vest: man du fortsætte ad en vestlig rute til Malmø, hvor man undervejs passerer Torup Slot, som er en borg fra 1540erne med voldgrave på tre sider.
  • Mod øst: Du kan også gå østpå og ind på Vandreruten Österlen. Undervejs passerer man Snogeholms Slot nord for Ystad. Slottet ligger i et smukt naturområde med skov, søer og et rigt dyreliv.

Gamle vandmøller og savværker ved åer og fosser vidner om tidligere tiders foretagsomhed, og flere steder dukker spor op fra de dansk-svenske krige i 1600-tallet, hvor Danmark mistede Skåne til Sverige. Landskabet på ruten veksler mellem store skove og mere åbent land.

Der er også flere naturreservater langs vandreruten, bl.a. Trolleskogen ved Torna Hällested (på højde med Lund). Det er en skov med forvredne træer, som er en perfekt legeplads, hvis man har børn med på vandreturen.

Læs mere om de enkelte etaper på Skåneledens egen webside, se under Links.

SE OGSÅ

- Skåneleden - fra ås til ås
- Skåneleden - fra kyst til kyst
- Skåneleden - Öresundsleden
- Skåneleden - Österlenleden

Markering af Nord till sydleden

Skåneleden - Nord till sydleden er markeret med orange ringe rundt om træer og stolper.

Overnatning

For hver 10-20 km er der teltplads med læskur (shelter), bålplads med brænde, mult-wc og de fleste steder også vand. De gode faciliteter gør Skåneleden til en ideel vandrerute for folk, som ønsker en vis komfort undervejs på deres vandretur.

Du kan også benytter de Vandrehjem, som ligger langs ruten.

Endelig kan du benytte dig af Allemandsretten og campere i skov eller på mark langs vandreruten.

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen