Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Skinnecykling på Smalspåret i Småland

(Svensk: Cykla dressin på Smalspåret)

Skinnecykling på Smalspåret

To forskellige strækninger mellem Hultsfred og Åseda er om sommeren åbne for skinnecykler.

Siden er publiceret / opdateret: 1. juni 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.48705
Longitude : 15.84676
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
GPS-koordinater til Hultsfred.

Nedlagt jernbane

Smalspåret er en gammel jernbane mellem Växjö i det sydlige Småland og Västervik i det nordøstlige Småland. Banen er i dag museumsbane, og midt på sommeren kan du tage på nostalgitur med en af de gamle skinnebusser fra 1950’erne. Skinnebusserne kører på den 29 km lange strækning mellem Virserum og Åseda.

Kør skinnecykel (svensk: dressin) om sommeren

På to forskellige strækninger mellem Hultsfred og Åseda kan du om sommeren desuden køre på skinnecykel. På skinnecykel kan du nyde naturen i dit eget tempo. Det er en oplagt aktivitet for især børnefamilier. Foreningen Smalspåret og lokale turistbureauer står bag ordningen.

Strækning 1: Hultsfred-Målilla sanatorium

Banens længde er 11 km og 22 km tur/retur. I begynder turen ved stationshuset ved Björkudd i den sydlige del af Hultsfred eller på holdepladsen ved Målilla sanatorium. Størstedelen af ruten går gennem skov. Skinnecyklen lejes i Hultsfred, husk at bestille senest dagen i forvejen. Se Links for at læse mere og booke.

Afgang fra Virserum station
Afgang fra Virserum station. Foto: © sydsverige.dk


Strækning 2: Åseda-Hultanäs-Aggatorp-Virserum

Banens længde er 27 km og 54 km tur/retur, men I kan cykle den strækning, I vil (og tilbage). Turen indledes ved Åseda Station og går bl.a. gennem et naturreservat og dybt ind i den smålandske skov, og her er gode muligheder for at se dyr. Man kører langs med Virserumssjön og gennem det gamle industrimiljø ved Hjortöström. Husk at bestille skinnecykel senest dagen i forvejen. Se Links for at læse mere og booke

Strækning 3: Åseda-Hultanäs-Triabo-Virserum

Banestrækningen Åseda-Virserum er stort set identisk med strækning 2. I lejer skinnecyklen og begynder turen ved jernbanestationen i Åseda. Husk at bestille senest dagen i forvejen. Se Links for at læse mere og booke.SE OGSÅ

- Kør med veterantog på Smalspåret i Småland
- Astrid Lindgrens Verden i Vimmerby, Småland
- Flere børneaktiviteter i det sydlige Sverige

Om Smalspåret

Før i tiden var der mere end 3.000 km med smalsporede jernbaner i Sverige. De smalsporede jernbaner har en sporvidde på blot 89,1 cm i modsætning til 143,5 cm for normale jernbaner. Størstedelen af de smalsporede jernbaner er nu borte, idet de tabte konkurrencen til bilismen i 1950'erne og 1960'erne.

Korte delstrækninger er bevaret som museumsbaner rundt om i Sverige. Mellem Västervik og Åseda i Småland findes den sidste betydelige rest af alle disse jernbaner takket være stort engagement fra frivillige entusiaster, som yder deres bidrag til at holde banen åben.