Oskarshamn

Oskarshamn
Siden er publiceret / opdateret: 12. juni 2019
Kort over sydsverige

En by præget af søfart

Oskarshamn, med ca. 17.000 indbyggere, er en moderne industriby med livlig søfart. Byen er omgivet af en smuk skærgård med hundredevis af småøer og klippeskær med gode muligheder for at bade, fiske og vandre. Oskarshamn er opkaldt efter den svenske konge Oscar 1. Det var under ham, at den lille by Döderhultsvik i 1856 fik købstadsrettigheder og skiftede navn til Oskarshamn.

Færge til Gotland, Øland og båd til Blå Jungfrun

Havnen er den største i det sydøstlige Sverige. Herfra er der færgeforbindelse hele året til Visby på Gotland og om sommeren til Byxelkrok på Øland.

Om sommeren er der desuden båd til nationalparken Blå Jungfrun i kalmarsund mellem Oskarshamn og det nordlige Øland. Bådturen til Blå Jungfrun foregår med Solkustturer AB, se under Links. Om sommeren tilbyder rederiet desuden bådturer i skærgården.


Oskarshamn. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Oskarshamn
Oplev skærgårdskysten ved Oskarshamn i havkajak.


Döderhultarmuseet

Oskarshamn er især kendt for træskæreren Axel Robert Petersson - også kaldet Döderhultarn - som i begyndelsen af 1900-tallet skildrede livet og menneskene i Småland gennem sine små, fine og humoristiske træfigurer. Mange af Döderhultarns figurer er i dag udstillet på Döderhultarnmuseet i Kulturhuset, Hantverksgatan 18.

Oskarshamns Søfartsmuseum

Fra midten af 1800-tallet og frem til 1900-tallet spillede havnen en central rolle for byens udvikling inden for søfart, handel og skibsbyggeri. I dag kan man få en fornemmelse af søfartens betydning ved at besøge Oskarshamns Søfartsmuseum i Kulturhuset, der giver et fint indblik i den lokale søfartshistorie.

Oskarshamns gamle bydel
Oskarshamns gamle bydel


Oskarshamns Kunsthal

Endelig kan man i Kulturhuset, Hantverksgatan 18, opleve Oskarshamns Konsthall. Her er skiftende udstillinger af kunst, kunsthåndværk, historiske og naturvidenskabelige udstillinger m.v.

Fredriksbergs Herregård

Fredriksbergs Herregård fra 1784, ca. to km vest for centrum, er et af Sveriges bedste eksempler på gustaviansk byggestil og indretningskunst. Her kan man se 1700-tals møbler, kakkelovne, smukke snedkerdetaljer foruden unikke vægdekorationer.Vandreruten Ostkustleden

Vest for byen løber den 160 km cirkelformede vandrerute Ostkustleden, som bl.a. går forbi skærgården nord for Oskarshamn. Vandreruten er opdelt i otte etaper, og første etape begynder lige uden for byen.

Køb kort over omegnen af Oskarshamn

I vores webshop kan du vælge mellem tre typer kort over Oskarshamn omegn: Terrängkartan 536 Oskarshamn i målestok 1:50.000 er velegnet til fx vandreture og kajakture i omegnen af Oskarshamn og i skærgården. Vägkartan 110 Oskarshamn i målestok 1:100.000 er velegnet til cykel- og bilture omkring Oskarshamn (kortet dækker bl.a. kysten ned til Kalmar og hele det nordlige Øland). Cykelkort blad 9 i målestok 1:90.000 viser cykelruter i det nordøstlige Småland ved Oskarshamn.

536 Oskarshamn Terrängkartan. Målestok 1:50.000
536 Oskarshamn
Terrängkartan
110 Oskarshamn Vägkartan. Målestok 1:100.000
110 Oskarshamn
Vägkartan
Cykelkartan blad 9 - Smålandskysten syd. Målestok 1:90.000
Cykelkartan blad 9


Oplevelser i omegnen af Oskarshamn


Vandreruten Ostkustleden (5 km fra Oskarshamn)
Den 160 km lange vandrerute Ostkustleden begynder blot ca. fem km fra Oskarshamn, hvor man kan overnatte i en hytte, inden man begiver sig afsted ud på 1. etape.

Stensjö by (11 km)
Stensjö by er en traditionel smålandsk landsby og populært udflugtsmål med rødmalede huse fra 1700- og 1800-tallet, som emmer af ”Emil fra Lönneberg”

Humlenäs Naturreservat (19 km)
Humlenäs er et gammelt smålandsk kulturlandskab med enge, græsningsmarker, skov og stynede træer.

På opdagelse i grundfjeldet (25 km)
På Äspö nær atomkraftværket Oskarshamnsverket findes et bjerglaboratorium 500 meter nede i undergrunden. Her kan man se, hvordan Sverige planlægger at håndtere det radioaktive affald fra de svenske atomkraftværker.