Kullen

(Svensk: Kullaberg)

Vandring på kysten ved Arild på Kullen

Kysten ved Arild på Kullen. Foto: © Frits Meyst / WideOyster.com

Siden er publiceret / opdateret: 20. december 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.28363
Longitude : 12.49461
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Et storslået naturreservat

Kullen, ca. 35 km nord for Helsingborg, er et af Sveriges mest storslåede naturreservater. Det er et otte km langt bjerg, der tilbyder næsten alt, du kan ønske dig af naturoplevelser.

Naturen på Kullen er meget varieret med klippekyst, bøgeskove, lynghede, store engområder og småsøer. Her yngler omkring 90 forskellige fuglearter og mange hjorte. Fra det højeste punkt Håkull, 187 meter over havet, har man en flot udsigt over landskabet. Kullens kyst er Sveriges mest besøgte dykkersted og et af Sveriges få marinereservater.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Kullen. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.
Oplev "Tumlare" nær kysten

Fra kysten eller båd er det ikke usædvanligt at se "tumlare" - på dansk "marsvin" - som er små hvaler på 150-170 cm. De dukker hurtigt op over vandlinjen, tager et åndedræt og forsvinder ned igen. Tag en kikkert med og begiv dig ud på spidsen af Kullen, hvor chancen for at se marsvin nok er størst. Hold øje med havet mellem spidsen af Kullen og Paradishamn ca. 500 meter øst for spidsen (følg nordstien), og vælg en dag med roligt vejr uden bølger. Hvor der er måger på vandet, er der også småfisk, og derfor måske også Tumblare. Tumlaren er aktiv om dagen og kan opleves hele året.

Kajaktur ved Kullen
Foto: mroach, CC BY-SA 2.0


Kullen er det mest besøgte naturreservat i Sverige. Omkring 300.000 besøgende passerer hvert år hovedindgangen ved Mölle. Ude på spidsen ved fyret ligger en stor P-plads, mens der er flere mindre P-pladser rundt om på halvøen.

Fyret

Ude på spidsen, 78,5 meter over havet, står Kullens fyr fra år 1900. Det er Skandinaviens kraftigste fyr i et af verdens mest trafikerede farvande. Fyret, hvis lys kan ses på 50 kilometers afstand, har åbent for besøgende i sommermånederne.

Fyret på Kullen
Det nye "Narurum" med fyret i baggrunden. Foto: © sydsverige.dk


Naturum med udstilling om Kullens geologi, flora og fauna

Ved siden af fyret ligger en udstillingsbygning (kaldet Naturum) med udstillinger om Kullens geologi, planter, dyr og kulturhistorie. Fra naturums veranda er der skøn udsigt over havet.

Kullen
Foto: © sydsverige.dk


Skrænter, grotter og klipper

Kysten er domineret af stejle skrænter og imponerende klipper, der rejser sig op af vandet, flere steder med 50-70 meter næsten lodrette vægge. Gennem årtusinder har havet skabt en række grotter i bjerget. Den mest kendte er Kullamannens port, gennem hvilken man kan ro ind i bjerget. Kullamannen var i den lokale folketro et overnaturligt væsen, som holdt til på og i bjerget og som skubbede uforsigtige vandrere ned fra klipperne. Lidt syd for fyret er der trapper ned til Silvergrottan og Lahibiagrottan.

Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.


Køb kort over Nordvestskåne med Kullen

I vores webshop kan du vælge mellem to typer kort over Nordvestskåne med Kullen: Helsingborg Sverigeserien - Topo50 - blad 4 i målestok 1:50.000 er velegnet til fx vandreture på Kullen og området omkring Helsingborg og det sydlige Halland. Cykelkort blad 3 i målestok 1:90.000 viser cykelruter i det nordvestlige Skåne og sydlige Halland.

Helsingborg Sverigeserien - Topo50 - blad 4. Målestok 1:50.000
Helsingborg
Sverigeserien
Topo50 - blad 4
Cykelkartan blad 3 - Skåne nordvest. Målestok 1:90.000
Cykelkort blad 3


Vandrestier

Der går to hovedstier fra fyret til den lille by Arild ca. 11 km nede ad østkysten. Den røde sti er relativt let. Den følger den vestlige del af Kullen forbi den charmerende by Mölle, inden den skråner ind over Kullen til Arild (på østkysten). Mölle er mest kendt for sit frigjorte badeliv omkring år 1900, hvor mænd og kvinder strømmede til byen fra bl.a. Berlin og København for her at kunne gå i vandet sammen.

Den blå sti er mere krævende og følger østsiden af bjerget fra fyret til Arild i et kuperet terræn. Ruten er markeret med orange mærker og / eller skiltet "SL5". Fra fyret til Arild er der 11,4 km, og du kommer bl.a. forbi den kendte drivtømmerkonstruktion Nimis. Du kan også indlede turen i Arild (parkering ved havnen) og vandre i retning af fyret. Ruten er en del af Öresundsleden og kaldes "Skåneleden SL5", da det er en del af Skåneleden.

Kullen
Foto: skane.com © sydpol.com


Fra Mölle kan man vandre ad sydkysten ud til fyret og tilbage til Mölle ad nordkysten, en tur på ni km, se Vandreruten Mölle – Kullens fyr – Mölle. Turen er velegnet for familier med børn fra 10 år, der er i god fysisk form.

Guidede ture

I højsæsonen arrangerer folkene på Naturum klatreture, vandreture og andre guidede udflugter mod betaling, fx til grotterne. Det kan også være snorkelsafari, ture i båd eller på mountainbike, klatrekurser m.m.

Klatrer på Kullen
Foto: Sune Posselt CC BY-NC-SA 2.0


Flere billeder

Kullen - Fotogalleri

Caféen i Ransvik

Ransvik på vestkysten emmer af historie: Det var her, velstillede mænd og kvinder rejste til omkring år 1900 for at bade fra klipperne og lod sig fotografere sammen iført badetøj. Flere af de gamle billeder kan ses på den hyggelige café i Ransvik.

Området er populært blandt dykkere. Ud for caféen findes en lille mole, hvor det er nemt at komme i vandet, og havbunden skråner hurtigt, så man når ned på 15-20 meters dybde med sten, klipper og en rig vegetation.

Caféen i Ransvik
Caféen i Ransvik. Foto: © sydsverige.dk


Golfbane i smukke omgivelser

Midt i naturreservatet, midtvejs mellem Mölle og nordspidsen af Kullen, ligger Mölle Golfklubb. Det er en af Sveriges smukkest beliggende golfbaner.

Nimis og Arx

Læg også vejen forbi Nimis og Arx på østsiden af Kullen, som er Sveriges måske mest omstridte kunstværker i hhv. drivtømmer og sten (et par. km nordvest for Arild - dvs. man skal ikke gennem hovedindgangen til Kullaberg).