Nimis og Arx på Kullen

Nimis er en kæmpe skulptur af drivtømmer og brædder

Labyrinten Nimis. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 23. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.27817
Longitude : 12.54618
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
GPS-koordinaterne er til P-pladsen ved Himmelstorp for enden af Himmelstorpsvägen, hvorfra en sti fører ned til Nimis og Arx.

To omstridte kunstværker på Kullen

På den østlige side af naturreservatet Kullen, et par km nordvest for Arild, finder man Sveriges måske mest omstridte kunstværker, Nimis og Arx.

Nimis - en kæmpe skulptur af drivtømmer og brædder

Nimis, som på latin betyder "for meget", er en 150 meter lang og op til 12 meter høj skulptur af drivtømmer, planker, pinde og brædder - en kaotisk labyrint af træ, som du kan gå på og kravle i. Konstruktionen består af omkring 160.000 stykker træ - omkring 75 tons - og er bygget på en skrænt og omgivet af flere tårne længere nede på stranden.

Nimis er ikke kun en samling brædder - derimod hjertet i mikronationen Ladonia med eget flag, egne ministerier og over 29.000 borgere. En stat bygget på ytringsfrihed, kunst og kreativitet og - nå ja - en stat uden kedelig indkomstskat: "Ladinia is free, Ladonia is Tax-free, Ladonia is slightly eccentric", som der står på Ladonias website.

Nimis' labyrinter og tårne blev af Lars Vilks erklæret for selvstændig stat, Ladonia. Det skete i protest mod myndighedernes forsøg på at fjerne værket.

Lars Vilks og Nimis. Varighed 5:58 min. Fra YouTube


Koncept-projektet Nimis blev skabt af kunstneren og kunstprofessoren Lars Vilks (1946 - 2021). Han begyndte at opføre skulpturen i 1980 og lå i de efterfølgende tre årtier i konflikt med myndigheder, som ønskede Nimis fjernet. Retssagerne afløste hinanden, men Nimis står der endnu. Flere gange har der været hærværk mod skulpturen, hvor den er blevet brændt delvis ned, eller hvor folk har forsøgt at ødelægge den med motorsav. Senest blev to tårne og samlet set en fjerdedel af Nimis brændt ned. Lars Vilks hævdede dengang på sit website, at Ladonia ville blive genopbygget: "We will rebuild". og "Ladonia (..) cannot be defeated by fire". Lars Vilks var siden sin berømte tegning af Muhammed og indtil sin død ved en trafikulykke i 2021 omgivet af livvagter døgnet rundt.

SE OGSÅ

Vandreruten Öresundsleden, der går forbi Nimis

Lars Vilks' Nimis
Foto: © sydsverige.dk


Flere billeder

Nimis og Arx - Fotogalleri

I dag er Nimis en af de store turistattraktioner på Kullen, og efterhånden kan også de lokale myndigheder se en fordel i værket, der årligt besøges af 40.000 mennesker og dermed trækker turister til området. Nimis - og gåturen dertil i stejlt terræn - er en oplevelse du ikke bør gå glip af, hvis turen går til Kullen.

Arx - 150 tons sten og beton

På stranden ca. 100 meter fra Nimis begyndte Lars Vilks i 1991 på en ny konstruktion, som fik navnet Arx. Arx er en 150 tons tung skulptur i sten og beton.Lars Vilks - En kontroversiel kunstner

I 1977 indleverede Lars Vilks sig selv som kunstværk til Vårsalonen i Helsingborg, men blev afvist. 20 år senere, i 1997, blev han professor i kunstteori ved kunstuniversitetet i Bergen.

Lars Vilks' selvstændige stat, Ladonia, ligger nu også på internettet. Landet styres af en valgt præsident, en dronning og en række frivillige ministre. Hvis du er interesseret, kan du måske få en ledig ministerpost (!).

Ladonia har egen valuta, eget flag, og hvad der ellers hører til en nation.

Helsingborg Sverigeserien - Topo50 - blad 4. Målestok 1:50.000
Helsingborg
Sverigeserien
Topo50 - blad 4

Køb kort over Nordvestskåne med Kullen

I vores webshop kan du købe Helsingborg Sverigeserien - Topo50 - blad 4 i målestok 1:50.000, som er velegnet til ture i Nordvestskåne, bl.a. Helsingborg - Kullen.

Vejbeskrivelse og parkering

Fra Mölle kører du sydøstpå mod Brunnby og Jonstorp. Ca. tre km fra Mölle passerer du Möllehässle camping på højre side. Fortsæt ca. 750 meter frem og drej til venstre mod Himmeltorps hembygdsgård. Kør først en km til en P-plads, og fortsæt til venstre 500 meter til endnu en P-plads ved hembygdsgården "Himmelstorpsgården" som er en gammel bindingsværksgård. Parker bilen dér (GPS: 56.27817, 12.54618 (WGS84: Decimal)) og fortsæt til fods ad stien til højre for gården for at komme ned til Nimis - en krævende tur i et stejlt terræn.