Fiskeri i Åsnen i Sydsmåland

Siden er publiceret / opdateret: 16. maj 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.6313
Longitude : 14.72238
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Lystsfiskeri efter ål i Åsnen
109 cm lang ål fanget i Åsnen. Foto: Torne camping


Smålands næststørste sø

Søen Åsnen er den næststørste indsø i Småland med flere hundrede øer foruden halvøer, vige og næs, der ligger i lange bånd hen over søen, så det kan være svært at se, at der er tale om én enkelt sø.

Åsnen har et areal på omkring 150 kvadratkilometer. Største vanddybde er 14,2 meter, men størstedelen af søen er kun 2-4 meter dyb. Den gennemsnitlige dybde er 3,1 meter.

Fiskerig sø med mange arter

Åsnen har en fin bestand af gedde, aborre, sandart og ål, men du kan også fange flire, grundling, knude og en række andre arter. Hvis du kan til medefiskeri med flåd og naturlig agn, har du mulighed for at fange skalle, rudskalle og brasen. Hvert år bliver det sat yngel ud i søen - bl.a. ål - for at vedligeholde bestanden.

Du kan fiske fra bredden, men hvis du har en båd, øger det chancen for fangst, se fakta om søens fisk.

SE OGSÅ

Fisketure med dansk guide ved Älmhult i Småland - for både begyndere og øvede lystfiskere (annonce)

Sportsfiskeri i søen Åsnen - pakkeløsning (annonce)


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Fire campingpladser i Åsnen (grønne), hvor man kan leje båd til fisketuren. Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.
Køb kort over Åsnen og omegn

Med et terrænkort i målestok 1:50.000 er du godt hjulpet på Åsnen, hvor man nemt kan miste overblikket på grund af de mange øer, halvøer, vige mv. Växjö Sverigeserien - Topo50 - blad 17 dækker det meste af Åsnen på nær den vestligste del. Ønsker du også kort over den vestligste del af søen, skal du bruge Ljungby Sverigeserien - Topo50 - blad 16.

Du kan købe kortene i vores webshop.

Ljungby Sverigeserien - Topo50 - blad 16
Ljungby
Sverigeserien
Topo50 - blad 16
Växjö Sverigeserien - Topo50 - blad 17. Målestok 1:50.000
Växjö
Sverigeserien
Topo 50 - blad 17


Fakta om søens fisk


Gedde: Kan fiskes hele året. Forår og efterår står gedderne på lavt vand. I sommermånederne trækker de ud på dybere og koldere vand. Læs mere om Geddefiskeri i det sydlige Sverige

Sandart (svensk Gös): Opholder sig som regel på det dybe vand, men om sommeren søger fiskene opad og kan midt på sommeren jage småfisk tæt på overfladen. Sandarten er mest aktiv ved solopgang og solnedgang. Hvis du fisker fra bredden, er de bedste steder der, hvor en å munder ud i søen. Under legen i maj måned er det forbudt at fiske efter sandart i Åsnen.

Ål: Er mest aktiv om natten, hvor den holder til nede ved bunden. I dag anses ålen dog for at være en truet art.

Aborre: Kan fiskes hele året. Om sommeren står aborrerne på lavt vand, ofte hvor en å løber ud i søen, og her kan de fanges fra bredden enten med spinder eller agn og flåd. Bedste tidspunkter er morgen og aften. Om efteråret søger aborrerne ud på dybt vand, hvor de er mest aktive midt på dagen.

Adgang forbudt i fugleområder

En stor del af øerne i Åsnen er fuglebeskyttelsesområder, hvor der er adgangsforbud fra enten 1. april til 31. juli eller fra 1. februar til 15. august. Når man nærmer sig øerne i båd, ses gule eller gul/røde skilte med adgang forbudt.

Fiskekort og mindstemål

Du skal købe fiskekort for at fiske i søen, børn under 16 år fisker gratis. Fiskekortet kan købes på bl.a. campingpladser ved søen og på nettet, se Links. I 2024 koster et dagskort 120 svenske kr. (SEK). Ugekort koster 400 SEK.

Min- og maksmål
Gedde: 50-80 cm.
Ål: Mindst 70 cm.
Sandart: 45-70 cm.
Ørred: Mindst 40 cm.

Hvis du vil fiske fra båd, er det en fordel at købe et kort over Åsnen, hvor vanddybden er markeret. Kortet kan som regel købes samme sted, som man køber fiskekort, fx på den lokale campingplads. De mange øer, halvøer, vige og næs kan gøre det svært at orientere sig i båd ude på vandet, så medbring kort og evt. kompas på fisketuren.

Overnatning og leje af båd

Der er flere campingpladser ud til søen, hvor man kan leje robåd eller båd med motor bl.a.
Mjölknabbens Camping,
Urshult Camping,
Getnö naturcamping og hytter.

Relaterede artikler

Fiskearter - svenske og danske navne