Forsiden > Byer i Skåne > Her

Arild

Hyggelige Arild på Kullabergs østlige side

Foto: skane.com © Lars Braedstrup-Holm

Siden er publiceret / opdateret: 27. september 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.2764
Longitude : 12.5717
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Et pittoresk fiskerleje

Hvis turen går til Kullen, bør du lægge vejen forbi den lille, hyggelige by Arild på Kullabergs østlige side. Afstanden fra Helsingborg er ca. 35 km. Arild er et pittoresk fiskerleje med mange velbevarede huse, hvoraf flere er overtaget af svenske sommerhusgæster med pengepungen i orden. Byen udstråler romantik og hygge og vel det nærmeste, man kommer svenskernes svar på Skagen eller Hornbæk.

I dag er Arild en populær ferieby, hvor man kan spadsere i de krogede gader, nyde livet på en af byens restauranter eller spille golf, tennis, dykke mv. Og så byder omegnen på en spændende klippekyst og smuk udsigt over Skälderviken.

Havnen

Arilds havn er byens hjerte og samlingspunkt. Her er småbådehavn til ca. 70 både og lille gæstehavn med plads til ca. 5 både. Havnedybde: 0,5 - 2,5 m. I godt vejr kan man se over til Bjärehalvøen og Hallands Väderö.

Tidligere fiskerhuse
De tidligere fiskerhuse er nu eftertragtede boliger. Foto: © sydsverige.dk


Fiskeriet har gennem århundreder været livsnerven i Arild, og her ved havnen for foden af Kullaberget ligger de ældste huse i læ for vestenvinden. Længere oppe ad bjergsiden ligger bebyggelsen fra omkring år 1900, dengang Arild var en kendt badeby og tiltrak aristokrater og kunstnere ligesom Mölle på Kullabergs vestside.Vandresti ud til Kullen

Fra byens nordside kan man følge den 11,4 km lange vandresti ud til spidsen af Kullen. Vandrestien mellem Arild og Kullens spids er en del af Öresundsleden. Stien går i kuperet terræn og der er bl.a. mulighed for at lave en afstikker ned til drivtømmerkonstruktionen Nimis, som absolut er et besøg værd (ligger 3-4 km fra Arild). Der er dog ikke skilt eller afmærkning fra "hovedstien" ned til Nimis.

Søstrene Lundgrens kaffestuga

Et par km sydøst for Arild – ad kystvejen i retning væk fra Kullen – ligger den berømte kaffeservering ”Flickorna Lundgren på Skäret”, hvor man kan drikke kaffe og spise fyldte vaniljehjerter (adresse: Skäretvägen 19, Nyhamnsläge). Følg skiltet på kystvejen.

Søstrene Lundgrens kaffestuga
Flickorna Lundgrens kaffestuga kan servere kaffe og kage for 400 gæster på én gang.


Flickorna Lundgren blev skabt af tre søstre engang i 1930’erne, da det var økonomisk hårde tider for pigernes familie, som ejede huset. Frem for at sælge huset fik den ældste søster den idé, at de kunne servere kaffe og tage penge for det. Og sådan har det været siden 1938. I mellemtiden er Flickorna Lundgren vokset til en stor forretning med 65.000 gæster på en sommer. Indenfor i den gamle kaffestue kan der sidde 50 gæster, udenfor er der plads til 450 gæster, heraf en del i en ny glastilbygning med blomster og træer. Flickorna Lundgren tager også mod grupper i form af foreninger, virksomheder mv. og har kapacitet til at servere for 20-400 gæster på en gang.

Køb kort over Nordvestskåne med Arild

I vores webshop kan du vælge mellem to kort over Nordvestskåne med Arild: Helsingborg Sverigeserien - Topo50 - blad 4 i målestok 1:50.000 er velegnet til for eksempel vandreture på Kullen og området nord for Helsingborg. Cykelkort blad 3 i målestok 1:90.000 viser cykelruter i det nordvestlige Skåne og sydlige Halland.

Helsingborg Sverigeserien - Topo50 - blad 4. Målestok 1:50.000
Helsingborg
Sverigeserien
Topo50 - blad 4
Cykelkartan blad 3 - Skåne nordvest. Målestok 1:90.000
Cykelkort blad 3


Flere oplevelser og seværdigheder i omegnen af Arild


Krapperups Slot (4 km fra Arild)
Krapperups Slot syd for Kullen i Skåne blev opført i 1570’erne. Slotsparken har åbent for offentligheden. Desuden er her kunsthal.

Mölle (6 km)
Mölle er en lille, charmerende ferieby ved foden af Kullen. Et populært mål for danske endagsturister og lystsejlere.

Höganäs (11 km)
Höganäs er kendt som Sveriges keramikområde, og gennem tiden har mange keramikere og pottemagere valgt at slå sig ned her. Byen har flere salgssteder med keramik.