Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Skinnecykling på Smalspåret i Småland

(Svensk: Cykla dressin på Smalspåret)

Skinnecykling på Smalspåret

To forskellige strækninger mellem Hultsfred og Åseda er om sommeren åbne for skinnecykler.

Siden er publiceret / opdateret: 14. maj 2021
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.48705
Longitude : 15.84676
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
GPS-koordinater til Hultsfred.

Nedlagt jernbane

Smalspåret er en gammel jernbane mellem Växjö i det sydlige Småland og Västervik i det nordøstlige Småland. Banen er i dag museumsbane, og midt på sommeren kan man tage på nostalgiture med gamle skinnebusser fra 1950’erne. De kører på den 29 km lange strækning mellem Virserum og Åseda.

Kør skinnecykel (svensk: dressin) om sommeren

På to forskellige strækninger mellem Hultsfred og Åseda kan man desuden køre på skinnecykel om sommeren. På skinnecykel kan man nyde naturen i sit eget tempo. Det er en oplagt aktivitet for især børnefamilier. Foreningen Smalspåret og lokale turistbureauer står bag ordningen.

Strækning 1: Hultsfred-Målilla sanatorium

Banens længde er 11,5 km og 23 km tur/retur. I starter ved stationshuset ved Björkudd i den sydlige del af Hultsfred eller på holdepladsen ved Målilla sanatorium. Størstedelen af ruten går gennem skov. Skinnecyklen lejes i Hultsfred, husk at bestille senest dagen i forvejen. Se Links for at læse mere og booke.

Afgang fra Virserum station
Afgang fra Virserum station. Foto: © sydsverige.dk


Strækning 2: Virserum-Aggatorp-Hultanäs-Åseda

Banens længde er 29 km og 58 km tur/retur, men I kan cykle den strækning, I vil (og tilbage). Turen indledes ved Virserums Station og går bl.a. gennem et naturreservat og dybt ind i den smålandske skov, og her er gode muligheder for at se dyr. Man kører langs med Virserumssjön og gennem det gamle industrimiljø ved Hjortöström. Skinnecyklen lejes ved Virserums station, husk at bestille senest dagen i forvejen. Se Links for at læse mere og booke

Strækning 3: Åseda-Hultanäs-Triabo-Virserum

Banestrækningen Åseda-Virserum er stort set identisk med strækning 2. I lejer skinnecyklen og begynder turen ved jernbanestationen i Åseda. Husk at bestille senest dagen i forvejen. Se Links for at læse mere og booke.

Overnatning nær HultsfredSE OGSÅ

- Kør med veterantog på Smalspåret i Småland
- Astrid Lindgrens Verden i Vimmerby, Småland
- Flere børneaktiviteter i det sydlige Sverige

Køb kort over Smalspåret

To Terrängkartan i målestok 1:50.000 dækker strækning 1, 2 og 3. Kortene er meget detaljerede og kan være gode at have med på turen, hvis I vil følge med I, hvor I befinder jer. Terrängkartan 534 Åseda dækker strækning 2 og 3 (ens) mellem Virserum og Åseda. Terrängkartan 538 Hultsfred dækker den korte strækning 1 på 11,5 km mellem Hultsfred og Målilla. Du kan købe kortene i vores webshop.

Terrängkartan 534. Målestok 1:50.000
534 Åseda
Terrängkartan
strækning 2 og 3
Terrängkartan 548. Målestok 1:50.000
548 Hultsfred
Terrängkartan
strækning 1


Om Smalspåret

Før i tiden var der mere end 3.000 km med smalsporede jernbaner i Sverige. De smalsporede jernbaner har en sporvidde på blot 89,1 cm i modsætning til 143,5 cm for normale jernbaner. Størstedelen af de smalsporede jernbaner er nu borte, idet de tabte konkurrencen til bilismen i 1950erne og 1960erne.

Korte delstrækninger er bevaret som museumsbaner rundt om i Sverige. Mellem Västervik og Åseda i Småland findes den sidste betydelige rest af alle disse jernbaner takket være stort engagement fra frivillige entusiaster, som yder deres bidrag til at holde banen åben.