Forsiden > Byer i Skåne > Her

Mölle

Udsigt over Mölle

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 28. september 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.2824
Longitude : 12.4935
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Omgivet af Kullens dejlige natur

For foden af det imponerende Kullaberg (Kullen) ca. 35 km nord for Helsingborg ligger den charmerende, lille by Mölle med lystbådehavn klemt inde mellem bjerget og Kattegat med den tætte skibstrafik.

Havudsigt

Huspriserne i Mölle er blandt de højeste i Sverige, for her er havudsigt mere reglen end undtagelsen. Byens huse ligger forskudt op ad klippesiden med det legendariske Grand Hotel øverst, hvorfra der er imponerende udsigt over havet. Hotellets restaurant er også åben for gæster, som ikke bor på hotellet. Du kan opleve byen fra havnepromenaden eller gå tur i de små gader.

En populær turistby

Mölle er et populært mål for bl.a. danske endagsturister, der skal videre ud på Kullen. Også mange danske lystsejlere lægger ruten forbi byen, og nærheden til Kullen gør kysten til et populært dykkervand. Kør fx op til Caféen i Ransvik et par km nordvest for Mölle, hvor det er nemt at komme i vandet med dykkerudstyr.

De gamle fiskerhuse er omdannet til moderne boliger
De gamle fiskerhuse er omdannet til moderne boliger. Foto: Albin Wahlgren


Flere billeder

Mölle - Fotogalleri

Vandresti op til Kullens fyr

Fra Mölle kan du følge en sti op til Kullens fyr, en tur på ca. fire km. Fra fyret kan du vandre tilbage til byen via Nordkysten, så hele turen bliver ni km, se Vandreruten Mölle – Kullens fyr – Mölle

Bus mellem Mölle og Kullens fyr

Fra 1. maj til 31. august kører bus 202 - kaldet Kullabergsbussen - ca. en gang i timen fra Mölles busstation op til parkeringen ved Kullens fyr og retur. Turen koster ca. 30 kr. pr. vej pr. voksen. Se køreplan under Links.Det frigjorte badeliv omkring år 1900

Mölle er kendt for sit frigjorte badeliv omkring år 1900. Her kunne mænd og kvinder gå i vandet sammen, noget der ellers var uhørt i Europa på den tid. Overklassen og de kendte strømmede til byen (selv den tyske Kejser Wilhelm II) fra bl.a. Berlin og København, og en lang række badehoteller skød op i den lille by.

Det hele begyndte med, at Mölle blev det første sted i Sverige, hvor mænd og kvinder officielt havde lov til at gå i vandet sammen. Fotografen Peter P Lundh fik rettighederne til at lave fotos på stranden af badegæsterne i det stribede, uldne badetøj. Badebillederne er taget i perioden 1907-1914, de fleste efter 1910. På grund af offentlighedens kritik af "de syndige" badebilleder blev det efter 1914 forbudt at fotografere badegæster.

Fotografierne blev til postkort, som blev sendt ud i verden, og på den måde blev Mölle kendt som syndens sted, og byen udviklede sig til en mondæn ferieby. Flere af Peter P Lundhs billeder kan ses på Caféen i Ransvik lidt nord for Mölle.

De gamle badehoteller i Mölle

Man kan stadig opleve de gamle badehoteller med havudsigt her tæt på Kullen, bl.a. det eksklusive Grand Hotel Mölle fra 1909 på bjergskråningen, Hotel Kullaberg på havnen fra 1875 og Turisthotellet midt i byen.

Også i dag tiltrækker byen den mere velhavende del af befolkningen. Foran de gamle hoteller står porscher, dyre Audier og Mercedeser, så på mange måder er der ikke sket meget siden år 1900.

Køb kort over Nordvestskåne med Mölle

I vores webshop kan du vælge mellem to kort over Nordvestskåne med Mölle: Helsingborg Sverigeserien - Topo50 - blad 4 i målestok 1:50.000 er velegnet til fx vandreture på Kullen og området nord for Helsingborg og det sydlige Halland. Cykelkort blad 3 i målestok 1:90.000 viser cykelruter i det nordvestlige Skåne og sydlige Halland.

Helsingborg Sverigeserien - Topo50 - blad 4. Målestok 1:50.000
Helsingborg
Sverigeserien
Topo50 - blad 4
Cykelkartan blad 3 - Skåne nordvest. Målestok 1:90.000
Cykelkort blad 3


Oplevelser og seværdigheder i omegnen af Mölle


Nimis og Arx (4 km)
Lars Vilks' skulpturer på Kullen med labyrinter og tårne er et besøg værd.

Krapperups Slot (4 km)
Krapperups Slot syd for Kullen i Skåne blev opført i 1570’erne. Slotsparken har åbent for offentligheden. Desuden er her kunsthal.

Arild (6 km)
Arild er romantik og hygge og vel det nærmeste, man kommer svenskernes svar på Skagen eller Hornbæk.