Oskarshamn

Oskarshamn
Siden er publiceret / opdateret: 4. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.2628
Longitude : 16.45747
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

En by præget af søfart

Oskarshamn by med ca. 20.000 indbyggere er en moderne industriby med livlig søfart. Byen er omgivet af en smuk skærgård med hundredevis af småøer og klippeskær med gode muligheder for at bade, fiske og vandre. Oskarshamn er opkaldt efter den svenske konge Oscar 1. Det var under ham, at den lille by Döderhultsvik i 1856 fik købstadsrettigheder og skiftede navn til Oskarshamn.

Færge til Gotland, Øland og båd til Blå Jungfrun

Havnen er den største i det sydøstlige Sverige. Herfra er der færgeforbindelse hele året til Visby på Gotland og om sommeren til Byxelkrok på Øland.

Om sommeren er der desuden båd til nationalparken Blå Jungfrun i kalmarsund mellem Oskarshamn og det nordlige Øland. Bådturen til Blå Jungfrun foregår med Solkustturer AB, se under Links. Om sommeren tilbyder rederiet desuden bådturer i skærgården.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Oskarshamn. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Overnatning i eller nær Oskarshamn. Afstande fra togstationenDöderhultarmuseet

Oskarshamn er bl.a. kendt for træskæreren Axel Robert Petersson - også kaldet Döderhultarn - som i begyndelsen af 1900-tallet skildrede livet og menneskene i Småland gennem sine små, fine og humoristiske træfigurer. Mange af Döderhultarns figurer er i dag udstillet på Döderhultarnmuseet i Kulturhuset, Hantverksgatan 18.

Køb kort over omegnen af Oskarshamn

I vores webshop kan du vælge mellem to typer kort over Oskarshamn omegn: Västervik Sverigeserien - Topo50 - blad 26 i målestok 1:50.000 er velegnet til fx vandreture og kajakture i omegnen af Oskarshamn og i skærgården mellem Oskarshamn og Västervik. (Oskarshamn ligger i den sydlige del af kortet). Cykelkort blad 9 i målestok 1:90.000 viser cykelruter i det nordøstlige Småland ved Oskarshamn.

Västervik Sverigeserien - Topo50 - blad 26. Målestok 1:50.000
Västervik
Sverigeserien
Topo 50 - blad 26
Cykelkartan blad 9 - Smålandskysten syd. Målestok 1:90.000
Cykelkartan blad 9


Oskarshamns Søfartsmuseum

Fra midten af 1800-tallet og frem til 1900-tallet spillede havnen en central rolle for byens udvikling inden for søfart, handel og skibsbyggeri. I dag kan man få en fornemmelse af søfartens betydning ved at besøge Oskarshamns Søfartsmuseum i Kulturhuset, der giver et fint indblik i den lokale søfartshistorie.

Den gamle bydel
Oskarshamns gamle bydel

Skærgårdskysten ved byen
Oplev skærgårdskysten ved Oskarshamn i havkajak


Kunsthallen

Endelig kan man i Kulturhuset, Hantverksgatan 18, opleve Oskarshamns Konsthall. Her er skiftende udstillinger af kunst, kunsthåndværk, historiske og naturvidenskabelige udstillinger m.v.

Fredriksbergs Herregård

Fredriksbergs Herregård fra 1784, ca. to km vest for centrum, er et af Sveriges bedste eksempler på gustaviansk byggestil og indretningskunst. Her kan man se 1700-tals møbler, kakkelovne, smukke snedkerdetaljer foruden unikke vægdekorationer.

Oplevelser og seværdigheder i omegnen af Oskarshamn


Vandreruten Ostkustleden (5 km fra Oskarshamn)
Vest for byen finder man den 152 km cirkelformede vandrerute Ostkustleden, som også går forbi skærgården nord for Oskarshamn. Vandreruten er opdelt i otte etaper, og første etape (med overnatningshytte) begynder blot fem km vest for byen.

Stensjö by (11 km)
Stensjö by er en traditionel smålandsk landsby og populært udflugtsmål med rødmalede huse fra 1700- og 1800-tallet, som emmer af ”Emil fra Lönneberg”

Humlenäs Naturreservat (19 km)
Humlenäs er et gammelt smålandsk kulturlandskab med enge, græsningsmarker, skov og stynede træer.