Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Oplev havørne ved søen Åsnen

(Svensk: Havsörnar vid sjön Åsnen)

Siden er publiceret / opdateret: 3. november 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.63202
Longitude : 14.71027
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Havørn over Sydsverige
Havørn over Sydsverige. Foto: Staffan Widstrand / imagebank.sweden.se


Oplev havørne ved Åsnen

Søen Åsnen i Småland er en af de sydsvenske søer, hvor du kan opleve flest overvintrende havørne. Åsnen er meget fiskerig og derfor et oplagt sted at overvintre for de havørne fra Mellem- og Nordsverige, som i vinterhalvåret søger sydpå efter føde. Hver vinter flyver omkring 100 havørne til Åsnen. Flere gange er der observeret 50 havørne ved søen på samme tid, men forskellige steder ved søen.

Gode steder at opleve ørnene

Chancerne for at havørn er især gode fra september til april. Blandt de bedste måneder er november og december, dvs. inden søen fryser til.

Der er flere gode steder, hvor du kan være heldig at se havørne, blandt andet:
1. Bjurkärr Naturreservat på en halvø midt i Åsnen beliggende inde i den nye Nationalpark Åsnen. Fra naturreservatets P-plads skal du følge den blå sti til naturreservatets vestlige del, hvor du måske kan se havørnene ude over søen.

2. Mjölknabbens Camping ligeledes midt i Åsnen (campingen ligger ved vejen, der går tværs igennem Åsnen)

3. Husebymaden Naturreservat ved den nordvestlige del af Åsnen. Fra fugletårnet er der god mulighed for at se havørne, der jager over området, eller som flyver langs åen.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Gode steder du kan være heldig at se havørne. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.




Havørnen er den største rovfugl i Sverige

Havørnen er en kraftig fugl, som hovedsagelig lever af fisk, fugle og ådsler. Med et vingefang på 200-250 cm er havørn den største rovfugl i Sverige.

Med alderen bliver havørnen lysere i fjerdragten. Ældre havørne er lysebrune med lyst hoved og gult næb. Ungerne har helt mørk fjerdragt og gråligt næb. En havørn bliver i gennemsnit 15 år gammel, men den kan blive over 30 år. I fangenskab kan havørnen blive endnu ældre.

Havørnen er fredet

I 1800-tallet var det almindeligt at se havørne i Sverige. Dengang var der 500 ynglende par i hele Sverige. I slutningen af 1800-tallet begyndte bestanden at gå kraftig tilbage især på grund af jagt og plyndring af æg fra rederne. I 1920’erne var der kun 20 havørnepar tilbage i Sverige.

Takket være fredning voksede bestanden til omkring 100 havørnepar i midten af 1950’erne. I dag er bestanden oppe på ca. 1500 havørne i Sverige.

Fugletårne i Sydsverige som GPX-fil

Få vist fugletårne i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med fugletårne i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle Fugletårne.