Skåneleden SL5 - Öresundsleden

(Svensk: Skåneleden - Öresundsleden - SL5)

Etape 8 på Öresundsleden SL5

Glumslövs Backar på Öresundsledens etape 8. Foto: Sofie Norrby

Siden er publiceret / opdateret: 8. maj 2024
Kort over sydsverige

Öresundsleden er en del af Skåneleden

Den 214 km lange vandrerute Öresundsleden er en del af den over 1300 km lange Skåneleden. Bemærk at en strækning på 70 km af Öresundsleden mellem Utvälinge og Helsingborg markedsføres under navnet Kullaleden, men det er samme vandrerute, dvs. Öresundsleden, man følger.

Den del af Öresundsleden, vi beskriver her og som ses på kortet, er i alt 160 km, idet etape 9A Hven rundt ikke omtales. Öresundsleden har også nogle etaper nede på Falsterbonæsset syd for Malmø, men de omtales ikke her.

Vandring gennem noget af Skånes smukkeste natur

Öresundsleden begynder i Utvälinge ved Jonstorp vest for Ängelholm og følger kysten op til spidsen af Kullen. Herfra følger ruten sydkysten af Kullen ned mod Mölle og videre langs kysten til Höganäs, Helsingborg og Landskrona. Vandreruten ender i Malmö. Man vandrer gennem noget af den smukkeste natur i Skåne og passerer mange gode badestrande mellem Mölle og Helsingborg.

Skåneleden SL5

Skåneleden SL5

Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Øverste kort viser hele ruten, nederste kort viser et udsnit. Grønne ruteforløb viser hvor Skåneleden SL5 følger naturstier mv. Orange ruteforløb viser hvor vandreruten følger skovveje, grusveje eller andre veje. Sort-hvide markeringer viser shelters på Öresundsleden. Oplysningerne om rutens forløb og placering af shelters er bl.a. leveret af den svenske myndighed Lantmäteriet (maj 2024).

Du kan ikke klikke eller zoome på kortet her på siden.Skåneleden GPX-fil

Køb HELE Skåneleden SL1-SL5 som GPX-fil til mobiltelefon

I vores webshop kan du købe en GPX-fil med alle Skåneledens ruter, dvs. ikke kun SL5. Med GPX-filen får du vist alle ruter SL1-SL5 på din mobil og alle shelters undervejs sammen med din egen position. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobiltelefon, der kan vise GPX-filen.Skåneleden SL5 Öresundsleden

Kort over Skåneleden SL5 - Öresundsleden

Du kan købe kortet Skåneleden SL5 Öresundsleden i vores webshop. Kortet viser ruten, shelters mv. og har lille tekst om hver etape. Kortet er fremstillet af et slidstærkt materiale, som tåler fugt.

Vandra Skåneleden (guidebog)

Guidebogen "Vandra Skåneleden"

Guidebogen Vandra Skåneleden præsenterer et bredt udvalg af Skåneleden i form af 31 vandreture - fra halvdagsvandringer til flerdagsture fra Båstad og Kullen i nord til Falsterbo og Österlen i syd. De 31 vandreture er beliggende på Skåneledens fem vandreruter SL1, SL2, SL3, SL4 og SL5. Der er lagt vægt på vandreture, som det er let at komme frem til med tog og bus. Bogen fortæller desuden om stedernes kulturhistorie. Bogen giver dig et godt grundlag for at vælge, hvor din kommende tur på Skåneleden skal starte og ende. I alt 333 sider.

Friluftsatlas Skåneleden 1:50.000

Friluftsatlas for hele Skåneleden (dansk) 1:50.000

Friluftsatlas Skåneleden 1:50.000 er en kortbog (146 sider) over alle Skåneledens fem vandreruter: SL1, SL2, SL3, SL4 og SL5. Kortbogen er trykt på alm. papir og har derfor ikke samme høje kvalitet som de vandrekort, som dækker de enkelte etaper (Kort over SL5 ses ovenfor).

