Skåneleden SL2 - Nord till sydleden

(Svensk: Skåneleden - Nord till sydleden - SL2)

Siden er publiceret / opdateret: 8. maj 2024
Kort over sydsverige
Vandreruten Nord till sydleden
Ved Finjasjön på 3. etape af Nord till sydleden på Skåneleden. Foto: Michael Tannus


Nord till sydleden er en del af Skåneleden

Den 325 km lange vandrerute "Nord till sydleden" er en del af den over 1300 km lange Skåneleden. Vandreruten begynder ved Hårsjö ved Vittsjö i det nordlige Skåne og ender ved Trelleborg på Skånes sydkyst. Du kan dog også vandre til Malmø eller Snogeholm.

Skåneleden - Nord till sydleden er inddelt i 34 etaper: Der er 29 etaper med en længde på 4-22 km samt fem etaper på 2-3 km, som forbinder vandreruten med offentlig transport nær ruten. De fleste etaper er 9-15 km lange og dermed udmærkede til en dagstur.

Natursti og småveje i procent

For hele Nord till sydleden gælder, at 37 procent af ruten er stier, naturstier mv. og 63 procent er skovveje, grusveje eller anden vej.

Skov i nord, marker i syd

Nord till sydleden byder på let vandring med varierede natur- og kulturoplevelser. Den nordlige del af ruten - fra starten ved Hårsjö til Hörby midt på vandreruten - går overvejende gennem et skovrigt landskab. Fra Hörby og sydover skifter landskabet karakter og bliver mere åbent med marker. Længere mod syd går man skiftevis gennem skov og åbent land. Den eneste kraftige stigning er syd for Dalby, hvor ruten går over Romeleåsen.

Skåneleden SL2

Skåneleden SL2

Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Øverste kort viser hele ruten, nederste kort viser et udsnit. Grønne ruteforløb viser hvor Skåneleden SL2 følger naturstier mv. Orange ruteforløb viser hvor vandreruten følger skovveje, grusveje eller andre veje. Sort-hvide markeringer viser shelters. Oplysningerne om rutens forløb og placering af shelters er bl.a. leveret af den svenske myndighed Lantmäteriet (maj 2024).

Du kan ikke klikke eller zoome på kortet her på siden.Skåneleden GPX-fil

Køb HELE Skåneleden SL1-SL5 som GPX-fil til mobiltelefon

I vores webshop kan du købe en GPX-fil med alle Skåneledens ruter, dvs. ikke kun SL2. Med GPX-filen får du vist alle ruter SL1-SL5 på din mobil og alle shelters undervejs sammen med din egen position. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen.Skåneleden SL2 Nord-sydleden

Kort over Skåneleden SL2 - Nord till sydleden

Du kan købe kortet Skåneleden SL2 Nord-sydleden i vores webshop. Kortet viser ruten, shelters mv. og har lille tekst om hver etape. Kortet er fremstillet af et slidstærkt materiale, som tåler fugt.

Vandra Skåneleden (guidebog)

Guidebogen "Vandra Skåneleden"

Guidebogen Vandra Skåneleden præsenterer et bredt udvalg af Skåneleden i form af 31 vandreture - fra halvdagsvandringer til flerdagsture fra Båstad og Kullen i nord til Falsterbo og Österlen i syd. De 31 vandreture er beliggende på Skåneledens fem vandreruter SL1, SL2, SL3, SL4 og SL5. Der er lagt vægt på vandreture, som det er let at komme frem til med tog og bus. Bogen fortæller desuden om stedernes kulturhistorie. Bogen giver dig et godt grundlag for at vælge, hvor din kommende tur på Skåneleden skal starte og ende. I alt 333 sider.

Friluftsatlas Skåneleden 1:50.000

Friluftsatlas for hele Skåneleden (dansk) 1:50.000

Friluftsatlas Skåneleden 1:50.000 er en kortbog (146 sider) over alle Skåneledens fem vandreruter: SL1, SL2, SL3, SL4 og SL5. Kortbogen er trykt på alm. papir og har derfor ikke samme høje kvalitet som de vandrekort, som dækker de enkelte etaper (Kort over SL2 ses ovenfor)

Rutebeskrivelse

Skåneleden SL2 - Nord till sydleden begynder ved Hårsjö (1. etape) sydvest for Vittsjö på Vandreruten fra kyst til kyst og strækker sig sydover gennem et skovrigt landskab i retning mod Finjasjön ved Hässleholm (4. etape). Man vandrer langs Finjasjön og videre ned til Hovdala Slot, hvor den 57 km lange Hovdalaleden er blevet en del af Nord till sydleden.

Vandreruten Nord till sydleden
Shelteret i Höghult mellem 11. og 12. etape på Nord till sydleden. Foto: Sofie Norrby


Midt på ruten (slutningen af etape 6) kan du lave en afstikker ind i Skånes Dyrepark med mulighed for at se de nordiske dyr i store indhegnede områder (entré til dyreparken). Her midt i Skåne går vandreruten også gennem Frostavallen - et friluftsområde 140 meter over havet med fine bade- og fiskemuligheder.

Fra Frostavallen (etape 6) fortsætter ruten til Hörby (etape 9) og langs med Östra Ringsjön (etape 10), Löberöd (etape 11), den fuglerige sø Krankesjön med fugletårn (etape 13) og videre til Romeleåsen (etape 14) med bratte stigninger. Ved Häckeberga (etape 15A) kan du fortsætte i tre forskellige retninger:

Häckebergasjön
På etape 15 kan du lave en afstikker på en km ned til Häckebergasjön. Foto: Susanne Nilsson, CC BY-SA 2.0


  • Mod syd: Du fortsætter din vandretur ad en sydlig rute til Trelleborg
  • Mod vest: Du fortsætter ad en vestlig rute til Malmø, hvor man undervejs passerer Torup Slot, som er en borg fra 1540'erne med voldgrave på tre sider.
  • Mod øst: Du kan også gå østpå og ind på Vandreruten Österlen. Undervejs passerer man Snogeholm og Snogeholms Slot nord for Ystad. Slottet ligger i et smukt naturområde med skov, søer og et rigt dyreliv.

Gamle vandmøller og savværker ved åer og fosser vidner om tidligere tiders foretagsomhed, og flere steder dukker spor op fra de dansk-svenske krige i 1600-tallet, hvor Danmark mistede Skåne til Sverige. Landskabet på ruten veksler mellem store skove og mere åbent land.

Der er også flere naturreservater langs vandreruten, bl.a. Trolleskogen ved Torna Hällested (på højde med Lund). Det er en skov med forvredne træer, som er en perfekt legeplads, hvis du har børn med på vandreturen.

Læs mere om de enkelte etaper på Skåneledens eget website, se under Links.

SE OGSÅ

- Skåneleden SL1 - fra kyst til kyst
- Skåneleden SL3 - fra ås til ås
- Skåneleden SL4 - Österlenleden
- Skåneleden SL5 - Öresundsleden

Markering af Nord till sydleden

Skåneleden SL2 - Nord till sydleden er markeret med orange ringe rundt om træer og stolper.

Overnatning

På stort set alle etaper er der teltplads med shelter, bålplads med brænde, mult-toilet og de fleste steder også vand. De gode faciliteter gør Skåneleden til en ideel vandrerute for dem, som ønsker en vis komfort undervejs på deres vandretur.

Du kan også benytter de Vandrehjem, som ligger langs ruten.

Endelig kan du benytte dig af Allemandsretten og campere i skov eller på mark langs vandreruten.

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen