Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Geddefiskeri i de sydsvenske søer

(Svensk: Gäddfiske)

Siden er publiceret / opdateret: 28. december 2023
Kort over sydsverige
Geddefiskeri i Sverige
Foto: Lasse Dilschmann, CC BY 2.0


Gedden er en rovfisk, som ligger på lur efter sit bytte, og når den hugger, gør den det voldsomt. Geddefiskeri kan være en intens oplevelse. I Sydsverige kan du fange gedder i søer, åer og i skærgården, hvor saltindholdet i vandet er lavt. Nogle af de største gedder er fanget i den berømte Mörrumsån i Blekinge, men geddefiskeri i søer er nok det, de fleste kender til.

Geddefiskeri i søer - forår, sommer, efterår og vinter

Forår: Om foråret er fangstchancerne særlig gode. Gedderne står på lavt vand, i søerne som regel i nærheden af siv og anden vegetation. Når legen og den lange fasteperiode er overstået i begyndelsen af maj, er gedderne sulte, og de hugger på næsten hvad som helst.

Sommer: I juni-august er vandtemperaturen høj, og især de store gedder søger ud på dybere og lidt koldere vand, hvor de som regel jager omkring solopgang og solnedgang. Hvis du har adgang til en båd, kan du sagtens fange gedde midt på sommeren. Husk at gedderne står langt nede i vandet, så der skal fiskes dybt.

Men om sommeren i solrigt vejr søger nogle gedder også ind mod bredden, hvor de fx kan stå i skygge af træer. Her på lavt vand fra måske 30 cm til halvanden meters dybde meter jager de småfisk, og her er der også god mulighed for at fange gedder.

Geddefiskeri i Sverige
Foto: Fiske 2012, CC BY 2.0


Efterår: Om efteråret, i september-oktober-november, begynder gedderne at svømme ind mod kysten, hvor der er masser af småfisk, og efterårsmånederne i Sverige kan byde på fint geddefiskeri. På denne årstid er gedderne både kraftigere og stærkere end om foråret, hvor de kan være magre og afkræftede efter gydningen.

Vinter: I vintermånederne december-februar søger de store gedder atter ud i de dybe huller. De er ikke så aktive som resten af året. De står rolig i deres huller og venter på, at især lidt større fisk dukker op.

SE OGSÅ

Geddefiskeri i Karlskronas skærgård
Fiskesteder i Sverige

Fiskemetoder

De mest almindelige fiskemetoder er brug af wobler og skeformede blink. Brug en kraftig line, og husk forfang fx i form af en tynd skålwire foran blinket: Gedden har syleskarpe tænder og kan nemt bide en tynd nylonline over.

Hvis du er til medefiskeri, kan du prøve at sætte en lille levende aborre på krogen. Medbring en tang med langt næb til at løsne krogen fra geddens mund, det kan ikke anbefales at bruge fingrene.

Relaterede artikler

Fiskearter - svenske og danske navne