Stensjö By Kulturreservat

Stensjö By

Stensjö By med røde træhuse fra 1700- og 1800-tallet. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 30. august 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Stensjö By
Stensjöby 4
572 92 Oskarshamn
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.3454
Longitude : 16.4653
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Et gammelt kulturlandskab

Stensjö by ca. 10 km nord for Oskarshamn er en traditionel smålandsk landsby med en klynge rødmalede huse fra 1700- og 1800-tallet. Landsbyen ligger i et gammelt, åbent kulturlandskab med små grusveje og kilometervis af de traditionelle ”gärdesgårdar” – dvs. indhegning ved hjælp af rafter.

Stensjö by var en af de landsbyer, som i begyndelsen af 1800-tallet undgik at blive udskiftet. Gårdene fik lov at blive liggende frem for at blive flyttet ud i landskabet, så hver bonde kunne få samlet sin jord i én stor parcel. I slutningen af 1800-tallet havde byen 176 indbyggere, heraf 80 børn.

I dag har Stensjö by status af kulturreservat, hvor man forsøger at holde fast i tidligere tiders landbrug. Her bor blot en enkelt familie, som udnytter jorden, og byen får økonomisk støtte fra det offentlige til at vedligeholde bygningerne m.m.

SE OGSÅ

Flere kulturreservater i Sydsverige:
- Linnés Råshult Kulturreservat
- Örnanäs Kulturreservat
- Äskhults By Kulturreservat
- Åsens by Kulturreservat

Stensjö by
Stensjö by omgivet af de traditionelle raftehegn "gärdesgårdar". Foto: © sydsverige.dk


Landsbyen er omgivet af lyse enge og stynede træer, som i 1800-tallet leverede løvhø - småkviste med tørrede blade - til køer og får. Ligesom dengang drives landbruget efter økologiske principper, dvs. uden kunstgødning eller kemiske stoffer. På de små marklodder går grise, køer og får, som græsser.

Stensjö by er et populært udflugtsmål. Stedet emmer af ”Emil fra Lönneberg”, og det er nok ikke tilfældigt. Dele af Astrid Lindgrens populære film er optaget i og omkring landsbyen.

Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle kulturreservater, nationalparker og naturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle nationalparker, naturreservater og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.

Se flere billeder

Stensjö by - Fotogalleri

Stensjö Bys historie

I begyndelsen af 1900-tallet faldt lønsomheden i landbruget, og lige efter 2. verdenskrig var Stensjö by forladt, landbruget var nedlagt og husene var stort set overladt til forfald.

I starten af 1960'erne blev husene opkøbt af Kungl. Vitterhetsakademien i Stockholm, som ville redde den historiske arv. Husene blev restaureret og det gamle kulturlandskab delvist genskabt. Formålet var at bevare en gammel smålandsk landsby med det omkringliggende kulturlandskab.

Vandrestier

I dag er husene i privateje, dog er enkelte af dem åbne for besøgende. Du kan gå rundt i landsbyen eller følge en af de fire vandrestier på 1,3 - 3,7 km, som slynger sig gennem landskabet omkring Stensjö. Men du kan også vælge at følge den 152 km lange vandrerute Ostkustleden, som passerer gennem landsbyen.

Stensjö by
Stensjö By med røde træhuse fra 1700- og 1800-tallet. Foto: © sydsverige.dk