Etaper og sværhedsgrad

Skåneleden SL5 - Öresundsleden er inddelt i etaper på mellem 9 og 21 km. Vandreruten er forholdsvis let, dog er der nogle stigninger på Kullen, og her er stien flere steder smal og ujævn.

Rutebeskrivelse

Indled fx turen ved Jonstorp vest for Ängelholm:
* 1 etape fra Utvälinge vest for Ängelholm til Jonstorp (11 km) går langs med kysten ved Skälderviken. Shelteret ligger et par km inden slutmålet i Jonstorp.

* 2. etape fra Jonstorp til Arild (9 km). På denne etape begynder stigningen op mod Kullaberget.

* 3. etape fra det hyggelige fiskerleje Arild til Mölle (16 km). Ruten går ind i naturreservatet på Kullen, hvor man vandrer på små stier.
Vandreruten mellem Arild og fyret kan anbefales: Parker fx bilen på P-pladsen ved havnen i Arild og følg kysten forbi havnen, så kommer man ind på ruten (markeret med orange mærker og / eller skiltet "SL5". Fra Arild til fyret er der 11,4 km, og man kommer bl.a. forbi den kendte drivtømmerkonstruktion Nimis.

Når man har rundet spidsen af Kullen, fortsætter turen ad sydkysten ned til Mölle. Læs mere om denne del af vandreruten i artiklen Vandreruten Mölle – Kullens fyr – Mölle.

SL5 - Skåneleden SL5
Foto: sydsverige.dk
* 4. etape fra Mölle til Höganäs (12 km)

* 5. etape fra Höganäs til Domsten (11 km) går langs kysten og man kommer forbi flere gode badestrande og byen Viken.

* 6. etape fra Domsten til Helsingborg (14 km) passerer Sofiero Slot inden etapen ender ved Kärnan inde i Helsingborg.

* 7. etape fra Helsingborg til Rydebäck (16 km) løber syd for Helsingborg.

* 8.etape fra Rydebäck til Landskrona (13 km) slutter ved slottet Citadellet i Landskrona, hvor der er shelter.

* 9. etape fra Landskrona til Järavallen (14 km).

Järavallen etape 10 på Öresundsleden
Skovområdet Järavallen på Öresundsledens etape 10. Foto: Sofie Norrby


* 10. etape fra Järavallen til Löddeköpinge (21 km).

* 11. etape fra Löddeköpinge til Bjärred (8 km), hvor du kan besøge Bjerreds Saltsjöbad og kallbadhus for enden af en 600 meter lang gangbro ude i Øresund.

* 12. etape fra Bjärred til Lomma (6 km).

* 13. etape fra Lomma til Spillepengen (5 km).

* 14. etape fra Spillepengen til Bulltofta i udkanten af Malmø (7 km).

* 15. etape fra Bulltofta til Malmø (6 km).

* Hertil kommer flere etaper omkring Malmø og etaper ved bl.a. Falsterbo.

De første seks etaper af ruten - fra starten ved Ängelholm til spidsen af Kullen og ned til Helsingborg - er certificeret som "Leading Quality Trails - best of Europe".

SE OGSÅ

- Skåneleden SL1 - fra kyst til kyst
- Skåneleden SL2 - fra nord til syd
- Skåneleden SL3 - fra ås til ås
- Skåneleden SL4 - Österlenleden

Markering af vandreruten

Skåneleden - Öresundsleden er markeret med orange ringe om træer og stolper eller skiltet "SL5", efter "Skåneleden SL5".

Overnatning

Der er shelters på ruten - se kortet her på siden. Her er der som regel en bålplads med brænde, toilet og de fleste steder også vand.

Ved Jonstorp på nordsiden af Kullen kan du overnatte på Bläsinge Gård vandrehjem, som ligger kamp to km fra vandreruten nordvest for Jonstorp. Dvs. fra vandreruten, som gør nær kysten, skal du nord for Jonstorp gå østpå for at komme hen til vandrehjemmet.

Endelig kan du benytte dig af Allemandsretten og campere i skov eller på mark langs vandreruten, dog er det ikke tilladt at campere inde i naturreservatet på Kullen.

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen